Pääkirjoitus: Halu ukrainalaisten auttamiseen on – ”Apu ei kuitenkaan päädy itsestään ukrainalaisperheille, vaan avun perille saattaminen vaatii organisointikykyä ja -tahtoa”

Ison ihmisryhmän vastaanottaminen on haaste myös avustajille.

Venäjä on käynyt hyökkäyssotaansa Ukrainassa jo yli puoli vuotta. SInä aikana on tullut selväksi, etteivät venäläisjoukot pysty pyyhkäisemään Ukrainaa kartalta tai tuhoamaan heidän identiteettiään.

15.9.2022 6:00

Kankaanpäässä asuu parhaillaan kolmisensataa ukrainalaista. Heistä ehkä kolmasosan arvioidaan voivan asettua asumaan Suomeen, kun sota kotimaassa joskus on ohi.

Koko Pohjois-Satakunnan lukemiin on syytä lisätä tilapäistä suojelua hakeneiden pakolaisten lisäksi myös ne ukrainalaiset, jotka ovat tulleet alueelle aiemmin. He voivat olla jo töissä, eli eivät välttämättä ”näy missään”, mutta ovat tärkeä linkki monelle.

Nykyisten arvioiden mukaan melko suuri osa ukrainalaisista on valmis palaamaan jälleenrakentamaan Venäjän raa’an hyökkäyssodan runtelemaa kotimaataan. Tässä työssä myös ulkomaille jäävillä ja asettuvilla on merkittävä rooli, sillä moni on halukas ohjaamaan osan suomalaisista palkkarahoistaan Ukrainaan.

Ennen jälleenrakentamisen aloittamista ja suomalaisten palkkojen ansaitsemista on monen asian loksahdettava kohdalleen.

Vaikka Ukrainan joukot käänsivät viime viikonloppuna sodan kulun ja nostattivat mielialaa, Venäjä ei ole vielä lyöty, eikä sota ohi. Myös Suomeen ja täkäläisiin oloihin sopeutuminen on vasta alussa.

Kieli on aivan keskeinen osa kotoutumista. Siksi on hienoa, että kieliopinnot ovat alkamassa.

Sotatantereille on Kankaanpäästä – näkökulmasta riippuen – lyhyt tai pitkä matka.

Länsimainen tiedonvälitys ja Pohjois-Satakuntaan tulleiden ukrainalaisten suorat kotimaanyhteydet takaavat sen, että tieto kulkee nopeasti. Kilometreissä mitattuna etäisyyttä on onneksi niin paljon, että ukrainalaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi.

Ison ihmisryhmän vastaanottaminen on haaste myös avustajille. Oleellista on, että yleinen auttamisen halu on suuri.

Myös kriisiymmärrys on aiemmissa hätätilanteissa karttuneen kokemuksen ansiosta niin suurta, että alkukuukausina on ollut helppo keskittyä oleellisiin asioihin ja välttämättömiin tarpeisiin.

Menneinä viikkoina on toki huomattu, että asioiden sujuva hoitaminen vaatii monenlaista järjestelemistä. Huonekalut, astiat, säähän sopivat vaatteet sekä kulkemista helpottavat polkypyörät ja toimiva kodinelektroniikka eivät itsestään päädy ukrainalaisperheille, vaan avun perille saattaminen vaatii organisointikykyä ja -tahtoa.

Onneksi sitä löytyy runsaasti.

”Oleellista on, että yleinen auttamisen halu on suuri.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos