Mielipide: Oi kallis Kankaanpää - Puheenvuoro - Kankaanpään Seutu

Mielipide: Oi kallis Kankaanpää

Kirjoittaman mukaan Kankaanpää on kallis kaupunki.

30.1.2017 17:02

Ennen Joulua lehdessä uutisoitiin, että Vatajankosken Sähkö OY:n sähkö on kallista. Markku Joensuu oli tuon vanhan totuuden itse todennut. Kilpailuttamalla sähkölämmittäjä säästää useampia satasia vuodessa. Paljonko säästävätkään halutessaan maaseutu- ynnä muut yritykset ostaessaan energiansa muualta?

Sähkön siirtoa emme valitettavasti pysty kilpailuttamaan. Vatajankosken alueella siirtohinnatkin ovat korkeita. Luin viime vuonna vertailun, jonka mukaan Vatajankosken siirtohinnat kuuluvat valtakunnan kalleimpaan viidennekseen. Syiksi on mainittu arvokkaat investoinnit ja olosuhdekestävyyden parantaminen. Mutta kyllä muuallakin investoidaan ja kaivetaan johtoja maahan myrskyjä vastaan.

Vatajankoski on kankaanpääläisille herkkä asia. On henkilöitä, joiden mielestä yhtiötä ei saa lainkaan arvostella. Asiakkaana toivoisin kuitenkin hiukan reilumpaa hinnoittelua. Kankaanpään kaupunki (me kankaanpääläiset) on yhtiön pääomistaja ja luottamushenkilömme käyttävät äänivaltaamme yhtiön hallinnossa. On totta, että yhtiö tulouttaa voitostaan vuosittain noin miljoona euroa kaupungille. Tätä rahaa Vatajankoski-uskovaiset pitävät suurena laupeudentekona. Mutta onko se itse maksettua ylihintaa? Maksaako kaupunki käyttämästään sähköstä korkeata hintaa, jota firma sitten palauttaa takaisin ikään kuin voittona? Kilpailutustahan ei tarvita, kun kaupunki on itse omistajana yhtiössä.

Kankaanpäässä on korkea verotus. Suomessa on reilut 300 kuntaa ja niiden keskimääräinen kunnallisveroprosentti on hieman alle 20 prosenttia. Meillä se on yli 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi. Vertaisistamme 10 000–15 000 asukkaan kunnista vain kolmessa on korkeampi kuntavero.

Pohjois-Satakunnassa olemme pitkään olleet kärjessä, mutta nyt pikkuinen Jämijärvi on ottanut piikkipaikan. Myös kiinteistövero ja kirkollisvero ovat Kankaanpäässä valtakunnallista keskiarvoa korkeammat. Voidaankin todeta, että verorasituksemme on kohtuuton. Ei ihme, että väki vähenee ja edes suurten ikäluokkien eläköityminen ei ole tuonut paluumuuttajia kaupunkiimme. Toki kaupungissamme on tällä hetkellä paljon kalliita investointikohteita menossa, mutta kyllä vastaavia investointeja tehdään myös muissa kunnissa.

Kaupunki on osakkaana myös Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:ssä. Eipä ole siinäkään yhtiössä hinnoittelu halvimmasta päästä. Naapurikaupungissa kilpaileva kuituverkkofirma tarjoaa peruskäyttäjän nettiyhteydet reilusti halvemmalla kuin PSSV. Viihde-ja TV-palvelujen hintojen vertaaminen on hankalampaa, mutta tuskin hinnoittelu niissäkään ihan päälaelleen muuttuu.

Vesitaksa ei ole kaupungissamme erityisen korkea. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin se, että myymme vettä myös Pomarkun kunnalle. Myymme veden ilmeisen halvalla, koska Pomarkussa vesitaksa (käyttövesi + jätevesi) on noin 10 prosenttia halvempi kuin meillä.

Jos kaupunki hinnoittelee palvelunsa kalliisti, samaa tapahtuu myös yksityispuolella. Viime syksynä kirjoiteltiin laajasti polttoaineiden hinnoittelusta. Bensakauppiaat tietenkin ampuivat alas kaikki väitteet ylihinnoittelusta. Mutta eipä sitä kovin laajasti tarvitse lähitienoita kuljeskella, kun toteaa, että melko kallista menovettä täällä myydään.

Toisena esimerkkinä voisi ottaa Satakunnan Osuuskaupan, jonka hallinnossa on myös kankaanpääläisiä ”omistajien edustajia”. Naapuriosuuskaupat niin etelässä kuin pohjoisessakin tarjoavat täyden 5 prosentin bonuksen jo 900 euron kuukausiostoksista, meillä siihen pitää ostaa tavaraa 1 500 eurolla. Ja tilanne tulee vain huononemaan, kun polttoaineiden bonussysteemi muuttuu maaliskuun alussa.

Kaupungissamme on parhaillaan menossa kaupunkistrategian laatiminen vuoteen 2025 asti. Jotakin konkreettista pitäisi keksiä, jotta kaupunkilaisten pakollisia kuluja saataisiin hiukan hillittyä ja koettaisiin jopa sellaisia ihmeitä, että verot ja palvelujen hinnat laskisivat. Muutoin on pelkona se, että ainut mikä Kankaanpäässä lisääntyy, on ydinkeskustan tyhjät liikehuoneistot.

Parempia aikoja odotellessa.

Hannu Palmgren

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset