Palvelusetelit vähällä käytöllä Kankaanpäässä

Kristiina Dyer
Palvelusetelit vähällä käytöllä Kankaanpäässä

Palveluohjaaja Hanna Ala-Nissilän mukaan palvelusetelin käyttömahdollisuuksia tulisi laajentaa nykyisestä.

Kristiina Dyer

Tekeillä olevan sote-uudistuksen tavoite on lisätä sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta. Esimakua valinnanvapaudesta on saatu palvelusetelien avulla. Kankaanpäässä palveluseteleitä on tosin otettu hyvin nihkeästi käyttöön.

–Ensimmäiset palvelusetelit otettiin käyttöön vuonna 2016, mutta edelleen niiden käyttö on vähäistä. Vain kotihoidon piirissä on käytetty palveluseteleitä. Lisäksi omaishoitajien vapaapäivien sijaistuksissa palvelusetelit ovat olleet käytössä, PoSAn palveluohjaaja Hanna Ala-Nissilä kertoo.

Hän arvioi, että yksi syy seteleiden vähäiseen käyttöön on se, etteivät asiakkaat yksinkertaisesti tiedä, mitä ne ovat.

–Ihmiset kokevat palvelusetelit vieraaksi ja ottavat mieluummin PoSan tarjoaman kotihoidon, koska se on helppo ja tuttu vaihtoehto.

Tuleva sote-uudistus on osaltaan hidastanut palvelusetelin kehittämistä, sillä alan toimijat ovat odottaneet, mitä uudistus tuo tullessaan. Ala-Nissilän mukaan Kankaanpään seudulla on melko vähän yksityisiä palveluntuottajia.

–Tämä onkin palvelusetelin ja koko tulevan soten kannalta yksi keskeinen kysymys: kuinka toteutuu valinnanvapaus erityisesti sivukylillä, joissa vaihtoehdot ovat vähissä tai niitä ei ole lainkaan, Ala-Nissilä pohdiskelee.

Palvelusetelin avulla asiakas voi hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta kunnan tai kuntayhtymän tuottaman palvelun sijaan. Setelin saaminen edellyttää, että kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja arvioi henkilön palvelun tarpeen.


Kommentit (1)

  • Omaishoitaja

    Meille PoSan omaishoitajille ei edes ole informoitu palvelusetelistä. Saati olisi sellaisia toimitettu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio