Pääkirjoitus:Ihmisen julmuus eläimiä kohtaan järkyttää

Pääkirjoitus:Ihmisen julmuus eläimiä kohtaan järkyttää
Päivi Leppilahti

Ihan lyhyen ajan sisällä Kankaanpäässä on paljastunut kaksi käsittämätöntä eläinrääkkäystapausta. Ensin joku kävi teippaamassa erään loma-asunnon ympäristössä sijaitsevien linnunpönttöjen suuaukot tiukasti kiinni piittaamatta siitä onko sisällä linnunpoikasia. Teon seurauksena pönttöihin menehtyi pikkuisia poikasia.

Viime viikolla tuli esille uusin ikävä tapaus, kun omistaja huomasi, että hänen kissansa vuoti verta. Eläinlääkärissä käynti paljasti, että lemmikkiä oli ammuttu ilma-aseella. Teko oli haavoittanut eläintä sen verran pahasti, että mitään ei ollut enää tehtävissä, kissa piti lopettaa.

Mikä ihme ihmisiä vaivaa, että viattomia luontokappaleita kohdellaan julmasti? On täysin ajattelematonta sulkea linnunpoikaset pönttöihin ja ammuskella toisten lemmikkejä. Kummatkaan järjettömyydet eivät ole välttämättä lasten tekosia ja jos on, niin joku on kasvatuksessa mennyt pieleen.

Lain mukaan kissat eivät saisi juoksennella vapaina asuntoalueilla, mutta jos omalle tontille tunkeutunut naapurin lemmikki haittaa, niin eihän se ole eläimen vika. Silloin on paras vaihtoehto käydä keskustelemassa naapurin kanssa eikä tarttua aseeseen.

Näin kesäaikaan myös liikenteessä törmää aika ajoin menehtyneisiin elämiin, jotka ovat joutuneet yliajon kohteiksi. Tavallinen näky on tiehen liiskaantunut raato, joka on jätetty niille sijoilleen.

Lakikin sen jo sanoo, että eläintä ei saa jättää kituman. Eläinrääkkäys on aina rikos. Sen pitäisi jokaisen ymmärtää.


Kommentit (2)

 • Kalle kustaa kikka

  Järjestyslaki ei salli pitää kissaa vapaana. Se kieltää kyllä päästämästä kissaa uimarannoille ym. Kissaa koskevat myös muut lait, metsästyslaki, eläinsuojelulaki ja kissan tuhoja voidaan mitata luonnonsuojelulailla.

  Hesy ei ole asiantuntija.

 • Nimetön

  ” Lain mukaan kissat eivät saisi juoksennella vapaina asuntoalueilla.”

  Älä koskaan väitä omaa mielipidettäsi laiksi. Lain mukaan kissalla on vapaus liikkua koko Suomen alueella.

  https://www.hesy.fi/arkisto/info/tiedote300508.htm

  ” Vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki sallii kissan pitämisen vapaana. Muutama poikkeus tästä säännöstä ilmaistaan järjestyslaissa näin: ”(omistajan on) pidettävä huolta siitä, ettei (kissa) pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.” Kissalla on siis vapaa liikkumisoikeus koko maassa eikä kissaa lain mukaan tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan.

  Lisäksi vuonna 1993 voimaan tulleessa metsästyslaissa säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa mm. hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. Sekä metsästyslaki että eläinsuojelulaki kieltävät seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

  Huom! Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole sama kuin villiintynyt kissa. ”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio