Moni ei ole koskaan hiihtänyt kilpaa

Koulujen välisten hiihtokisojen järjestäminen on perinne, jonka soisi jatkuvan.

Koulujen välisten hiihtokisojen kuvakooste ja tulokset olivat viime viikon lopulla Kankaanpään Seudun luetuimpien verkkojuttujen sijoilla yksi ja kaksi. Kuvan Verneri Silmunmaa (edessä) ja Evert Tuulenmäki hiihtivät 1. luokan poikien sarjassa.

20.2. 6:00

Kankaanpään padel- ja pesäpallokenttien välissä nähtiin viime viikolla tiukkoja urheilusuorituksia ja sekuntipeliä – ja mikä parasta, myös iloisia ilmeitä.

Alakoululaiset hiihtivät kilpaa koulujenvälisissä, ja myös alle kouluikäiset ottivat toisistaan mittaa hiihtoladulla.

Tyyli oli vapaa, mutta melko moni taittoi matkaa perinteisellä hiihtotyylillä. Sarjojen voitoista kilpailtiin kunnon latumittelöjen tapaan tosimielellä ja osin myös veren maku suussa.

Täysvauhtisen kisan tai loppukirin suuhun nostama metallinen maku voi tuntua lapsista oudokseltaan erikoiselta tai jopa hämmentävältä. Urheiluun vihkiytyneiden tutkijoiden mukaan lämmittelyn väliin jättäminen on suurin syy ikävän maun ilmestymiseen, mutta vaarallista se ei ole – eikä tietenkään myöskään välttämätöntä.

”Veren maku suussa ei ole välttämätöntä, muttei myöskään vaarallista.”

Tuloksia tärkeämpää oli sittenkin se, että kisat pystyttiin tänä talvena järjestämään. Koululaiskisoissa oli koronan vuoksi kolmen talven tauko. Samalla lapset saivat kisakokemusta ja toivottavasti myös hyvän mielen lyhyestä laturypistyksestään.

Se ei ole nykyään ollenkaan tavallista. Moni parikymppinen kaupunkilainen ei ole koskaan kilpaillut koulussa missään urheilulajissa, ja jopa liikuntatunneilla hiihdetyt kilometrit pystyy monissa kouluissa laskemaan sahatyöläisen yhden käden sormilla.

Ei ole ollut kelejä, ei latuja, eikä välttämättä oikein motivaatiotakaan.

Kun yhtälöön lisätään ajatus siitä, että toisia vastaan kilpaileminen sotii jotenkin nyky-yhteiskunnan arvoja vastaan, ei ole ihme, että koulujen hiihtokisojen perään haikailevat lähinnä keski-ikäiset tai sitä vanhemmat.,

Liikuntakeskuksen laduilla käydyt kisat osoittivat, että lapsia varjellaan kilpailemiselta ja kisailulta vähän liiankin kanssa. Ainakin näissä mittelöissä nähtiin, että sukset jaloissa ja numerolappu rinnassa saadaan lähes poikkeuksetta aikaan hymy, kun sekä oma itsensä että spreijattu maaliviiva on ylitetty.

Tämän viikon talvilomalla on sitten hyvä mahdollisuus valita, millä tahdilla haluaa ulkoliikunnasta nauttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos