Mitä Suomesta puuttuu? - Puheenvuoro - Kankaanpään Seutu

Mitä Suomesta puuttuu?

3.3.2020 13:57

Rakastan Suomea. Nautin valoisista kesäöistä, tuoreista mansikoista, laskiaispullista ja värikkäistä vaahteranlehdistä syksyisin. Tykkään Marimekon astioista, tuoreista karjalanpiirakoista, savusaunan tuoksusta ja järvimaisemista. Kuitenkin Suomen rajojen ulkopuolella vierailu ja matkojen nostalgiset muistot nostavat pintaan kaukokaipuun. Mitä kaikkea kaipaan meille muualta?

Tuntemattomille hymyily. Jos kadulla joku täysin tuntematon erehtyy katsomaan silmiin ja hymyilemään, se herättää epäluuloja enemmän kuin positiivisia tunteita. Turhaan ja tuntemattomille hymyily on epäilyttävää. Herää kysymys, onko minulla vetoketju auki tai hammastahnaa paidalla, kun joku hymyilee. Siksi suurin osa vastaantulevista on kivikasvoisia ja hymyily on merkki toisen tuntemisesta. Se on sanaton moi. Miten paljon piristäisikään päivää, jos vastaantulevat hymyilisivät toisilleen ja linja-autossa muita tervehdittäisiin hymyllä – tuttuja ja tuntemattomia?

Kohteliaisuus. Ovien avaaminen, ystävällinen puhuttelu, pahoittelu, toisten päästäminen edelle jonossa ovat täysin vieraita tapahtumia suomalaisessa arkimaisemassa. Toisten huomioonottaminen on tärkeää ja sen liittäminen arjen jokaiseen kohtaamiseen voi muuttaa päivän suunnan. Karkealla töksäytyksellä tai jonossa ohittelulla vain pahoittaa toisen mielen. Oma itsekkyys kun tuntuu usein menevän kaiken muun edelle.

Small talk kaupassa. Kaupan kassalla ei turhaan höpötellä eikä rupatella. Lyhyt tervehtiminen, hinta, kuitti ja hyvästit. Kaikki tästä säännöstä poikkeava on turhaa ja aiheuttaa ärsyyntyneitä huokauksia takana kasvavassa jonossa. Kaipaan iloista kaupan kassaa, jonka kanssa jaetaan päivän kuulumiset ja naureskellaan muutaman hetken ajan. Kumpikaan ei kysy mitään henkilökohtaista, ei vastaa mitään henkilökohtaista, eikä edes odota näkevänsä toista enää uudestaan. Silti molemmille jää hyvä mieli kohtaamisesta eikä se vaatinut paljon vaivaa.

Halvempi ruoka. Ihan tavallisen arjen kustantaminen on kallista. Hetken kun asuu muualla, Suomen hinnat alkavat kauhistuttaa ja nuukuus iskee kaikella voimallaan. Pitääkö todella broileripaketista maksaa näin paljon tai limsapullosta melkein neljä euroa?

Kypsät hedelmät. Tuoreet ja kypsät vesimelonit, viinirypäleet, tomaatit ja salaatit saavat kaikki aivan uuden merkityksen, kun niitä pääsee maistamaan kypsinä ja niin, että ne ovat kasvaneet aurinkonsäteissä. Hedelmät ja vihannekset ovat yhtäkkiä herkullisia ja makeita ja koko ruoka on entistä maukkaampaa.

Aurinko. Ihmisiältä tuntuvan pimeän jakson jälkeen taas muistaa, miten paljon on kaivannut valoa. Heräämistä auringonsäteisiin ja lämmön tuntemista ulkona kävellessään. Jos jotain voisin Suomeen tuoda, toisin aurinkoa ikuiseen marraskuuhun. Pimeys tuntuu lamaannuttavalta, väsyttävältä ja uuvuttavalta, mutta keväiset auringonsäteet saavat kaikki heräämään – ja toivottavasti myös hymyilemään vähän enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos