Kävin hiljattain parilla pienehköllä paikkakunnalla ja kysyin juttua varten asukkailta mielipidettä tuulivoimasta. Tapahtui jotain yllättävää: todella moni ei uskaltanut kertoa mielipidettään julkisesti.
Lievimmillään moni kertoi, että väärästä mielipiteestä saisi kuulla paikkakunnalla pitkään. Joku kertoi pelokkaan oloisena, ettei työpaikkansa edustajana voi ottaa tähän mitään kantaa – vaikkei työpaikka ollut mitenkään suoraan yhteydessä tuulivoimaan.
Äärimmillään joku sanoi, että jos on vääriä julkisia mielipiteitä joistakin asioista, ei välttämättä pelkästään tuulivoimasta, niin esimerkiksi työsopimusta ei jatketa.
Eikö näistä asioista pitäisi pystyä puhumaan, ihan jokaisen? Kyse ei ole pelkästään tuulivoimasta, vaan siitä, miten pystymme tulemaan toimeen keskenämme, vaikka mielipiteet ovat erilaisia.
Samoihin aikoihin eräs tapaamani henkilö kertoi, kuinka hän ja toinen työntekijä olivat työkohteessa kieltäytyneet tekemästä tehtävää, josta tiesivät todennäköisesti syntyvän paljon välillistä vahinkoa.
Heidät kuitenkin pakotettiin tekemään työ. Välilliset vahingot toteutuivat, ja seurauksena oli varoitus.
Tässä tapauksessa henkilöt sanoivat mielipiteensä, ja sen jälkeen heidän olonsa työpaikalla tehtiin tukalaksi. Jostakin syystä asiaa ei kyetty käsittelemään asiana, vaan se henkilöityi. Henkilö vaihtoi työpaikkaa. Menetettiin paljon taitoa ja hiljaista tietoa.
Eräs terveydenhuollossa työskentelevä henkilö puolestaan päätyi ottamaan työpaikallaan esiin kokemansa epäoikeudenmukaisuuden. Seuraus oli, että hänen pomonsa kyseenalaisti hänen mielenterveytensä.
Miten paljon kehitysmahdollisuuksia valuu hukkaan työpaikoilla, järjestöissä, yhdistyksissä, politiikassa, taloyhtiöissä ja perheissä, jos eriävää mielipidettä ei uskalleta sanoa? Millainen on yhteisö, jossa ei voi sanoa, mitä ajattelee?
Pitäisi pystyä näkemään ihmiset ja heidän mielipiteensä erillisinä asioina. Ihmistä pitäisi aina pyrkiä kunnioittamaan, ja asioista saa olla eri mieltä.
Eri mielipiteistä syntyneet kiistat pitäisi myös pyrkiä unohtamaan ja aloittamaan puhtaalta pöydältä. Jos itse valitsisin työntekijöitä tai pomoja, valitsisin sellaisia, jotka kykenevät hyväksymään erilaisia mielipiteitä ja oppimaan niistä.
Usein eri mielipiteistä seuraavia ristiriitoja selitetään henkilökemioilla. Ikään kuin kyse olisi yliluonnollisista voimista, joihin kukaan ei pysty vaikuttamaan. Jokainen voi kyllä itse vaikuttaa siihen, miten käyttäytyy.
Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.