Yhdistelmän seiniin on tehty näyttävät teippaukset.

Jänteen rekka parkkeerasi SM-hiihtoihin Imatralle – 20 metrinen vasikka-yhdistelmä tarjoaa urheilijoille terveysturvalliset tilat ja huollolle kunnon olosuhteet

Hiihtoon voimakkaasti satsaava seura panosti urheilijoiden terveyteen.


4.11.2021 0:01 | Päivitetty 7.1. 11:09

Kilpahiihtäjille erityisesti sprinttikilpailupäivät venyvät usein tuntien mittaiseksi odotteluksi. Karsinnan jälkeen ennen erävaihetta odottelua voi tulla 2–4 tuntia. Monesti odotteluaika vietetään joko yhteisissä tiloissa tai omissa autoissa.

Tämä oli yksi asia, mihin Jämin Jänteen hiihtojaosto kiinnitti huomiota erityisesti viime kaudella, jolloin koronan takia urheilijoiden piti olla erityisen tarkkoja oman terveytensä kanssa.

Kansainvälisissä kisoissa urheilijat viettävät aikaa omassa koronakuplassaan. Olosuhteet ovat hyvät ja maajoukkueurheilijoiden ei tarvitse olla käytännössä juuri lainkaan tekemisissä muiden kuin oman joukkueen jäsenten kanssa.

Kotimaan kisoissa tilanne on toinen. Urheilijoiden oman koronakuplan toteuttaminen on resurssien valossa mahdotonta.

”Kestävyysurheilijan keuhkot joutuvat suoritusten aikana koville, joten he ovat erityisen alttiita sairastumaan. Tästä syystä oman koronakuplan toteuttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Kisapaikoilla majoitus saattaa olla yli 50 kilometrin päässä, joten missä urheilija odottaa omaa kisastarttiaan tai vaihtaa lämmittelyssä kastuneet varusteet kuiviin? Vaihtoehtoja ei kotimaan kisoissa paljoa ole”, kertoo Klaus Uusipaasto Jämin Jänteestä.

Urheilijoiden tilassa on muun muassa neljä makuupaikkaa.

Klaus Uusipaasto esittelee suksien huoltotilassa olevaa ilmanpuhdistinta, joka poimii epäterveelliset hiukkaset talteen.

Suksihuollon tiloissa on tilavat paikat neljälle voitelijalle. Tila ei kuvaushetkellä ollut vielä valmis.

Idea omasta, urheilijoille terveysturvallisesta tilasta virisi pikku hiljaa, ja lopulta viime kesänä seuraväki alkoi aktiivisesti etsiä sopivaa ratkaisua.

”Urheilijoiden terveys oli etusijalla, toissijaisena asiana tuli suksihuollon olosuhteiden parantaminen. Kävimme katsomassa esimerkiksi kuorma-autoja, jonka lavalle olisi voinut rakentaa lämmitettävät tilat. Sopivaa ei kuitenkaan löytynyt. Usko oli jo mennä, kunnes aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä löysimme kuljetusliikkeen myynnissä olleen vasikka-yhdistelmän, mitä oli käytetty aiemmin koulutustilaisuuksissa. Yhdistelmän sisätilat olivat siis jo osittain rakennettu”, kertoo Uusipaasto.

Vasikka-yhdistelmässä on ensin isompi puoliperävaunu ja sen perässä vielä pienempi vaunu. Vaunujen yhteispituus on 20 metriä, joista Jämin Jänteen urheilijoiden tila ja suksihuollon tila on rakennettu 13 metriä pitkään isompaan puoliperävaunuun. Pienempi vaunu on ainakin toistaiseksi Jänteen yhteistyökumppanin käytössä.

Tulevana viikonloppuna käynnistyvässä hiihdon Suomencupissa Jämin jänteen hiihtäjien ei tarvitse värjötellä vesisateessa, vaan olosuhteet ovat huippuluokkaa.

”Urheilijoille on varattu oma oleskeluhuone, missä on muun muassa neljä makuupaikkaa ja pieni keittonurkkaus jääkaappeineen. Siellä he voivat vaihtaa varusteitaan ja ennen kaikkea olla turvallisesti omassa kuplassaan odottaessaan omaa kisastarttiaan.”

”Suksihuollolle on rakennettu samaan vaunuun tila, mistä löytyy voitelupaikat neljälle huoltomiehelle. Tilassa on tehokas ilmanvaihto ja myös ilmanpuhdistin, joka kierrättää ilmaa ja samalla kerää ilmasta voitelun aikana syntyvät epäpuhtaudet. Tilat ovat täysin eristetty toisistaan. Vaunusta löytyy myös kuivauskaappi, missä sekä urheilijat että huoltojoukot voivat kuivata mahdollisesti kastuneita varusteitaan”, jatkaa Uusipaasto.

Urheilijoiden tilassa on myös pieni keittiönurkkaus.

Yhdistelmän liikuttamiseen tarvitaan luonnollisesti kuorma-autoa. Sitä Jänne ei lähtenyt ostamaan.

”Ideana on, että aina kun tätä yhdistelmää pitää siirtää, se tehdään ostopalveluna. Meidän ei ollut mitään järkeä lähteä ostamaan omaa nuppia. Kisakauden alussa tämä yhdistelmä liikkuu ensimmäiselle kisapaikalle ja se kiertää käytännössä läpi kisakauden kilpailupaikalta toiselle. Ajoa tulee periaatteessa aika vähän. Kauden päätyttyä yhdistelmä palaa Pohjois-Satakuntaan. Ostopalveluna taataan myös se, että ratissa on aina ammattilainen.”

Klaus Uusipaasto ei suostu paljastamaan mitä juuri hankittu yhdistelmä maksoi.

”Yhteistyökumppanit auttoivat paljon. Yhteistyökuvioiden kautta huoltotiloja pääsevät käyttämään myös Puijon Hiihtoseuran huoltohenkilöstö sekä Poropeukalot-voiteluryhmä.”

Poropeukalot-voiteluryhmä on viime talvena perustettu, maajoukkueen suksihuoltajista koostuva ryhmä, joka vastaa myös Jänteen hiihtäjien suksien voitelusta.

Yhdistelmän hankkiminen ajoittui viimeiseen mahdolliseen hetkeen. Maanantaina suksihuollon tiloja viimeisteltiin vielä kovalla kiireellä.

”Kyllä tämä käyttökuntoon saadaan tulevaan viikonloppuun mennessä, mutta täysin valmiiksi tätä ei saada. Aikataulu viivästyi hieman, kun meidän piti tehdä kunnon eristykset lattiaan”.

Viimeiset puolitoista viikkoa rakennusprojektin kimpussa on ahertanut noin 15 talkoolaista.

”Osa on tehnyt parin tunnin homman, osa taas ympäripyöreää päivää. Tässä vaiheessa pitää nöyrästi kiittää jokaista joka näihin talkoisiin osallistui”, toteaa itsekin kymmeniä talkootunteja ahertanut Uusipaasto.

Vasikka-yhdistelmällä on pituutta 20 metriä ja leveyttä 2,5 metriä. Yhteispinta-ala on 53 neliötä.

Kilpailun jälkeen urheilijoiden tila muuttuu tarvittaessa huoltomiesten majoitustilaksi.

”Suksien voitelijat ja testaajat tekevät kisaviikonloppuina pitkiä päiviä. Päivät alkavat usein jo aamukuudelta. Jos majoitus on vaikka tunnin ajomatkan päässä, siinä kannattaa jo harkita jääkö huoltotilan seinän takana olevaan makuutilaan nukkumaan, vai lähteäkö yöksi hotelliin ja ajelee illalla tunnin ja aamuyöllä toisen tunnin.”

Jämin Jänteen hankkima vasikka-yhdistelmä on herättänyt kiinnostusta urheilupiireissä, vaikka asia on koitettu pitää mahdollisimman pienen piirin tiedossa.

”Olemme jo luvanneet yhdistelmän Satakunnan Hiihto ry:n käyttöön Hopeasomman loppukilpailuun ja nuorten SM-kisoihin. Samalla kun parannamme omien urheilijoidemme olosuhteita, autetaan myös maakunnan muita hiihtäjiä”, toteaa Uusipaasto.

Katso videolta, kun Klaus Uusipaasto esittelee suksihuollon ja urheilijoiden tiloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos