Toimittajalta: Herää, et ole kaikkitietävä asiantuntija – ammattilainen tekee työnsä sinua paremmin

Toimittajalta: Herää, et ole kaikkitietävä asiantuntija – ammattilainen tekee työnsä sinua paremmin
Pekko-Joonas Rantamäki

Toimittajan työ on siitä mielenkiintoista, että joku muu tuntuu aina tietävän toimittajia paremmin, miten journalismia pitäisi tehdä.

Otetaan esimerkiksi jutun tarkistuttaminen haastateltavalla. Operaation tarkoitus on mahdollisten asiavirheiden oikaiseminen, mutta silloin tällöin artikkeli tulee takaisin lähes kokonaan uudelleen kirjoitettuna. Tekstiä saattaa olla puolet enemmän kuin alkuperäisessä, koska haastateltavan mielestä hänen tarkoittamansa asia tulee paremmin selväksi pidemmin ilmaistuna.

Anteeksi nyt vain, mutta ei tule. Tiivistäminen on kultaa. Piste.

Lisäksi nämä "parannellut" juttuversiot vilisevät usein kirjoitus- ja kielioppivirheitä.

Toinen hyvä esimerkki ovat oman elämänsä toimittajat, jotka lähettävät toimituksiin kronologisesti eteneviä sepustuksia milloin mistäkin kissanristiäisistä. Sitten he soittavat vihaisina perään, kun niitä ei julkaista seuraavassa lehdessä.

Se on vähän sama asia kuin rihkaman vieminen kirpputorille ja suuttuminen kirpparinpitäjälle siitä, ettei tavara mene kaupaksi. Kannattaa tutustua uutiskynnyksen ja -kriteerien käsitteisiin, jos ei niitä vielä tunne.

En väitä, että journalismi olisi ainoa ala, jossa tätä tapahtuu. Aina löytyy kaikkitietäviä asiantuntijoita, jotka luulevat osaavansa jokaisen homman – tai ainakin tietävänsä, miten ne pitää hoitaa.

Annan teille ilmaisen vinkin: opetelkaa luottamaan ammattilaisten osaamiseen ja antakaa heidän tehdä työnsä. Pääsette helpommalla, kun uskallatte antaa vastuuta muillekin.

Se kuuluisa pohjalainen asenne, jossa "kaikki pitää nykyään tehdä itse", ei ole ihailtavaa, vaan rasittavaa jääräpäisyyttä.

Näin loma-aikaan on hyvä huomauttaa, että ihmisten on myös syytä antaa olla tekemättä työtään silloin, kun he ovat vapaalla.

Suuresti arvostamani esimies toimittajanurani alkumetreiltä kertoi kerran olleensa vapaana viikonloppunaan eräillä messuilla. Siellä oli sitten tuttu mies tullut puheille ja ihmetellyt suureen ääneen, missä toimittajan lehtiö ja kamera ovat.

Mies sattui olemaan ammatiltaan hitsari, joten siihen paikallislehden päätoimittaja oli heittänyt nokkelan, mutta asiallisen vastakysymyksen: Missäs sinun hitsipillisi on?


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio