”Eikö kymmenes samanlainen tekokaan tuo muutosta rangaistuksiin?” – Kortiton sarjatörttöilijä osoittaa vakavaa piittaamattomuutta

Laille pyllistävän autoilijan tapaus on yksi esimerkki siitä, miten rikkomusten sarjatehtailu on mahdollista.

30.1. 6:00

Aika ajoin käy niin, että lehden pikku-uutinen herättää isoimmat ajatukset.

Viime viikolla sellainen oli uutinen siitä, että poliisi pysäytti kahtena peräkkäisenä päivänä saman kortittoman kuskin. Miesautoilija oli napattu tien sivuun ensin keskiviikkona ennen puolta päivää Pomarkussa. Päivää myöhemmin sama kortiton mies oli tavattu uudelleen auton ratista, tällä kertaa Kankaanpään Veneskoskella ja myös nyt aamupäivällä.

Kummassakin tapauksessa tutkittiin myös kuljettajan ajokuntoa. Poliisin tiedote ei kuitenkaan paljastanut, oliko kuskia syytä epäillä rattijuopumuksesta – tällä kertaa.

Oli niin tai näin, pysäyttävintä oli se, että torstain tapaus eli kortitta ajaminen oli samalle kuskille jo kymmenes viimeksi kuluneen vuoden aikana. Näiden kymmenen kiinnijäämisen yhteydessä miestä on poliisin mukaan epäilty rattijuopumuksista, siis monikossa.

Ei ihme, että uutinen nostatti myös lukijoiden tunteita.

Kiukkua ja kummastusta oli enemmän, ymmärrystä ei yhtään. Ja jos ymmärrystä löytyikin, niin se oli puettu pikimustaan muotoon. Positiivista oli ainoastaan se, että kenellekään sivulliselle ei ollut sattunut mitään.

”Uutinen nosti ymmärrettävästi lukijoiden tunteet pintaan.”

Laille pyllistävän kuljettajan tapaus käynnisti myös tätä tapausta pidemmälle menevän jatkopuntaroinnin.

Miten on mahdollista, että täydellisen piittaamaton kuski saa jatkaa törttöilyjään, vaikka tekoja on jonossa jo kymmenen? Eikö edes törttöilyjen jatkuva toistaminen johda mihinkään vakavampaan, joka pitäisi kuskin pois tieliikenteestä?

Kun kerran sama mies saa jatkaa kyseenalaisia tekojaan, ilman että edes kotipaikkaa, ikää, saati nimeä kerrotaan, eikö edes auton tuntomerkkejä voisi julkaista, jotta muut osaisivat varoa? Tai voisiko auton liikkeet estää rengaslukolla tai kulkupelin takavarikoimisella? Vai onko kulkupeli joka kerralla eri?

Moitteet eivät kohdistu liikennevalvontaa suorittavaan poliisiin, vaan moni miettii, miten laki voi sallia rikkeiden sarjatehtailun.

Se on erittäin hyvä kysymys. Harmi vain, että kunnollista ja järkeen käypää vastausta ei ole kukaan vielä kertonut.

Lue lisää: Poliisi nappasi saman kortittoman kuskin kaksi kertaa perättäisinä päivinä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos