Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on otettava vakavasti - Puheenvuoro - Kankaanpään Seutu

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on otettava vakavasti

Pohjois-Satakunnan vangittu viisikko jää rikoshistoriaan Suomen lähihistorian ensimmäisenä äärioikeistoon liittyvänä terrorismitapauksena.

9.12.2021 6:00

Terrorismi on ollut viime päivinä iso valtakunnallinen uutisaihe, kun Satakunnan käräjäoikeus vangitsi viisi Pohjois-Satakunnasta kotoisin olevaa miestä epäiltyinä terrorismirikoksista.

Koko maata kohahduttaneen tapauksen rikosnimikkeet olivat paitsi erittäin kovia, myös harvinaisia.

Terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu ja terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos eivät esiinny käräjäoikeuksien juttulistoilla usein. Kyseessä on koko Suomen ensimmäinen äärioikeistolaiseen terrorismirikokseen liittyvä epäily ja tyrmistyneistä reaktioista päätellen ilmeisesti erityisen vakava sellainen.

Helsingin Sanomien ja Ylen haastattelemat äärioikeiston tutkijat kuvailivat epäiltyjen aatemaailmaa äärimmäisen väkivaltaiseksi. Vaaralliseksi ideologian tekee juuri väkivaltaisuus.

Vangittujen edustamassa äärisuuntauksessa eli akselerationismissa pyritään Suojelupoliisin mukaan kiihdyttämään yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa väkivaltaa terrori-iskujen avulla.

Epäilyt ovat vakavia, mutta poliisin vaitonainen tiedotuslinja jättää avoimeksi monia kysymyksiä: Mitä on suunniteltu? Mikä on ollut kohde? Entä kuinka lähellä iskun toteutuminen oli?

Esitutkinnan valmistuminen kestää arvion mukaan kuukausia.

Siihen asti kyse on jostakin epämääräisestä. Ei tiedetä, onko kyse ollut terroristista väkivaltaa ihannoivasta uusnatsien ryhmästä vai sabotaaseihin ja verisiin ääritekoihin kykenevistä terroristeista. Tai sekä että.

Koko asetelman hämäräperäisyyttä lisää se, ettei miehiä tuomittu aiemmin, vaikka heidän hallustaan tavattiin jo vuonna 2019 laittomia räjähteitä ja jopa rynnäkkökivääri.

Toistaiseksi Suomessa on annettu terrorismista vain yksi ainoa tuomio. Se tuli Turun vuoden 2017 puukotuksista.

Suojelupoliisi on kahdessa viimeisessä Kansallisuuden turvallisuuden katsauksessaan nostanut esiin äärioikeiston muodostaman uhan. Terrorismin iskuhankkeissa se on noussut radikaali-islamismin rinnalle. Kankaanpään-tapaus ei saanut Supoa muuttamaan uhka-arviotaan aiempaa korkeammalle tasolle. Nyt ollaan neliportaisen asteikon tasolla kaksi, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa, mutta poliisin mukaan kansalaisilla ei silti ole syytä huoleen.

Jo tähän mennessä on käynyt selväksi, että rikosepäilyä on mahdollisuus käyttää myös poliittisena keppihevosena. Toivoa ja olettaa sopii, että kaikki poliittiset tahot tuomitsevat aseistautumisen ja ideologioista kumpuavan väkivallan uhan.

Pohjois-Satakunta ja Vihteljärven pellot eivät välttämättä ole ainoa otollinen kasvualusta terrorismille. Verkkomaailmassa aatteet eivät tunne valtioiden rajoja. Terrorismin syntymistä edistetään toki Suomessa myös ulkovaltojen hybriditoiminnalla, muun muassa valeuutisia levittämällä.

Kärjistyvä kahtiajako pitää ottaa vakavasti, sillä se ruokkii ääriliikkeitä ja on omiaan aiheuttamaan sekasortoa. Äärioikeiston aseistautumisesta on syytä olla huolissaan, mutta niin on myös voimistuneesta vastakkainasettelusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos