Kankaanpääläisen Olivia Kyöstin maastavetoennätys on yli 160 kiloa – eli yli kolme kertaa enemmän kuin naisen elopaino.

”Usein kysytään, miten noin pieni nainen voi nostaa noinkin isoja painoja” –Kankaanpääläinen Olivia Kyösti herättää voimillaan ihmetystä

Voimanostaja Olivia Kyösti on Seudun vuoden urheilija. Treenisalilla 22-vuotias nostaja lappaa tankoihin sellaisen määrän levypainoja, että raavaita miehiäkin voisi hirvittää. Hän on voittanut viime vuosina liki kaiken mahdollisen omissa ikä- ja painoluokissaan.


2.2. 8:00

Olivia Kyösti puhkuu ja puhaltaa.

Ei auta.

Miesten 20-kiloinen tanko on liikaa.

”Voimat eivät riittäneet. Sinne tangon alle jäin.”

Kyösti muistelee ensimmäistä kosketustaan voimailulajeihin ja erityisemmin penkkipunnerrukseen. Kankaanpään liikuntakeskuksessa oli järjestetty paikallisille nuorille harrastemessut, jossa eri lajien seurat esittelivät toimintaansa.

Kyösti, 14 vuotta, oli uskaltautunut Kankaanpään Voimailijoiden lajipisteelle.

”Olin vähän päälle 45 kiloa painanut pienikokoinen tyttö”, hän naurahtaa.

”Minulle vaihdettiin kevyempi tanko. En ole varma, oliko se 15- vai 10-kiloinen, mutta sen sain ylös.”

Olivia Kyösti harjoittelee viisi kertaa viikossa. Yhden harjoituksen kesto on 2–3 tuntia.

Noin Kahdeksan vuotta myöhemmin Kyösti on liki päivittäinen näky Kankaanpään liikuntakeskuksessa.

Teinitytöstä on varttunut nuori, 22-vuotias nainen.

Kyösti on voimanostaja. Lajissa kilpaillaan jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastavedossa. Jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset lasketaan yhteen ja parhaimman yhteistuloksen saavuttanut kilpailija voittaa.

Kyöstin voimailu-ura alkoi hetki sen jälkeen, kun hän oli jäänyt tangon alle.

”Se oli käänteentekevä hetki. Minulla oli ollut takaraivossa pieni ajatus siitä, että voisin aloittaa kuntosalilla käymisen. Tiesin, että seuran harjoituksissa paikalla olisi tuttu ohjaaja, joka opastaisi alkuun.”

Kyösti ei aloittanut lajia kilpaillakseen siinä tavoitteellisesti. Entinen pesäpallojuniori huomasi hyvin nopeasti viihtyvänsä kuntosalilla yhä enemmän. Pian apuna oli oma valmentaja. Kauan ei kestänyt siinäkään, kun hän löysi itsensä kilpailulavoilta.

”Voimanostossa veti ja vetää eniten puoleensa se, miten kehityksen näkee konkreettisesti niin tuloksissa kuin itsessäänkin. Se motivoi minua hirveästi. Kai minä aika kilpailuhenkinenkin olen.”

Kyösti on yhä pienikokoinen nainen: pituutta on 158 senttiä ja painoa noin 52 kiloa.

Tangossa on nykyisin sellaisia painoja, jotka laittaisivat raavaat, kuntosalilla useinkin hikoilevat miehet tiukoille. Kyösti on ennätyssarjassaan nostanut maastavedossa 162,5, kyykyssä 145 ja penkissä 90 kiloa.

Tuollaisilla tuloksilla pärjätään myös kilpailuissa.

Kyösti on voittanut omissa ikä- ja painoluokissaan liki kaiken mahdollisen niin maailman, Euroopan kuin Suomenkin tasolla. Kyösti kilpailee tapahtumissa, jotka ovat dopingvalvonnan piirissä.

”Usein kysytään, miten noin pieni nainen voi nostaa noinkin isoja painoja. Välillä se voi jo vähän kyllästyttääkin, mutta ymmärrän ihmettelyn hyvin. En minä mikään jättiläinen ole.”

Voimaa on jokaisen sentin ja kilon edestä.

”Varmasti minulla on luontaista lahjakkuutta, että voima tarttuu.”

”Tärkeintä on tietenkin harjoittelu. Treeneissä pitää saada itsestään kaikki irti, vaikka ei olisi paras päivä.”

Paljon on kiinni myös asenteesta.

Rauta ei liiku, jos voimaa ei ole. Tahdonvoima on lajissa voimaa siinä missä fyysinenkin voima. Kun esimerkiksi kyykyssä pudottaudutaan ”pohjaan”, niin sieltä nouseminen ylös raskas taakka harteillaan vaatii tahdonvoimaa.

”Tarvitaan sellaista kiukkua itseään kohtaan. Perkele, tuokin paino otetaan, vaikka väkisin.”

Voimanosto saatetaan mieltää miesvaltaiseksi lajiksi. Se ei kuitenkaan ole totta: ”Se yllätti itsenikin, kuinka paljon naisia ja tyttöjä oli mukana toiminnassa, kun itse aloitin lajin”, hän kertoo.

kyösti saapuu Kankaanpään liikuntakeskukselle tavallisesti aamuisin.

Kokkolassa majaansa pitävä voimavalmentaja Mats Finne on tehnyt hänellä ohjelman, jonka mukaan Kyösti harjoittelee.

”Treenien sisältö vaihtelee viikoittain, mutta harjoituksia on viisi viikossa. Jokainen harjoitus kestää tavallisesti 2–3 tuntia.”

Aamuvoimailun jälkeen Kyösti siirtyy töidensä pariin.

Hän harjoittelee kuin ammattilainen, mutta voimanosto on laji, josta ammattia ei voi saada. Päinvastoin, kilpailumatkat ja muutkin kulut kuitataan omasta pussista.

Kyöstin mukaan arvokisoissa liitto voi maksaa kilpailumaksun ja antidopingsopimuksen, jos sijoitus on tarpeeksi hyvä.

”Teen kahta työtä. Olen koulutettu urheiluhieroja, joita hommia teen sivutoimisesti. Päätyöni on olla isäni pyörittämässä Eurohamsteri-kaupassa kassalla myyjänä.”

Perheyritys on omalta osaltaan mahdollistamassa Kyöstin tavoitteellista harjoittelua. Päivät ovat pitkiä ja ne kulkevat pääosin voimanoston ehdoilla.

”Isän kanssa voi onneksi sopia työvuoroista, jos tiedossa on kova treeniviikko. Silloin työt pyritään suunnittelemaan niin, että treenit eivät kärsisi.”

”Ei minulla varsinaisesti vapaa-aikaa aikaa ole. Kun illalla pääsen kotiin, niin aika usein menen suoraan nukkumaan. Pyrin pitämään huolen siitä, että saan tarpeeksi lepoa ja unta. Seuraavana aamuna alkaa sitten sama ralli uudestaan.”

Hän ei ole elämänrytmistään pahoillaan.

Omistautumista vaaditaan, jos halutaan nousta koko lajin huipulle. Voimannostaja on urallaan nyt uuden edessä, sillä kankaanpääläinen siirtyy tänä vuonna kilpailemaan aikuisten yleiseen sarjaan.

Se tarkoittaa sitä, että mitalisijat pomppaavat uusille sata- ja kymmenluvuille.

Viime vuonna Kansainvälisen voimanostoliiton IPF:n alaisista, dopingtestatuista urheilijoista maailmanlistan kärkisijat valloittivat Kyöstin sarjassa 31-, 27- ja 35-vuotiaat voimailijat. Kärkiyhteistulos oli 438 kiloa.

”Nopeat tulosparannukset alkavat olla mahdottomia, kun painot kasvavat. Aika harvassa ovat ne, jotka menestyvät heti aikuisten sarjoissa juniorivuosien jälkeen.”

Kilot kasvavat nopeimmillaankin hitaasti, viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta, kun sarjapainoja hivutetaan suuremmiksi.

Voimanostossa tarjolla ei ole mammonaa eikä ehkä edes mainetta, vaan tuhansia uusia, Kankaanpään liikuntakeskuksen kuntosalilla vietettyjä hikisiä tunteja.

”Rakkaudesta rautaan -tyylinen laji tämä on”, hän kuittaa.

”Antaa laji silti valtavan paljon takaisin. Varsinkin kilpailutilanteet ovat sellaisia hetkiä, jossa laitetaan kaikki fyysisesti ja henkisesti peliin. Kun siinä tilanteessa onnistuu ja ennätyspainot nousevat ylös, niin tunteetkin ovat pinnassa. Sitä on vaikea kuvailla.”

”Ei minulla varsinaisesti vapaa-aikaa aikaa ole. Kun illalla pääsen kotiin, niin aika usein menen suoraan nukkumaan.”

Kyöstin ennätyspainot noussevat kuluvana vuonna kokonaan uusille numeroille.

Yhteistulos pomppaa 400 kilon puolelle ja penkkipunnerruksessa nousee ylös kohta liki kymmenen kertaa enemmän kuin silloin, kun kankaanpääläinen ensimmäisen kerran kokeili lajia.

”Olen ottanut penkistä treeneissä jo ”hipaisulla” 95 kiloa. Tämän vuoden aikana otetaan myös se satku.”

Kuka?

Olivia Kyösti

  • Syntynyt 10. elokuuta 1999 Kankaanpäässä.

  • Kilpailee klassisessa voimanostossa, 52-kiloisten naisten sarjassa. Edustaa nykyisin Porin Voimailijoita.

  • Valmentaja Mats Finne.

  • Ennätystulos 397,5 kiloa (penkkipunnerrus 90 kg, maastaveto 162,5 kg ja kyykky 145 kg)

  • Voittanut lukuisia arvokisamitaleja juniorisarjoissa MM- ja EM-tasolla.

  • Valittiin Kankaanpään vuoden urheilijaksi 2021. Suomen Voimanostoliitto valitsi Kyöstin vuoden nuoreksi naisnostajaksi 2021 ja 2022.

  • Työskentelee hierojana ja myyjänä kankaanpääläisessä perheyrityksessä.

  • Merikarvialainen kumppani Ilkka Ala-Luopa kilpailee myös voimanostossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos