Pääkirjoitus: Katse eteenpäin, vaikkei mennyttä pidä unohtaa

Pääkirjoitus: Katse eteenpäin, vaikkei mennyttä pidä unohtaa
Jussi Rakkolainen

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, etteivät Suomen sotavuoden korostu itsenäisyyden juhlinnassa liikaa. Näin arvioi 61 prosenttia Uutissuomalaisen galluppiin vastanneista.

Samaan aikaan silti lähes puolet, eli 41 prosenttia kokee itsenäisyyden juhlinnan liian sota- ja kriisipainotteisena. Kyselyn tuloksista uutisoitiin alkuviikolla.

Selvää on, ettei syitä ja taustoja itsenäisyyden juhlinnalle voida nyt, eikä tulevaisuudessa lakaista maton alle. Suomen historiasta ja maan tapahtumista pitää pystyä puhumaan rehellisesti ja suoraan – myös niin arvokkaana päivänä kuin itsenäisyyspäivänä.

Maan itsenäistymisen taustojen esille nostaminen on yksi keskeinen tapa kunnioittaa Suomea ja jokaista, joka on tehnyt töitä itsenäisyyden eteen – iso osa jopa omalla hengellään.

Samaan aikaan on kuitenkin tärkeä katsoa myös eteenpäin, ja miettiä, millaista maata jokainen meistä rakentaa ja jättää jälkeensä tuleville sukupolville.

Siksi esimerkiksi koulujen ja päiväkotien itsenäisyyspäiväjuhlia on aina yhtä lämmin seurata. Lapsille ja nuorille itsenäinen Suomi tarkoittanee myös muita asioita kuin vanhemmille sukupolville.

Hienoa on myös huomata, miten lämminhenkisesti itsenäisyyspäivää vastaanotetaan maaseudulla. Poissa ovat esimerkiksi monien suurempien kaupunkien itsenäisyyspäivän viettoa varjostavat mielenosoitukset.

Tänään jokaisen on hyvä hiljentyä miettimään, mitä itsenäinen Suomi itselle tarkoittaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio