Väärät huhut ovat nostaneet kankaanpääläisten epäluulot huolestuttavan korkealle tasolle. - Puheenvuoro - Kankaanpään Seutu

Analyysi: Tulkoon järkipuhe lynkkausviestien tilalle – kankaanpääläisten epäluulot ovat nousseet huolestuttavan korkealle tasolle

Tapaus Taimitarha osoittaa, kuinka tositapahtumat ja etenkin väärät huhut ovat nostaneet kankaanpääläisten epäluulot huolestuttavan korkealle tasolle.

27.8.2019 9:20

Kankaanpäässä viikonloppuna suuren kohun nostattanut, päiväkoti Taimitarhan edustalla sattunut tapaus kertoo olennaisesti ja osuvasti kahdesta aikamme ilmiöstä.

Yhtäältä kyse on sosiaalisen median taipumuksesta tuoda välittömästi ja vääntyneessä muodossa julkisuuteen tieto, joka on tarkoitettu vain rajatulle piirille. Toisaalta tapaus kertoo karua kieltä niistä ulkomaalaistaustaisia kohtaan tunnetuista ennakkoluuloista, jotka ovat viime kuukausina kärjistyneet etenkin Kankaanpäässä.

Miten tapahtumat etenivätkään?

Yksityisen päiväkoti Taimitarhan edustalle saapui perjantai-iltapäivänä ennen kello kolmea tumma auto, josta nousi tummapiirteinen mies. Paikalla olleiden hoitajien mukaan mies asteli ripeästi kohti pihaa, kunnes havaitsi, että pihassa on lasten lisäksi myös kaksi aikuista. Hoitajat kertoivat, että mies juoksi välittömästi takaisin autoon.

Taimitarhan vt. johtaja teki fiksun ratkaisun ja ilmoitti tapahtuneesta heti poliisille ja Kankaanpään päiväkotihenkilöstölle. Myös vanhempien ryhmälle jaettiin tieto, jossa kehotettiin vanhempien vahtivan tavallistakin tarkemmin lastensa ulkoleikkejä.

Pian murtui Kankaanpään some-kanavia pidättelevä heiveröinen pato. Julkisuuteen tulvi sekä asiallisia että varsinkin asiattomia viestejä: vanhemmilta pimitetään tietoa, kukaan ei ole turvassa irakilaisilta pedofiileiltä, ainoa hyvä muslimi on kuollut muslimi, ja niin edelleen.

Sunnuntaina selvisi, että koko tapaus oli väärinkäsitys. Pitkään Kankaanpäässä vaikuttanut ulkomaalaistaustainen yrittäjä kertoi julkisessa Facebook-viestissään, että hän oli hakenut poikaansa päiväkodista. Poika oli juuri vaihtanut hoitopaikkaa, ja isä oli erehdyksessä ajanut väärän päiväkodin edustalle. Huomattuaan erheensä hän oli noussut takaisin autoon.

Kynnys seurata ulkomaalaisilta näyttävien jokaista liikettä ja olla heidän toiminnastaan varuillaan on laskenut Kankaanpäässä äärimmäisen alas.

Oikeuden eteen joutui äskettäin irakilaistaustainen kankaanpääläinen mies syytettynä kolmesta alaikäiseen kohdistuneesta raiskauksesta. Pian selvisi, että rikosten kohteena oli yksi 14-vuotias, ulkopaikkakuntalainen tyttö.

Kankaanpään some-kanavissa oli tätä tietoa ennen ehtinyt nousta aivan toisenlainen versio tapahtuneesta. Tämän version mukaan syytetty oli kytännyt kolmena eri päivänä kankaanpääläisten päiväkotien pihalla ja siepannut mukaansa uhreikseen kolme eri päiväkoti-ikäistä lasta.

Oletettu rikos on tietenkin laadultaan törkeä, mutta ero oikeudessa käsitellyn tapahtumakulun ja kankaanpääläisen huhumyllyn välillä on räikeä.

Inhimillisestä käyttäytymisestä kertoo karua kieltä se, että perättömäksi osoittautunut huhu on nyt luikerrellut lukuisien kankaanpääläisten ajatuksiin. Mielikuvat tummasta, irakilaistaustaisen näköisestä miehestä väijymässä päiväkodin nurkilla ovat piirtyneet niin syvälle, että edes huhun osoittautuminen vääräksi ei pyyhi näitä mielikuvia pois.

Muistakaamme Kankaanpäässä aiemmin tänä vuonna julkisuuteen nousseet tapaukset. Ensimmäisessä kaksi miestä houkutteli 7-vuotiasta poikaa mukaansa hotelliin rahalla. Toisessa mies tarkkaili lapsia tummasta autosta, joka kiersi hitaasti leikkipuistoa.

Vaikka näissä tapauksissa osallisina ei ilmeisesti ollut maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, ne ruokkivat samaa mielikuvaa – pienet lapsemme ovat vaarassa, sillä pahat vieraat miehet väijyvät heitä.

Kaikkien Lähi-idän suunnalta tulleiden leimaaminen rikollisiksi on tietenkin ääriajattelijoiden huutelua, mutta viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet myös suvaitsevaisten ja rasistien välisellä harmaalla alueella liikkuvien ajatukset kohti sitä ikävämpää ääripäätä.

On totta, että tietyt väestöryhmät ovat tietyissä rikostyypeissä yliedustettuina, mutta kokonaisen ryhmän leimaamista yksilön käyttäytymisen perusteella ei koskaan pitäisi tapahtua. Maailmanhistoria on täynnä synkkiä esimerkkejä siitä, mihin tällainen yleistäminen johtaa.

Ääriajattelijat eivät näkemyksiään muuta, mutta niin sanottuihin tolkun ihmisiin pitäisi nyt vedota ennen kuin lynkkausmieliala leviää. Järkevää keskustelua ilman lietsomista ja saarnaamista tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Sitä tarvitaan kaikkialla, mutta erityisesti Kankaanpäässä.

Aloitteita aiheeseen liittyvän keskustelutilaisuuden järjestämisestä on Kankaanpäässä esitetty. Tällainen tilaisuus, johon ottaisi osaa mahdollisimman laaja joukko paikallisia toimijoita, olisi hyvä alku kohti humaanimpaa tulevaisuutta. Kun erilaiset ihmiset tulevat ulos omista kuplistaan, kohtaavat toisensa ja kuuntelevat toisiaan, pelko ja viha hälvenevät.

Sosiaalinen media osoitti taas omaa toimintalogiikkaansa, niin hyvässä kuin pahassa. Ennen some-aikaa huhumylly olisi jauhanut hitaammin ja vähemmällä vimmalla, katveessa julkisuudelta. Toisaalta some antoi myös asianosaiselle mahdollisuuden kertoa nopeasti ja julkisesti, että kyseessä oli pelkkä väärinkäsitys.

Ongelmaa syventää kuitenkin se, että vääriksikin osoittautuneet some-huhut voivat jäädä mielikuvissa elämään tavalla, joka on omiaan lisäämään ajatuksissa valmiiksi kyteviä epäluuloja ja pelkoja.

Pitää myös muistaa, että somessa tapahtuva nuorten tyttöjen piirittäminen on nykyajan ilmiö, johon on julki tulleissa tapauksissa usein yhdistynyt maahanmuuttajataustaisia nuoria miehiä. Tällainen lapsiin kohdistuva, uusia kanavia hyödyntävä hyväksikäytön muoto on julkisen käsittelemisen arvoinen uhka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos