Kuinka vältät, ettei kuulijasi nukahda? Tässä vinkit täydelliseen Cliffhangeriin

17.12.2018 7:43

Yllä olevassa videossa on myös tekstitys (CC-näppäimestä päälle)

Keijo, 49, sai elämänsä tilaisuuden. Palkinnon kolmen vuosikymmenen uurastuksesta ja orastavasta menestyksestä. Hänet kutsuttiin uraelämälehtoriksi paikalliseen korkeakouluun.

Keijo, ahkerana ja tunnollisena valmistautui ensimmäiseen luentoonsa viikkotolkulla. Kävi vieläpä kalvojenrustauskurssinkin.

Kaikkien aikojen kalvosettinsä (78 diaa) kanssa hän astui täyden auritorion estradille. Keijo otti yleisönsä haltuun pitkällä tuijottavalla hiljaisuudella. Hän puhui vasta kun viimeinenkin opiskelija oli kääntänyt katseensa pois kännykästä hänen suuntaansa.

Ensimmäiset kymmenen kalvoa meni aika mukiinmenevästi. Siitä innostuneena hän jatkoi yleisöään katsomatta seuraavat kymmenen kalvoa.

Outo taustaääni havahdutti Keijon esiintyjätranssistaan. Kuin ilmastointilaitteen moottorista olisi laakeri nelikulmaistunut ja alkanut oudosti rahista.

Keijo katsoi yleisöönsä. Toisella rivillä lippalakkipäisen opiskelijan pää oli oudosti takakenossa. Rahiseva ääni oli hänen kuorsauksensa.

Keijo silmäili yleisöön tarkemmin ja huomasi, ettei lippalakkinen ollut ainoa nukkuja. Keijo oli onnistunut hypnotisoimaan puolet yleisöstään syvään uneen.

Keijon tarina jatkuu hetken kirjoituksen lopussa…

Mitä on sävykkyys?

Sävykkyys tarkoittaa sitä, että ilmaiset itseäsi sävykkäästi: vaihdellen puheesi rytmiä, voimakkuutta ja korkeutta. Sävykkyyden vastakohta on monotonisuus, yksitoikkoisuus.

Miksi sävykkyys on tärkeää?

Sävykkyys pitää kuulijan (ja miksei lukijankin) mielenkiinnon yllä. Taitava sävyttäjä tuo sävyillä kertomaansa ylimääräisen kerroksen lisäämättä sanamäärää tai puheensa pituutta.

Sävytön taas on, sanon suoraan sen, tylsä.

Miten kehität sävykkyystaitojasi?

Älä pelkää taukoja. Ymmärrä, että tauot tuntuvat puhujasta paljon pidemmiltä kuin kuulijoista. Tauko mahdollistaa kuulijalle aikaa ymmärtää ja sulattaa kuulemaansa. Tauko antaa myös sinulle, puhujalle, aikaa jäsenellä entistäkin kiteytetympiä seuraavia lauseita.

Äänesi voimakkuuden ja korkeuden vaihteluja kannattaa vaihdella hieman varovaisemmin. Muutama desibeli tai sävel kumpaankin suuntaan tuskin haittaa ketään.

… Keijo päätti ottaa tilanteen haltuun. Hän aloitti puhumalla hyvin hiljaa ensimmäisen lauseen. Hereillä olleet terästivät korvansa ja katseensa. Seuraan lauseen hän puhui lujaa, muttei huutaen. Nukkujat säpsähtivät ja avasivat silmänsä. Kolmannen lauseen hän kertoi melkein loppuun ja piti monen …

….

….

… sekunnin tauon ennen viimeistä sanaa. Cliffhangeria.

@tonihinkka

Kirjoittaja opastaa Karisman saloihin myös Business FM-radiokanavalla joka torstai n. klo 13:30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos