Päällikkölääkäri: Niinisalon syyhypunkit yksittäistapauksia

Pekka Söderlund
Päällikkölääkäri: Niinisalon syyhypunkit yksittäistapauksia

Niinisalossa todetaan muutama syyhypunkkitapaus jokaisessa saapumiserässä. Epidemiaksi asti tauti ei ole levinnyt.

Pekka Söderlund

Syyhy on viheliäinen tauti. Syyhypunkki kaivautuu ihon alle ja munii munansa isännän riesaksi. Punkin munat, ja myös punkit itse leviävät suhteellisen helposti.

Onneksi punkeista ja samalla syyhystä pääsee melko helposti eroon iholle levitettävän voiteen ja käytössä olevien vaatteiden ja tekstiilien vaihdolla.

Niinisalon varuskunnassa syyhypunkkeja esiintyy jokaisessa saapumiserässä.

–Tapauksia on tasaisesti, muutamia kappaleita jokaisessa saapumiserässä, kertoo Porin prikaatin Niinisalon toimipisteen päällikkölääkäri lääkintämajuri Tuomo Myllymäki.

Myllymäen mukaan kyseessä on lähes aina yksittäistapaus.

–Harvoin tulee syyhypunkkitapauksia samassa tuvassa asuvilta varusmiehiltä. Yleensä he asuvat eri tuvissa. Sen perusteella voi päätellä, että punkit ovat peräisin siviilielämästä. Varuskuntaan ne kulkeutuvat lomilta paluun yhteydessä.

–Toisin kuin voisi olettaa, syyhypunkki ei ole armeijaolosuhteissa kovin tarttuva. Tartunnan voi saada esimerkiksi makaamalla toisen punkassa tai laittamalla vahingossa vaikkapa teltassa toisen henkilön paidan päälle, kertoo Myllymäki.

Tartunnan saanut henkilö vaihtaa vaatteensa ja petivaatteensa varusvarastolla. Punkittomilla tekstiileillä ja voidehoidolla tauti saadaan nopeasti kuriin.

–Kahden viikon kuluttua hoidon aloittamisesta aloitetaan vielä uusi voidekuuri mikä toimii tehosteena. Siinä vaiheessa tekstiilejä ei tarvitse enää vaihtaa, kertoo Myllymäki.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio