Hannu Perkola ja sika vielä siinä vaiheessa, kun molemmat olivat kokonaisina. Kankaanpään torin vaalitilaisuus ehti vain puoleenväliin, kun palvattu possu oli kadonnut äänestäjien suihin. Tiettävästi maukas liha maistui muillekin kuin vain keskustan kannattajile.

Katso kuvat! Vaalitori keräsi Kankaanpäässä maakunnan korkeimman ehdokastiheyden, ainakin hetkellisesti – Tästä jutusta pääset lukemaan myös Kankaanpään Seudun muita vaalijuttuja

Hampurilaisravintolan, pölypussikauppiaan pakettiauton, mustamakkaran myyntipisteen ja kalakauppiaan väliin oli pakkautunut koko lailla se puolueiden kattaus, josta äänioikeutetut pääsevät ensi kuun eduskuntavaaleissa tekemään valintansa.


9.3. 17:04

Tuskin menee kovin pahasti metsään, jos sanoo, että Kankaanpään tori oli torstaina aamupäivällä koko Satakunnan poliittisesti virkein paikka.

Ihan varmasti moni ehdokas värjötteli vaalipiirin muissakin kolkissa, mutta ehdokkaiden määrä ja aatteiden kirjo oli poikkeuksellisen korkea juuri Pohjois-Satakunnan pääkaupungissa. Jos käytössä on asteikko, jossa arvioidaan kuinka monta kansanedustajaehdokasta oli pakkautunut puolen hehtaarin alueelle, Kankaanpään torilla tiheys oli koko Satakunnan korkein.

Hampurilaisravintolan, pölypussikauppiaan pakettiauton, mustamakkaran myyntipisteen ja kalakauppiaan väliin oli pakkautunut koko lailla se puolueiden kattaus, josta äänioikeutetut pääsevät ensi kuun eduskuntavaaleissa tekemään valintansa.

Esillä oli sinistä, punaista, keltaista, vihreää, valkoista, mustaa ja jokseenkin kaikkia muitakin poliittisen värikartan sävyjä. Tarjolla oli poliittisten puheiden lisäksi monenlaista mahan täytettä palvatusta possusta grillimakkaraan ja vegaanisesta hernekeitosta paistettuihin lättyihin.

Vaalikampanjoita varten teetettyä tai tuunattua materiaalia löytyi myös: kampoja, kuulakärkikyniä ja karkkia, tulentekovälineitä, kangaskasseja, suklaata suukkoina ja konvehteina sekä poliittista luettavaa eri muodoissa esitteistä puoluelehtiin.

Ja löytyipä yhdeltä kojulta paitsi ilmaisia ämpäreitä, myös ministeri. Valtioneuvoston jäsenet ovat kiivaassa kampanjoinnissa kelpo valtteja hekin.

Lue lisää: Petri Honkonen korostaa arkiliikunnan merkitystä: ”Vaikka urheilu olisi tavoitteellista, usein nuori viedään ja tuodaan harjoituksiin autolla”

Kankaanpään Seutu haastatteli kahdeksan puolueen ehdokkaita ja kysyi jokaiselta samat kolme kysymystä:

Mitkä ovat tärkeimmät teemat, joita haluaisit kansanedustajana edistää?

Millainen hallituspohja olisi mielestäsi ihanteellinen?

Millaisella budjetilla teet kampanjaa.

Koska vastaajia oli kahdeksan ja kysymyksiä kolme, torikansa sai kuulla – jos malttoi kuunnella – kaiken kaikkiaan 24 vastausta.

Vaikka ehdokkaiden näkemyksiä on tulkittava kieli keskellä suuta, paras vastaus taisi olla Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Tomas Lundströmillä. Tai parhauden saavat totta kai päättää äänestäjät vaaliuurnilla, mutta ainakin kaksikielisen karvialaisen vastaus mieluisimmasta hallituskokoonpanosta paljasti kovan itseluottamuksen, hyvän huumorintajun tai kenties molemmat.

Millainen hallituspohja olisi mieluisin?

”Hallituksen muodostaisi RKP. Ja jos siihen tarvittaisiin jokin apupuolue, niin...”

Äänessä olivat Lundströmin lisäksi vihreiden Irmeli Elomaa, vasemmistoliiton Janne Koivisto, kokoomuksen Mikko Korpela, perussuomalaisten Jari Koskela, kristillisdemokraattien Maarit Rantanen, keskustan Mikko Uusitalo ja SDP:n Heidi Viljanen.

Vaikka aivan kaikki eivät olleet aivan kaikista asiakysymyksistä yhtä mieltä, yhdestä asiasta oli vankkumaton yksimielisyys. Kevätauringon kirkastama kirpeä pakkaspäivä oli upea.

Vihreiden vaalikojulla tarjolla oli hernekeittoa, vegaanisessa muodossa eli ilman lihasattumia.

Vasemmistoliiton pannulla paistettiin lättyjä.

Perussuomalaisten Hannu Juhola (mustassa pipossa) ja Tapio Laurila (edessä) käänsivät makkaroita otteella, jonka perusteella voisi päätellä kaksikon olleen ennenkin grillauspuuhissa.

Kaverukset yli 60 vuoden ajalta. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela ja keskustan aluevaltuutettu Keijo Kerola ovat tunteneet toisensa vauvoista asti.

Vaikka kuulakärkikynät voivat joskus hyytyä kovalla pakkasella, kokoomuksen katoksella kävi kuhina, kun torikansa täytti lipukkeita, joilla oli mahdollisuus voittaa Mikko Korpela päiväksi hommiin.

Lue lisää: Kankaanpään Seudun vaalikone on nyt auki – Löydä täältä itsellesi sopivin ehdokas

Rami Kortteus toi mukanaan vasemmistoliiton vaaalikatokselle ”vaalikitaran”. Kylmyys vaikutti kuitenkin soittimen vireeseen sen verran, että laulut jäivät toiseen kertaan.

Yksi päivän näyttävimmistä vaaliautoista oli SDP:n kansanedustajalla Heidi Viljasella. Torilla oli tarjolla myös muita tarvikkeita kuin päivän politiikkaa.

Tomas Lundströmin ja RKP:n vaalikojulta löytyivät toripäivän ainoat lyijykynät. Ne ovat pakkaspäivänä verrattomia muistiinpanovälineitä. Toki tarjolla oli myös kuulakärki-versioita jaa muuta vaalirekvisiittaa.

Keskustan Mikko Uusitalo sai vastattavakseen samat kolme kysymystä, jotka Kankaanpään Seudun päätoimittaja JP Mikola kysyi kahdeksan puolueen ehdokkailta.

Kristillisdemokraattien Allan Lindemanin korissa oli nenäliinoja - ja tietysti myös ehdokkaan numero.

Tällainen saalis vaalitorilla kävijälle kertyi.

Lue lisää: Petri Honkonen korostaa arkiliikunnan merkitystä: ”Vaikka urheilu olisi tavoitteellista, usein nuori viedään ja tuodaan harjoituksiin autolla”

Lue lisää: Vaikka ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, yksi arvio osuu taatusti kohdalleen: Tänään meille kaikille riittää ystäviä yli puolue- ja kuntarajojen - Torilla tavataan

Lue lisää: Vaalipaneelissa pureudutaan naisten asemaan – Zonta-naiset avaavat pelin

Lue lisää: ”Totta kai meilläkin on mahdollisuus, jos kaikki vihreiden kannattajat äänestävät meitä” – Irmeli Elomaa harmittelee muuttoliikettä

Lue lisää: ”Vähän kärkkäämmin oltaisiin voitu hallitusta haastaa” –Kokoomuksen Mikko Korpela haluaa, että asiat menevät eteenpäin

Lue lisää: Kansanedustaja Jari Koskela mielii jatkokaudelle – ”On tässä mennyt aikaa ja energiaa maaseudun ja maaseutuyrittäjien puolustamiseen”

Lue lisää: Duunareiden asialla kohti Arkadianmäkeä

Lue lisää: Vasemmistoliitto haluaa säilyttää asemansa – ”Vaalipäivänä se sitten lopullisesti nähdään, millainen vaikutus hallitusvastuulla on ollut”

Lue lisää: Kankaanpään Seudun vaalikone on nyt auki – Löydä täältä itsellesi sopivin ehdokas

Lue lisää: SDP:n puoluesihteeri Kankaanpäässä: ”Ihmettelen perussuomalaisten EU-kantaa”

Lue lisää: Lepistö haluaa avartaa kansan näkökulmia: Katsokaa kokonaisuuksia mediakärjistysten sijaan

Lue lisää: Jämijärveltä toinen ehdokas: Eveliina Kuuskoski keskustan eduskuntavaalilistalle mukaan

Lue lisää: Näin P-Satakunnan ehdokkaat ajattelevat - Vaalikoneen vastausten vertaaminen paljastaa isoja eroja ehdokkaiden näkemyksissä

Lue lisää: Heidi Viljanen hakee jatkoa – Raumalta vapautui säkillinen ääniä

Lue lisää: Ehdokasasettelu päättyi – Katso tästä ketkä pyrkivät eduskuntaan Satakunnasta

Lue lisää: Mikko Uusitalo mietti ehdokkuutta tosissaan ja päätti lähteä – ”Kyllä keskusta on asioita tehnyt, mutta ei riittävästi”

Lue lisää: Äänestyspaikkojen portaille ei saa näkyä vaalimainoksia –Vaalien ulkomainonta keskitetään Kankaanpäässä kahdeksaan paikkaan

Lue lisää: Peräti kuusi kankaanpääläistä mielii Arkadianmäelle – Mikko Uusitalo lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos