Ennakkoäänten laskentako turvallisuusriski poliisiasemalle? – ”Vaalitoimitsijoiden joukko ei ole mikään liivijengi, jota ei uskaltaisi päästää pyhäaamuna suorittamaan tärkeää tehtävää”

Vasta sunnuntain äänet ratkaisevat, miten kutkuttavan jännittävä eduskuntavaalikamppailu Satakunnassa päättyy, kuka pettyy ja kuka riemastuu.

Ennakkoäänet lasketaan eduskuntavaaleissa yhdessä paikassa. Satakunnan vaalipiirin kaikki ennakkoäänet lasketaan perinteisesti Porissa, mutta tänä vuonna poliisiasema ei ole turvallisuussyistä laskennan tyyssija.

Tunnelmalla on joskus tapana kiristyä vaalikampanjoinnin loppuvaiheissa.

Moni varmakin läpimenijä alkaa empiä ja jopa pelätä, että tehty jalkatyö, makkaran ja makean tarjoaminen, näkemysten esille tuominen ja muu markkinointi ei olekaan ollut riittävää tai osunut oikeaan ja tarpeeksi isoon kohderyhmään.

Kun tarjolla on vain kahdeksan kansanedustajan paikkaa ja pyrkijöitä monin verroin enemmän, ei ole ihme, jos monen ehdokkaan ja taustatiimin tunteet ailahtelevat.

Tunteiden lisäksi tänä vuonna kiristyivät turvallisuusmääräykset.

Satakunnan vaalipiirissä nähtiin kummallinen episodi, kun Lounais-Suomen poliisilaitos perui odottamattomatta Porin poliisilaitoksen tilojen käyttämisen ennakkoäänten laskentaan.

Lue lisää: Vaalipiirilautakunnassa tyrmistyttiin – poliisi kielsi ääntenlaskennan tiloissaan

Yllätyspäätöksen taustalla olivat uudistetut turvallisuusohjeet.

Äkkiseltään ajateltuna satapäinenkään ääntenlaskijoiden joukko tuskin olisi vaarantanut turvallisuutta.

On eri asia antaa poliisiaseman tilat demokratian varmistamisen näyttämöksi kuin vaikkapa liivijengin pikkujoulujen pitopaikaksi tai jääkiekkojoukkueen käyttöön, jotta koko kauden hiet saadaan saunottua viemäristä alas.

Mutta ääntenlaskijat? Isokaan ennakkoäänten ynnääjien ryhmä ei vaikuta sellaiselta rähinäremmiltä, jota ei uskaltaisi päästää pyhäaamuna sisätiloihin suorittamaan tärkeää ja keskittymistä vaativaa tehtävää eli koko Satakunnan vaalipiirin ennakkoäänten laskemista.

”Oikeaan lopputulokseen päätyminen on kuitenkin oleellisempaa kuin se, missä laskenta tehdään.”

Koska turvallisuuden turvaaminen ja määräyksistä kiinnipitäminen edellytti ”tapauskohtaista harkintaa”, on mahdollista, että joku toinen harkitsija olisi ymmärtänyt tehdä toisenlaisen ratkaisun.

Tämänkaltaisen turhan byrokratian ja sääntelyn kitkeminen – ja arkijärjen käyttämisen salliminen – on perinteisesti ollut yksi vaalikampanjoiden teemoista.

Se hyvä puoli jupakassa on, että laskentapaikan vaihtuminen poliisiasemalta Porin Suomalaiselle Klubille ei sen paremmin hidasta kuin vaaranna laskennan sujumista. Vaikka laskentapaikan vaihtuminen on kummallista, se ei ole ratkaisevaa.

Ääntenlaskennan nopea sujuminen ja oikeaan lopputulokseen päätyminen on kuitenkin oleellisempaa kuin se, missä laskenta tehdään.

Kokonaan oma lukunsa on se, mitä laskenta tuo tullessaan. Ennakkoäänten perusteella pystytään jo näkemään osa varmoista läpimenijöistä, mutta joka tapauksessa vaalien tulosta on kutkuttavan jännä odottaa. Tämän sunnuntain äänillä todellakin on merkitystä.

Monesti viimeisestä paikasta käydään kisaa pitkään vielä senkin jälkeen, kun paikallislehti on ehtinyt mennä painoon eli niin kauan, kunnes vaalipiirin joka ikinen ääni on laskettu. Ja niin sen pitää ollakin. Äänestämisellä on väliä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos