Yhteisö ei ole ummistanut silmiään

Mainehaittojen korjaaminen on todella hidasta, mutta niin on myös huonolla tolalla olevien asioiden. Myös yksilöillä on velvollisuutensa ja vastuu omasta toiminnastaan, kirjoittaa päätoimittaja JP Mikola.

13.12.2021 6:00

Pohjanlinnan helmikuinen koulu-uhkaus, alhaisen rokotekattavuuden aiheuttama koronakurimus ja epäily terrorismirikoksesta. Kulunut vuosi ei todellakaan ole kohdellut Kankaanpäätä hellin käsin.

Eikä kohtele julkisuuskaan.

Valtakunnalliset tiedotusvälineet ovat viime päivinä maalanneet synkän kuvan Pohjois-Satakunnasta. Uutisissa, pääkirjoituksissa ja eri tyyppisistä analyyseissa on nostettu esiin syitä ja selityksiä, miksi juuri täällä asiat ovat heikolla tolalla.

Kankaanpään kaltaiset vanhenevan ja vähenevän väestön pikkupaikat eivät ole mitään lintukotoja, vaan ennemminkin ne sijaitsevat syvällä polarisaatiokehityksen riskivyöhykkeellä, kirjoitti Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan.

Lehti myös totesi terrorismiepäillyistä, että ”Kankaanpäässä miehet tunnettiin äärioikeistolaisesta ideologiastaan, mutta siltä suljettiin silmät, vaikka se vaikutti koko yhteisön turvallisuuteen ja hyvinvointiin.”

Vakavat rikosepäilyt ovat ymmärrettävästi hätkähdyttäneet ja järkyttäneet, mutta väitteet silmien sulkemisesta ovat saaneet monen niskakarvat pörhölleen.

Ei todellakaan ole yksiselitteistä, kuinka todenmukainen valtakunnan päälehden ja lukemattomien muiden tiedotusvälineiden arvio alueen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista on. Ei myöskään ole tarpeen jäädä tuskastelemaan sitä, että Pohjois-Satakunnalla on muualla maassa hyvin negatiivinen maine.

Lastensuojelun tilanteesta, nuorten hyvinvoinnista, muuta maata merkittävästi alhaisemmasta rokoteinnosta – ja nyt myös terrorismirikosepäilyistä – on oltava huolissaan sen vuoksi, että näin ei voi jatkua. Asioita on pystyttävä saamaan paremmalle tolalle.

Mainehaittoja ei voi enää estää, mutta niin johtavilla virkamiehillä, kunnallispoliitikoilla, lasten ja nuorten parissa työskentelevillä kuin kaikilla muillakin meillä on yhä edelleen olemassa keinoja korjaaviin toimenpiteisiin. Unohtaa ei sovi sitä, että jokainen yksilö on myös vastuussa omista teoistaan ja asenteistaan.

Syvälle syöpyneelle kielteiselle mielikuvalle ei mahda mitään. Kyse on ennen kaikkea ihmisistä.

Imago ja brändi paranevat aikanaan, jos ovat parantuakseen. Muualla maassa asuvien mielikuva on sittenkin sivuseikka: ensisijaisesti kyse on täällä asuvien turvallisuudesta, ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

Oleellista on, että yhteisö ei todellakaan ole ummistanut silmiään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos