Ruokana perunaa ja ruskeaa soossia

Jämijärveläinen Anna-Liisa Hämäläinen on etsinyt yritykselleen jatkajaa jo vuosien ajan.

Pekka Söderlund
Ruokana perunaa ja ruskeaa soossia

Anna-Liisa Hämäläinen on pyörittänyt omaa ruoka- ja pitopalveluyritystään Jämijärven keskustassa vuodesta 1998 lähtien.

Pekka Söderlund

JÄMIJÄRVI Virallisesti eläkkeellä oleva Anna-Liisa Hämäläinen harrastaa työntekoa. Viisi päivää viikossa, noin kymmenen tuntia päivässä. Sen verran vie aikaa Anna-Liisan ruoka- ja pitopalvelun pyörittäminen.

Hämäläinen on ollut eläkkeellä jo viisi vuotta. Koko sen ajan hän on etsinyt yritykselleen jatkajaa. Ensin ostajia etsittiin hiljaisesti omin päin, mutta nykyään myynti-ilmoitus löytyy internetin Yrityspörssi-sivustolta.

–Vuosien aikana muutamia kyselyitä on tullut, mutta yhteistä säveltä ei ole löytynyt. Myyjän ja ostajan ajatukset eivät kohdanneet, joten kaupat jäi tekemättä, kertoo vuodesta 1998 Jämijärven keskustassa yritystään pyörittänyt Hämäläinen.

Hämäläisen ruoka- ja pitopalvelun suurin asiakasmassa tulee muualta kuin Jämijärveltä, vaikka keittiön yhteydessä on noin 30 paikkainen lounasravintola.

–Viemme ruokaa vanhuksille ja sairaille pääosin Kankaanpäähän. Asiakkaat tilaavat ateriansa meiltä suoraan, minä teen ruuan ja mieheni kuljettaa ateriat lämpöastioissa asiakkaalle kotiin asti. Varsinaisia lounasruokailijoita tässä käy vähän.

Valmiina olevan yrityksen ostamisessa Hämäläinen näkee monia positiivisia asioita. Tyhjästä ei tarvitse aloittaa.

–Meillä on tässä tilat ja asiakaskunta valmiina. Asiakkaitahan emme voi myydä, mutta voimme antaa uudelle yrittäjälle kontaktit, mihin ottaa yhteyttä. Asiakkaat päättävät sitten itse ostavatko ruokansa jatkossa uudelta yrittäjältä.

Jämijärvi on ruoka- ja pitopalveluyrittäjälle haasteellinen paikka. Lounasruokailijoita ei juurikaan ole, mutta Jämin läheisyys tuo yrittäjälle tarpeellisia lisäeuroja.

–Kun Jämillä järjestetään vaikkapa isot hiihtokilpailut, meille tulee ruokatilauksia. Mökeissä majoittuvat tilaavat valmiit annokset mitkä sitten toimitetaan heille. Samoin kun Jämillä järjestetään joitain urheiluleirejä. Huolehdimme leirin ruokahuollosta aamupalasta iltapalaan asti.

Jämin tapahtumien ruokahuollosta Hämäläinen ei ole halunnut lähteä kilpailemaan.

–Mielestäni tapahtuman järjestävä yhdistys on ansainnut jokaisen euron, minkä vain irti saa. En ole halunnut lähteä kilpailemaan heidän kanssaan, kertoo Hämäläinen.

Jos tänään astelisi Hämäläisen lounasravintolaan henkilö, joka haluaisi ostaa yrityksen, päätös tehtäisiin nopeasti.

–Olen valmis siirtymään sivuun vaikka saman päivänä. Toki olen valmis tarvittaessa opastamaan uutta yrittäjää, jotta hän saa yritystoiminnan käynttiin mahdollisimman nopeasti.

Ennen Jämijärvelle tuloaan Hämäläinen työskenteli Kankaanpäässä lounasravintoloissa parikymmentä vuotta.

Neljässäkymmenessä vuodessa pitopalveluala on muuttunut. Kilpailu on koventunut, koska nykyään alan yrityksiä on pienilläkin paikkakunnilla useita.

–Kun aloitin pitopalveluyrittäjänä, olin tällä alueella ensimmäisiä jotka toimivat nykyisellä sapluunalla. Silloin yleensä ruoka tehtiin alusta loppuun juhlapaikalla.

–Silloin myös juhlat olivat suurempia. Esimerkiksi häissä saattoi olla jopa 500–700 vierasta. Nykyään häitäkin juhlitaan lähinnä lähisuvun läsnäollessa.

Hämäläinen on tarkoituksella pitänyt yritystoiminnan maltillisena.

–Vuosien varrella minulle on tullut yhteydenottoja muun muassa Ikaalisista ja Kankaanpäästä, että lähtisin ostamaan sieltä yrityksiä nykyisen kylkeen, mutta maltti on valttia. Nykyisellä toiminnallakin on tullut toimeen, joten miksi ottaa turhia riskejä?

Lounasravintolayrittäjyyttä miettivälle hänellä on yksi viesti.

–Rikastumaan tällä alalla ei pääse, mutta oman yrityksen perustamisella luo itselleen työpaikan ja saa toimeentulon millä pärjää.

Yrityskaupat

Pohjois-Satakunnassa on tällä hetkellä myytävänä neljä ravitsemusalan yritystä.

Jämijärvellä myytävänä on Anna-Liisan ruoka- ja pitopalvelu sekä Lomahotelli Jämi.

Kankaanpäässä myytävänä on Ruokojärven rannalla sijaitseva kesäravintola.

Karviassa myynnissä on kunnan keskustassa sijaitseva iltaravintola.

Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksen mukaan yrityksen myymisessä kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Yleensä yritystä myydään ensin "hiljaisesti" esimerkiksi yrityksen omille työntekijöille. Jos kauppoja ei synny, myyntiä ryhdytään tekemään julkisesti.

Toiminnassa olevan yrityksen myyminen saattaa kestää vuosia. Ostajia ei ole jonoksi asti, mutta jos myyjän ja ostajan ajatukset ovat samalla linjalla, kaupat voi syntyä helpostikin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio