Jämin hiihtoputkea ei varaa pitää auki – 20-vuotisen historian aikana ensimmäistä kertaa koko kaudeksi kiinni

Jämijärven kunnan lähes täysin omistama Jämin hiihtoputki suljetaan koko ensi kaudeksi. Jatkosta ei ole tietoa.

Jämin luonto- ja liikuntakeskuksen hiihtoputken elinkaari venyi lopulta 20-vuotiseksi. Putki päätyi lopulta lähes kokonaan kunnan vastuulle.

Montako kertaa olet käyttänyt luksuspalvelua, eli hiihtää sisätiloissa? Jämin hiihtoputkeen on 20 vuoden aikana virrannut väkeä laajalta alueelta, mutta pienoisista kasvukäyristä huolimatta sen suosio ei lähtenyt lentoon odotetusti.

Suomeen ehdittiin Hiihtoliiton toimesta kaavailla 10 hiihtoputkea. Nyt niitä on Jämin lisäksi viisi. Kaikilla niistä on vaikeutensa sähkön hinnan noustua.

Jämin hiihtotunnelia pyörittävän osakeyhtiön liikevaihto oli vuonna 2021 noin 119 000 euroa. Tilikauden tulos oli viimeksi plussalla vuonna 2018 ja silloinkin alle 10 000 euroa.

Emme tavoittaneet Jämin hiihtotunneli Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Antero Karppista emmekä vs. kunnanjohtaja Aku Autiota kommentoimaan asiaa. Jämin Jänteen Asko Uurasjärvi ei tilannetta halua kommentoida.

Jämin hiihtoputkessa pääsi kierroksella suihkimaan 1,2 kilometriä. 120 euron kuukausikorteilla ja 15 euron kertalipuilla kunta ei saanut toimintaa kannattavaksi kustannusten noustua.

Myös Vuokatin hiihtotunneli päätettiin huhtikuun alussa sulkea koko loppuvuodeksi. Sulkemiseen vaikutti siellä erityisesti sähkön hinnan nousu. Siellä säästöt kohdistetaan uusiin investointeihin, kuten rullahiihtoradan laajentamiseen. Lisäksi Vuokatissa aiotaan vahvistaa ensilumenlatusesonkia.

Monessa kaupungissa kuten Porissa säilötään lunta, ja näin on ulkolatukautta voitu pitkittää. Tarve ajella Satakunnan Lappiin Jämille silloin vähenee.

Helsingissä Kivikon hiihtohallin toiminta päätettiin lopettaa jo tammikuussa 2023. Myös Pohjois-Savossa Leppävirralla sijaitseva, Suomen toiseksi vanhin hiihtoputki on ollut jo menneen talven suljettu.

Suomessa on Jämin, Vuokatin, Leppävirran ja Helsingin lisäksi kaksi muuta hiihtoputkea. Paimion 700 metrin Paippi on kesälläkin auki. Uudessakaupungissa Vahterusring on koko kesän kokonaan kiinni.

Jämin hiihtotunnelin sulkemisesta uutisoi ensimmäisenä YLE Satakunta.

Jämi

Hiihtotunneli

Valmistui vuonna 2002.

Hiihtolenkin pituus 1,2 kilometriä ja korkeusero 11 metriä

Viime kausi alkoi 23. syyskuuta 2022 ja on päättynyt.

Hiihtotunnelin Facebook-viestintä päättyi jo lokakuussa 2022.

Kausikorttien hinnat 250-360 euroa. Kertamaksu 15 euroa ja kuukausikortti 120 euroa.

Suomessa kuusi hiihtotunnelia: Jämi, Paimion Paippi, Uudenkapungin Vahterusring, Vuokatti sekä Leppävirran ja Helsingin Kivikon hiihtotunnelit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos