Mielipide: Vielä Kankaanpään kansallispuvusta

Kankaanpääläinen karjalaisvaimo

MIELIPIDE Kankaanpään Seudussa 6. heinäkuuta oli artikkeli Kankaanpään kansallispuvun tulevaisuuden näkymistä. Tulevaisuus ei näytä kovin hyvältä.

Itse omistan Kankaanpään puvun vaikka en ole juuriltani Kankaanpäästä enkä edes Satakunnasta.

Harkitessani vuonna 1982 uuden kansallispuvun hankintaa, selailin Helmi Vuorelman kuvastoja. Mikäli oikein muistan, niin siellä oli kuvattuna myös Kankaanpään puku. Ihastuin puvun väritykseen ja erityisesti flammu-raitoihin.

Tiedustellessani Vuorelmalta tarvikkeita kansallispukuun, minulle kerrottiin, että heillä ei sitä kudota, koska menekki on kovin vähäistä.

Sain kuitenkin luettavakseni Kankaanpään Seutu-lehden ja siellä oli artikkeli, jossa kerrottiin, että Kankaanpään kansallispuku on ”Kahinoilla” mukana. Kuvassa oli kudonnanneuvoja Esteri Salo esittelemässä puvun helmaosaa.

Otin häneen yhteyden ja sain tietää, että yhden puvun tarvikkeet ovat saatavilla joten tein ostopäätöksen. Pukuni on vuoden 1958 ohjeiden mukaan valmistettu.

Vuonna 1988 sain tietää, että Kankaanpään pukuun on mahdollista valmistaa myös tykkimyssy, ja sain senkin tarvikkeet ja ohjeet valmistamista varten.

Myssyni on vihertävää silkkiä. Myssyn valmistus oli kolmen naisen taidonnäyte: pitsit nypläsi yksi, itse ompelin häiveompelulla kuviot ja kolmas kokosi myssyn, joka valmistui vuonna 1988.

Kankaanpään kansallispuku on näyttävä ja edustava asukokonaisuus kantajansa päällä. Poikkeuksetta puku on herättänyt huomiota, kun olen osallistunut erilaisiin tilaisuuksiin se päälläni, viimeksi viikko sitten Tampereella olleessa Metsäpirtin pitäjäjuhlassa.

Toivonkin, että Kankaanpäästä löytyisi henkilöitä, jotka innostuisivat uudelleen oman paikkakuntansa pukuperinteen henkiinherättämiseksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio