Ilkka Hyttinen

MIELIPIDE Suomessa tuulivoiman edistäminen tapahtuu osana kansallista energia- ja ilmastostrategiaa. Suomessa sitä tuetaan sähköveron palautuksen verran, eli 0,69 senttiä kilowattitunnilta, ja myös investointitukea on mahdollista saada enimmillään 40 prosenttia kustannuksista. Tuulivoimasektori on yksi maailman nopeimmin kasvavista energiantuotantomuodoista. Suomessa kasvu on ollut myös voimakasta ja tavoitteena on 2 000 megawatin tuotantokapasiteetti vuonna 2020. Valtiovalta määrittelee tulevaisuuden suunnan tukitoimilla ja säädöksillä.

Poru tuulivoiman tuista tuntuu oudolta, kun muistaa, että kaikkien uusiutuvien energiamuotojen tuet ovat Suomessa noin 0,25 miljardia euroa vuodessa samalla, kun valtio tukee ympäristön saastuttamista vuosittain jopa 2 miljardilla eurolla. Saastuttamiseen liittyy myös välillisiä kustannuksia, joita maksamme muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja terveydenhuollossa. Nämä valtavat tuet hidastavat tervehdyttävää muutosta. Ne keskittyvät nykytilanteen ylläpitämiseen ja nykyisten energialähteiden tukemiseen.

Vanhentuneet ja ympäristölle haitalliset energiatuet kuormittavat taloutta ja vääristävät kilpailua. Ne myös haittaavat mahdollisuuksiamme saada työtä ja vientituloja cleantech-aloilta, joille on maailmalla valtava kysyntä. Yritysten energiatuet keskittyvätkin nykyisin liikaa vanhojen isojen yritysten ”status quon” ylläpitämiseen. Mutta mitä enemmän saamme leikattua ympäristölle haitallisia tukia, sitä vähemmän on säästettävä muualta tai esimerkiksi nostettava veroja.

Hallituksen linjauksen mukaisesta uudesta tuotannosta pohjautuu 70 prosenttia ydinvoimaan sekä puu- ja bioenergiaan. Muu maailma menee vauhdilla uuden teknologian osalta aivan jossain muussa: tuulivoima, aurinkoenergia, älyverkot, energiajoustavuus, energiatehokkuus ja niin edelleen. Sen sijaan etenkään ydinvoima ei juuri luo työpaikkoja Suomeen.

Tärkeää on myös talous: oikeat verrokkimaat ovat siellä, missä ovat uuden teknologian menestyjät. Saksa on luonut melkein 400 000 työpaikkaa teknologian muutoksella. Tanskassa tuulivoima on tärkeimpiä teollisuuden aloja noin 30 000 työpaikalla.

Nimenomaan energiapolitiikassa pitäisi sitä talouskasvua ja työllisyyttä tulla. Suomen tulee olla menestyjien, edelläkävijöiden ja voittajien etujoukoissa.

Uusiutuvan energian työpaikkojen määrä Saksassa suhteutettuna väkilukuun on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta Suomessa valtaosa alan työpaikoista liittyy biomassaan. Energiateknologiateollisuuden työpaikat ovat olleet kyllä kasvussa myös Suomessa, mutta työllisyyden kasvu on vähäistä verrokkimaihin nähden. Potentiaalia on hyödyntämättä – puhutaan kymmenien tuhansien työpaikkojen mahdollisuudesta.

Suomessa poliittisilla päättäjillä ei ole välttämättä parasta tieteellistä tietoa, kun he tekevät päätöksiä. Erityisesti energiapolitiikasta puhutaan Suomessa liian vähän ja liian suppeista näkökulmista. Alan tutkijoiden tehtävänä onkin tuoda tietoa julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon, pyrkiä parantamaan päätöksenteon tieteellistä tasoa ja niin edelleen, mutta poliitikkojen rooli on sitten tehdä ne oikeat, kestävän kehityksen energiapoliittiset päätökset.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio