Verkkokeskusteluissa käydään sotaan yhä härskimmin asein - Puheenvuoro - Kankaanpään Seutu

Verkkokeskusteluissa käydään sotaan yhä härskimmin asein – uusi villitys ovat perättömät lastensuojeluilmoitukset

24.1.2020 6:03

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla on syntymässä vastenmielinen ilmiö, jossa käytetään hyväksi mahdollisuutta tehdä lastensuojeluilmoitus nimettömänä.

Asialla ovat poliittiselta ajatusmaailmaltaan ääripäiden ryhmät. Samoja keinoja on käytetty, tai ainakin niihin on kehotettu, niin kutsutuissa isänmaallisten riveissä kuin myös heitä vastustavien antifasisti-ryhmien piireissä. Niin sanottuja isänmaallisia on kehotettu ilmoituksiin muun muassa suosituilla videostriimeillä ja antifasistit ovat keskustelleet lastensuojeluilmoituksien tehtailusta omalla keskustelupalstallaan.

Perättömien ja täysin tuulesta tempaistujen lastensuojeluilmoitusten tekijöitä yhdistää yksi asia. Riippumatta siitä millainen heidän poliittinen tai yhteiskunnallinen kantansa on, heistä jokainen on täydellinen idiootti.

Tekijöiden typeryyttä korostaa vain entisestään se, että useissa tapauksissa ilmoitusten tekoa on suunniteltu siksi, että kohde on ajatusmaailmaltaan erilainen ja puolustaa jyrkästi omia näkemyksiään.

Puhutaan maalittamisesta, jolla pyritään mustamaalaamaan henkilö muiden silmissä. Lastensuojeluilmoituksien tekemisestä on tulossa eittämättä yksi vastenmielisimmistä tavoista maalittaa.

Maalittaminen otetaan usein keinovalikoimaan silloin, kun argumentointiin ei enää pystytä. Meno on kuin lasten hiekkalaatikolla: "Olit fiksumpi, vien lapiosi".

Kaikeksi onneksi ilmiössä puhutaan ainakin toistaiseksi vain yksittäisistä tempauksista. Helsingin Sanomat (20.1.) kertoi, että lastensuojeluilmoitus pelkästää kiusaamistarkoituksissa on ollut tähän asti erittäin harvinainen ilmiö.

Viranomaiset eivät voi lähtökohtaisesti luokitella yhtäkään lastensuojeluilmoitusta turhaksi tai tarkoitukselliseksi kiusaamiseksi. Heidän on tarkistettava jokainen ilmoitus, ellei ole täysin varmaa, että ilmoitus on turha.

Kysymys kuuluukin, onko tarpeellista olla olemassakaan sellaista asiaa kuin nimetön ilmoittaja?

On ymmärrettävää, että ilmoituksen kohteelle ei aina ilmoittajan nimeä kerrota, mutta eikö kuitenkin ainakin taho, jolle ilmoitus tehdään, voisi ottaa ilmoittajan nimen ylös?

Jo tällä tavalla väärinkäytökset olisivat minimissään ja toisaalta tahallisesta aiheettomasta ilmoituksesta rankaiseminen helpompaa.

Lisää asiasta

Lastensuojeluilmoituksen tekemisen perusteista voit lukea THL:n sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos