Arrow 22 -harjoituksen huomioarvo on valtava – "Asetelma on historiallinen ja äärimmäisen merkittävä.”

Nato-jäsenyyden hakemisen kannalta asetelma on historiallinen.

5.5. 8:27

Kankaanpään Niinisalossa on ollut varuskunta jo vuodesta 1935 lähtien, mutta ennen keskiviikkoa sen sotilaskoulutukseen ja harjoitusalueisiin ei milloinkaan ole kohdistunut yhtä isoa huomiota kuin juuri nyt.

Parhaillaan käynnissä olevaan mekanisoitujen joukkojen Arrow 22 -harjoituksen mediapäivä keräsi keskiviikkona ennätyksellisen suuren tiedotusvälineiden osanoton. Paikalla oli runsaasti myös kansainvälistä mediaa.

Jo panssarien junakuljetukset harjoitusmaastoihin herättivät runsaasti huomiota, mikä ei ollut yllätys. Nykyisessä tulenarassa maailmanpoliittisessa tilanteessa raskaiden joukkojen siirtäminen junilla kerää vielä tavanomaistakin enemmän katseita – olkoonkin, että kyse on ”vain” harjoituksesta. Ja onneksi on.

Maanantaina alkaneen harjoituksen asetelma on historiallinen ja äärimmäisen merkittävä.

”Nato-yhteensopivia” harjoituksia on alettu järjestää jo 1990-luvulla, mutta Suomen puolustuksen harjoittelussa ei ole ennen nähty yhtä raskasta Nato-maan panssarikalustoa. Arrow-harjoitusta johtavan Panssariprikaatin komentajan Rainer Kuosmasen mukaan uutta on nimenomaan vieraiden joukkojen tankkien koko.

Historiallisesti merkittävä lataus liittyi myös siihen, että Niinisalossa nähtiin Iso-Britannian 120 sotilaan ja Challenger 2 -panssarivaunujen lisäksi puolustusministeri Ben Wallace.

Täysin uutta on tietysti myös ajankohta. Niinisalo ja Säkylä ovat monikansallisen 3400 sotilaan joukon harjoitusnäyttämönä juuri silloin, kun käsillä on Suomen suuri puolustuspoliittinen ratkaisu.

"Asetelma on historiallinen ja äärimmäisen merkittävä.”

Vielä nyt arvuutellaan, milloin Suomi tekee päätöksen, jonka kaikki ovat jo pitkään tienneet olevan tulossa. Todennäköisesti valtiojohto ilmoittaa parin viikon kuluessa, että maamme haluaa liittyä puolustusliitto Naton jäseneksi.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa torstaina eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat, ulkoministerin sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa.

Niinistö keskusteli jo keskiviikkona eduskunnan puolustusvaliokunnan kanssa ja antoi julkisuuteen lausunnon.

”Sanomani on selvä: Suomi varmistaa turvallisuutensa. Se ei ole keneltäkään pois.”

Se oli presidentiltä selkeä ja määrätietoinen ulostulo, joka ei jättänyt arvuuteltavaa.

Lue lisää: Katso tallenne: Iso-Britannian puolustusministeri Suomeen ja Niinisaloon - tapaa suomalaiskollegansa Antti Kaikkosen: Arrow 22 -harjoitus kiinnostaa poikkeuksellisen vahvasti

Lue lisää: Iso-Britannian puolustusministeri Niinisalossa: ”Tulisimme avuksi, jos tarvittaisiin”

Lue lisää: Analyysi: Niinisalo maailman median keskipisteenä – Ministerit jättivät sotaharjoituksen varjoonsa

Lue lisää: Pohjankankaalla jyrisee viiden eri maan panssarikalusto – katso kuvat ja video, missä yritetään selvittää taistelukentän kuningasta

Lue lisää: Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace laskeutui Poriin – matka jatkui Niinisalon varuskuntaan

Lue lisää: Arrow 22 -harjoitus kiinnostaa poikkeuksellisen vahvasti: Mediapäivässä läsnä runsaasti kansainvälistä lehdistöä

Lue lisää: Aloittavan alokkaan aatokset: ”Itseänikin pelottaa, sillä Venäjästä ei koskaan tiedä”

Lue lisää: Arrow 22 tuo amerikkalaisten Stryker-ajoneuvot Kankaanpäähän: Maavoimien iso harjoitus toukokuussa Niinisalossa – kansainvälisten joukkojen kokonaisvahvuus 3400 henkilöä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos