”Se on kympistä kiinni” -periaate käänsi porilaisten päät – Tenavaleiri voi tuoda miljoonatulot Kankaapäähän

Nopeus ja notkeus tekivät Kankaanpäästä ison valtakunnallisen leirin järjestäjän.

Valtakunnalliset pesäpalloleirit ovat isoja piristysruiskeita järjestäjäpaikkakunnille. Joensuun Mailan poikajoukkue järjesti ensimmäiset harjoitukset koulun käytävällä heti majoittumisen jälkeen, kun Rauman Fera ja Satakunnan Pesäpallon isännöivät 11-12-vuotiaiden Tenavaleiriä Raumalla kesällä 2004.

3.2. 6:00

Toisen tappio on toisen voitto.

Kun Porin Pesäkarhujen johtokunta päätti luopua valtakunnallisen Tenavaleirin järjestämisestä, pesäpalloväen katseet kääntyivät muualle ja varsin nopeasti Kankaanpäähän.

Ratkaisu löytyi nopeasti. E-ikäisten Tenavaleiri järjestetään Kankaanpäässä 2.–7. heinäkuuta. Se antaa alueen ensi kesälle valtavan buustin, vaikka myös työmäärä on valtava. Toisaalta töitä olisi ollut tiedossa joka tapauksessa, mutta nyt E–D-ikäisten alueellinen Etenee-leiri siirtyy jonnekin muualle.

Porilaiset tekivät luopumispäätöksensä taskulaskin kädessä. Leiri jäi ikään kuin ”kympistä kiinni”.

Pesäkarhujen laskelmien mukaan kunkin leiriläisen olisi pitänyt maksaa leiripassistaan 245 euroa, mutta Pesäpalloliitto piti kiinni kattohinnasta, joka oli 235 euroa.

Pesäkarhujen puheenjohtaja Vesa Saine myönsi, että leirin talousvaikutus Porin alueen elinkeinoelämälle olisi ollut suuri. Sitä se on myös Kankaanpäälle ja koko Pohjois-Satakunnalle.

Yli 1 600 pelaajan vanhemmat, sisarukset ja muu leiriväki täyttävät alueen hotellit, mökit ja tilapäismajoitukseen sopivat muut kohteet. Ennustaa voi, että euromääräistä hyvää ja pesisturisteja riittää toki Porinkin majoitusliikkeisiin.

Aiemmilta kesiltä on tiedossa, että täällä sekä puitteet että järjestelyt ovat priimaa. Kankaanpään lisäksi kenttiä löytyy naapurikunnista, ja pitkälle vietyjen Etenee-leirin valmistelujen ansiosta järjestelyt eivät vie vastuunkantajien ja muun talkooväen yöunia.

Joku voi tietysti pohtia, miksi iso leiri on kannattava KaMalle ja Mailajunioreille, jos kylmä talousmatematiikka osoitti, ettei leirin järjestäminen olisi ollut kannattavaa Pesäkarhuille?

Kyse on monenlaisesta summapelistä.

Väkiluvultaan pienemmistä kaupungeista löytyy urheilu- ja talkoohengen lisäksi notkeutta, koska tällaiset leirit ovat Kankaanpään kaltaisille seutukaupungeille niin jättimäisiä tapahtumia.

Eli kun löytyy notkeutta, ruokahuolto järjestyy halvemmalla, koulut ja kentät kenties jopa ilmaiseksi. Tällä talousmatematiikalla isot valtakunnalliset leirit voi jatkossa entistä enemmän ohjautua pieniin ja keskisuuriin kaupunkeihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos