Täyden kympin ehdokaskattaus

Alueelta on ehdokkaita peräti kahdeksasta eri puolueesta. Edustettuina ovat kaikki isoimmat eduskuntapuolueet, mutta äänikynnyksen kanssa kamppailevat pienryhmät eivät saaneet yhden ainuttakaan täkäläisiä riveihinsä.

27.2. 6:00

Satakunnan vaalipiiristä valitaan seuraavaan eduskuntaan kahdeksan kansanedustajaa.

Kankaanpäästä, Karviasta ja Jämijärveltä eduskuntaan mielii peräti kymmenen ehdokasta, joten paikallista valinnanvaraa todellakin riittää. On erityisen ilahduttavaa, että he edustavat peräti kahdeksaa eri puoluetta.

Alueen ehdokkaat tukeutuvat perinteisiin ja kyntensä jo näyttäneisiin eduskuntapuolueisiin, sillä täkäläisistä on löytynyt ehdokkaita Keskustan, Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien, Perussuomalaisten, Sdp:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja jopa Rkp:n listoille.

Maakunnan asukasluvun vähetessä äänikynnys on noussut niin, että perinteiset menestyjät ovat puolueiden välissä kisassa vahvoilla. Satakunnasta menee vaaleissa läpi viideltä tai korkeintaan kuudelta listalta. Se tosin vaatisi sellaista maakunnallista maanjäristystä, johon äänestäjät tai vaalimatematiikka eivät ole toistaiseksi taipuneet.

Koko Satakunnassa ehdokkaita ovat asettaneet nykyisistä eduskuntapuolueista myös Liike Nyt ja Valta Kuuluu Kansalle. Lisäksi Vapauden Liitto sai listoilleen yhdeksän ehdokasta. Piraattipuolue ja Suomen Kansa Ensin ovat mukana kumpikin yhdellä ehdokkaalla.

”Paikallista valinnanvaraa todellakin riittää.”

Koko maassa kirjo on vielä tätäkin laajempi, sillä jo pelkästään naapurivaalipiireissä Pirkanmaalla tai Varsinais-Suomessa ehdokkaita ovat asettaneet myös Sinimusta Liike, Suomen Kommunistinen Puolue, Eläinoikeuspuolue, Feministinen Puolue, Liberaalit, Kansalaisliitto, Kristallipuolue ja yksittäiset valitsijayhdistykset.

Satakuntalaisille äänestäjille 13 eri listaa tarkoittaa runsasta valinnanvaraa, mikä on vähintäänkin virkistävää. Kolikon – eli vaalijärjestelmän kääntöpuolena – on se tosiasia, että kaikilla puolueilla ei voi edes teoriassa olla edellytyksiä saada ehdokkaitaan Arkadianmäelle asti.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ehdolle asettuminen olisi turhaa. Mukaan lähteminen antaa pienpuolueillekin mahdollisuuden kampanjoida ja tuoda näkemyksiä esille.

Se on mahdollisuus, josta saamme kiittää länsimaista demokratiaa ja arvojamme. Täällä on sallittua olla eri mieltä, esittää kantojaan ja sanoa se myös julkisesti.

Lue lisää: Ehdokasasettelu päättyi – Katso tästä ketkä pyrkivät eduskuntaan Satakunnasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos