Pääkirjoitus: Autot vaihtuvat uusiksi vain kepillä ja porkkanalla

Jarkko Ambrusin

Satakunnan alkuvuoden rekisteröintitilastot sen osoittavat: Suomen autokanta ei ole kovin vauhdikkaasti muuttumassa. Tilastojen mukaan sähköautoja ei rekisteröity yhtään ja hybridiautoja kahdeksan. Bensiini- ja diesel-käyttöisiä autoja rekisteröitiin samaan aikaan 423.

Joku voisi kysyä, että mitä sitten? Sähkön latauspisteitä on harvakseltaan. Sähkö- ja hybridiautot myös maksavat ostettaessa enemmän kuin polttomoottorit.

Pelkän sähkön voimin kulkevan auton toimintasäde on vielä polttomoottoriautoa huomattavasti pienempi ja latausaika pitkä.

Kaikki nämä ovat kuluttajan kannalta tärkeitä näkökulmia. Suuri kuva kertoo kuitenkin myös toista tarinaa. Liikenne on merkittävä päästöjen tuottaja.

Suomi on sitoutunut vähentämään päästöjä 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kovat tavoitteet eivät täyty nykyisellä autokannalla millään.

On kuitenkin turha odottaa, että kuluttajat vaihtavat pienipäästöisempiin autoihin täysin vapaaehtoisesti. Raha ja käytettävyys ratkaisevat käyttäytymisen.

Autoilun vallankumous vaatii valtiovallalta sekä keppiä että porkkanaa. Latauspisteitä on perustettava Pohjois-Satakunnan tyyppisille harvaan asutuille alueille valtion tukemana. Uuden teknologian pitää myös olla nykyistä paljon edullisempaa ja käyttäjäystävällisempää.

Samalla polttomoottoreita rokotettaisiin entistä kovemmalla kädellä. Se on poliittisesti tulenarka kysymys, jolla ei valtaosaa äänestäjistä hurmata.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio