Isto Laaksonen

Kehitysvammaisille asumispalveluja tarjoavan Lumisuon asumisyksikön sulkemista vastustavan adressin on allekirjoittanut yli kolme sataa kansalaista Kankaanpäässä. Nettiadressiin kertyi 36 nimeä.

Adressit on jo luovutettu sekä Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymälle sekä asumispalvelua tuottavalle Satakunnan sairaanhoitopiirille.

Sairaanhoitopiiristä kerrottiin keväällä, että Lumisuo suljetaan, koska sen tilat eivät vastaa nykyisiä vaatimuksia. Asukkaiden huoneet ovat liian pieniä, eikä niissä myöskään ole inva-wc-tiloja.

–Mutta minä olen ymmärtänyt, että ne ovat vain suosituksia, eivätkä mitään lakeja, sanoo nettiadressia perustamassa ollut Kankaanpään kaupunginhallituksen jäsen Sofia Latvajärvi (ps.)

–Olisi mielenkiintoista tietää minkä varjolla Lumisuota ollaan lakkauttamassa, vaatiiko tosiaan jokin laki vai onko kyseessä vain suosituksia?

Lumisuo on kymmenen kehitysvammaisen koti ja jotkut asukkaat ovat asuneet siellä 20 vuotta. Asukkaat ja heidän omaisensa vastustavat Lumisuon lakkauttamista.

Yksikkö työllistää 5 vakituista hoitajaa, ohjaajan, laitoshuoltajan ja yhden määräaikaisen hoitajan. Työntekijöistä muutama on vakituinen ja heille on luvassa töitä muualta sairaanhoitopiiristä.

Sairaanhoitopiirillä ei ole toista asumisyksikköä Kankaanpäässä. Lumisuon vaihtoehdoksi on tarjottu kahta paikkakunnalla toimivaa yksityistä hoitokotia tai sairaanhoitopiirin muilla paikkakunnilla kuten Porissa ja Ulvilassa toimivia asumisyksikköjä.

–Kehitysvammaiset ja heidän lähellä asuvat omaisensa pelkäävät, että he joutuvat nyt kauemmas toisistaan, kertoo Latvajärvi.

Latvajärvi kertoo itse vierailleensa Lumisuon tiloissa ja hänen mielestään niissä ei ole mitään vikaa.

Sairaanhoitopiirin sosiaalipalvelujen johtaja Merja Paavola kertoo jo nähneensä kerättyjä adresseja, mutta virallisesti niitä ei vielä ole vastaanotettu, eikä käsitelty.

–Asiaa ei voi muuksi muuttaa ja perusteet toiminnan lakkauttamiselle ovat olemassa, sanoo Paavola.

Päätös Lumisuon toiminnan lopettamisesta sisältyy sairaanhoitopiirin toimintasuunnitelmaan, jonka yhtymähallitus ja -valtuusto ovat hyväksyneet. Erillistä lopettamispäätöstä ei Paavolan mukaan enää tehdä.

–Meillä on seuraava omaisten ilta 23. elokuuta, jolloin myös asukkaat ja henkilökunta ovat paikalla, silloin tiedämme asioista tarkemmin. Tavoite on, että toiminta lakkaa tämän vuoden loppuun mennessä, sanoo Paavola.

Vaikka suositukset asumis- ja muista tiloista ovat vain suosituksia, on sairaanhoitopiiri sitoutunut noudattamaan niitä. Vastaavista syistä on lakkautettu muitakin sairaanhoitopiirin asumisyksikköjä.

Paavola ymmärtää, ettei tilanne ole asukkaille, heidän omaisilleen, eikä henkilökunnallekaan helppo.

–Me yritämme kuitenkin elää tätä päivää, johon kuuluu mm. asianmukaiset, toimivat ja kaikkineen asumisen laatusuositukset täyttävät asumisratkaisut.

Lumisuon korjaaminen suositusten mukaiseksi maksaisi puoli miljoonaa euroa ja samalla asukaspaikkojen määrä pienenisi ja kustannukset asukasta kohti kasvaisivat reilusti.

Paavolan mielestä ongelmana on myös se, ettei sairaanhoitopiirillä ole Kankaanpäässä muita yksiköitä.

Kankaanpään seudulle on viime vuosien aikana tullut useampi yksityinen palvelutuottaja tarjoamaan asumispalveluja myös kehitysvammaisille.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Haluan tuoda henkilökunnan mielipiteen oikeudenmukaisesti esille.Henkilökunta on valmis työskentelemään Lumisuon asuntolassa edelleen, kukaan ei ole niin sanonut, että tilat ovat epäkäytänniset tai muuten huonot. MEILLÄ on hyvä yhteishenki ja asukkaat/omaiset oovat erittäin tyytyväisiä. Asuntola on kaunis ja viihtyisä on häpeä lopettaa näin toimiva asuntola. Tulee nyt varmasti tunne,että tässä taitaa olla jo sovittu kuka asuntolan ostaa tai vuokraa.Miettikää jokainen tykönänne, että voitte vammautu millä hetkellä hyvänsä miltä tuntuisi ajatus jos teitä kohdeltaisiin samalla tavalla, kun itse et pysty ilmaisemaan itseäsi niinkuin haluaisit. Päättäjät mittikää!!,,,

  • vieras

    se paikka ei ole tarpeeksi tuottava ,täytyy rakentaa uusi yksikkö niin voidaan asumiskuluja kasvattaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio