Energiabrändi alkaa olla hyvin vahva – Potentiaalinen miljardiyleisö on saanut vaikutelman ennakkoluulottomasta pohjoisesta pikkukaupungista

Pohjois-Satakunta on ympäristöasioissa tekojen, ei puheiden alue.

Japanilaisen TV Asahin toimittaja Yaki Sato, kuvaaja Takuto Terao ja tuottaja Jiashun Li tutustuivat syyskuussa Vatajankosken hiekka-akkuun, jonne on varastoitu sähköllä tuotettua lämpöenergiaa kaukolämmön käyttöön. Vatajankoski Oy:n toimitusjohtaja Pekka Passi esitteli akun toimintaa Britanniassa asuville Euroopan-kirjeenvaihtajille.

23.1. 6:00

Kankaanpää ja koko Pohjois-Satakunta ovat saaneet tammikuussa myönteistä julkisuutta innovatiivisuudestaan. Jälleen kerran, voisi lisätä.

Energiayhtiö Vatajankoski ja Kankaanpään kaupunki palkittiin aiemmin tässä kuussa Satakunta-mitalilla, jonka ne saivat tunnustuksena innovatiivisesta ja eteenpäin katsovasta yhteistyöstään.

Tavoitteena on muun muassa se, että Kankaanpään kaupunki pääsee kokonaan irti fossiilisesta öljystä vuoden 2025 loppuun mennessä. Perjantaina otettiin yksi symbolinen uusi askel siirtymässä kohti vihreän energian hyödyntämistä, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kävi vihkimässä Vatajankosken ja tamperelaisen Polar Night Energyn yhdessä kehittelemän hiekka-akun.

Maailmanlaajuista huomiota saavuttanut hiekka-akku on vain yksi osa alueen eteenpäin katsovasta ajattelusta.

Ministeri vitsaili pohtineensa sitä, mitä vaille ”pellepelottomat” keksijät ovat lapsina jääneet, kun haluavat rakentaa 90 tonnin hiekkakakun. Vaikka puheeseen sisältyi sutkauttelua, ydinviesti sisälsi runsaasti kunnioitusta ja jopa ylpeyttä.

Kiertotaloushankkeet, tuulivoima, hukkalämmön talteenotto ja aurinkovoiman hyödyntäminen ovat kaikki esimerkkejä siitä, miten ennakkoluulottomasti täällä on tartuttu toimeen.

”Täällä asioista ei tehdä numeroa, vaan annetaan muiden tehdä se.”

Pohjois-Satakunta on aikamoinen paradoksi. Äkkiseltään voisi ajatella, että aluetta ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua vihreän ideologian tyyssijaksi, mutta todellisuus on toinen. Alue on monin verroin mainettaan ympäristöystävällisempi.

Täällä on taipumus suhtautua pidättyvästi, jopa nuivasti, moniin uusiin asioihin, mutta toppuuttelevien puheiden takana on aimo annos toimeliaisuutta.

”Ei tehrä tästä ny numeroo” -ajattelu on mielletty tamperelaiseksi tavaksi, mutta täällä asioihin suhtautuminen on viety vielä pykälän-pari pidemmälle. Täällä asioista ei tehdä numeroa, vaan annetaan muiden tehdä se.

Maailmanlaajuisesti operoivat tiedotusvälineet ovat tässä otollisesti apuna. Kun brittiläisen mediayhtiö BBC:n ja jättimäisen japanilaisen mediakonsernin julkaisemat jutut leviävät miljardiyleisön ulottuville, viesti ennakkoluulottomasta tekemisestä leviää paljon laajemmalle kuin se leviäisi alueen parinkymmenen tuhannen ihmisen keskenään puhumana.

Vaikka potentiaalinen miljardiyleisö ”kuihtuisi” sadoiksi miljooniksi tv-katsojiksi tai lukijoiksi, joka tapauksessa jättimäinen väkimäärä on saanut vaikutelman ennakkoluulottomasta pohjoisesta pikkukaupungista

Harppaus vihreässä siirtymässä on täällä ollut paljon isompi loikka kuin monessa itseään modernina pitävässä kasvukeskuksessa. Pienten askelten sijaan täällä on oltu valmiita ottamaan isoja harppauksia.

Ei ole ollenkaan pahitteeksi, että aikaan saadaan enemmän tekoja kuin puheita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos