Pakina: Sata lasissa

Pakina: Sata lasissa
Iso-Ahjo & Hallavei

Meitin naapurikylältä tuli yhelle Wäinölle mittariin samat lukemat ku Suomelle, elikkä siis 100 vuatta. Me kaksosvelipoijaat lähettiinki heti letit suarina onnitteleen häntä ennen isoo ruuhkaa.

–Niin kait täs nyt poijat alakaa teini-iän puperteetti oleen pian loppusuaralla eli vaihtuu Pikku Kakkonen isoon kolomoseen, hekotteli Wäinö heti alakuun meitille onnittelujemme lomas.

–Enää ei uskalla laittaa kynttilöitä kaakkuun, se olis nimittäinsä melekonen paloturvallisuusriski, totes Wäinö ku kakkua leikkas ja nikkas silimää. –Noo, toisaalta ku mä viimmeks leivoin kakun niin kynttiläthän suli uuniin! Että se siittä leipurin ammatista…

–Muisti sulla on viä ku partaveitti, vai, kyseltiin me poijaat kuulumisia.

–Juu, muistan hyvin vielä esmes syntymäpäiväni, mutten sitä, että synnyinkö kello 13.40 vai 40.13, nauratti Wäinö meikäpoikia.

–Mä en tee synttäreistäni numeroo, vaikka satahan se on, sama ku Suamella. Eli sataa, sataa ropisee vähä enemmänki tänä vuonna. Mutta on tää ikätoveri Suami vaan hiano maa poijat. Mullakin eläke riittää vuokraan, veteen ja leipään. Lääkkeisiin ei riitä, mutta onneks ei tän ikäsenä lääkkeitä viä tarttekkaa. Tohtorille pääsee kuukaudes, hammaslekurille vuodes ja hautaan tarvittaes paris viikos, eläköön.

Lahjaks oli joku tuanu sata tölkkiä enerkiajuamaa. Wäinö totes, että kylä 100 Marskin ryyppyä olis ollu paree.

–Olis ollu sata lasissa aika äkkiä ja ihan sanan varsinaises merkitykses: grogia meinaan. Kaikki ei muuten tajunnu kutsujeni tekstiä: "Ikä on vaan numero, niinku tää mun tilinumerokin, kiitos!"

–Kerro ny sitte, että mikäs on sun pitkän ikäs salaisuus, ureltiin me poijaat.

–Lyhyet ryypyn välit ja pitkät pierut, latas Wäinö heti ja taas oli meitillä vedet silimissä.

–Mutta, jos totta puhutaan niin kolmen kannaksen koukkaajana mun kolme mottooni menee näin: älä kadu tekojas, älä ressaa tulevaa ja hengittele tässä ja nyt. Paino viimmesellä. Noilla mennään ja vuoden päästä taas tavataan, se on sata. Tai tarkemmin ajatellen se on satayks.

Kilistellääs laseja koko porukka! Onnee vaan Wäinölle ja Suomelle!

–Sitä me tullaan tartteen molemmat, kuittas Wäinö.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio