Mitä, jos välittäisimme vähän enemmän?

Joulukiireiden keskelläkin olisi hyvä muistaa, että ihminen on asioita tärkeämpi.

Kalenterille emme voi mitään, mutta on silti harmi, että joulu osuu viikonloppuun. Vain Tapaninpäivästä tulee vapaapäivä, ja jouluvalmistelut täytyy ehtiä tehdä arkena.

Fiksuimmat ovat totutusti hoitaneet joulusiivouksen, ruuanlaiton ja muut pakolliset velvollisuudet jo etuajassa, mutta kaikkea ei voi tehdä ennalta valmiiksi.

Mestarillisen hyvien aikatauluttajien harminakin näet on se, että vain harva huusholli säilyy tip top -kunnossa, jos mattojen tamppaamiseen, lattioiden jynssäämiseen ja moniin muihin askareisiin ottaa kovin runsaan etukenon.

Perusteellisenkaan puunauksen jäljet eivät kestä viikkoja, lapsiperheissä vielä vähemmän. Kinkulla on taipumus kadota parempiin suihin, jos sen paistaa valmiiksi jo viikko ennen aattoa. Paljon paremmin ei käy ”valmiiksi” avatulle konvehtirasialle.

Sähkökiukaan omistajat voivat toki kaivaa kitkeränsävyistä huumoria tai pientä lohtua siitä, että näillä sähkön hinnoilla saunaa ei ole viime kuukausina raaskinut lämmittää. Kun lauteilla ei ole paljon tullut istuttua juhannuksen-aikaisen jynssäämisen jäljiltä, nyt voi päästä saunanpesussa pikkaisen normaalia helpommalla.

Ohjeissa ja suosituksissa on kiistatta omat vaaransa.

”Säästämään voivat ryhtyä ne, joiden kulutuksessa ei ole enää ollenkaan leikkaamisen varaa.”

Sähköpulasta ja korkeista hinnoista huolestuminen on saanut osan ihmisistä ylireagoimaan. Viesti voi vääristyä, jos vyö on jo valmiiksi tiukalla. Itsensä voi myös säästää sairaaksi. Siksi tositarinat alle kymmenen asteen asunnoissa värjöttelevistä vanhuksista tekevät surulliseksi.

Vastuullisuudessa näet on se vaara, että säästämään voivat ryhtyä ne, joiden kulutuksessa ei ole enää ollenkaan leikkaamisen varaa. Jos joka tuutista toitotetaan, että ”vaikka sähköä on jo säästetty, sitä pitää säästää vielä lisää”, voi käydä huonosti.

Mitä, jos tänä vuonna vähentäisimme hieman omia joulukiireitämme, lisäisimme hieman polttoaineenkulutustamme ja tekisimme pari–kolme ylimääräistä vierailua sellaisten ihmisten luokse, jotka voivat tarvita apua tai lohtua?

Mitä, jos välittäisimme vähän aiempaa enemmän?

Kaiken jouluhässäkän keskelläkin olisi syytä varjella joulun perimmäistä sanomaa. Kaikkein heikoimmista ja suojattomimmista huolehtiminen ja välittäminen on osa sitä.

Hyvää joulua!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos