Katko vaikuttaa monen toimijan elämään

Jämin hiihtotunneliyhtiön puheenjohtaja Antero Karppinen ymmärtää tilanteen ja seuraukset.

Jämin hiihtotunneli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antero Karppinen toteaa, että kaikki kortit yritettiin kääntää hiihtoputken toiminnan jatkamisen mahdollistamiseksi.

Hiihtotunneli on ollut merkittävä sponsori Jämin Jänteen hiihtoseuralle. Hiihtotunneliyhtiön puheenjohtaja Antero Karppinen tiedostaa, että heijastusvaikutuksia hiihtoputken sulkemisella on moneen toimijaan.

Hiihtäjien poissaolo heijastuu niin Jämin ravintolaelämään, majoitustoimintaan kuin Alpin urheiluliikkeeseen, joka on ollut keskeinen toimija suksikauppoja tehneille.

”Yritin vielä lobata ennen matkaani, mutta päätös on ollut ilmeisen yksimielinen. Liikuntakeskuksen pyörittäminen ei kuitenkaan ole kunnan toimialaa”, matkoilta juuri palannut Karppinen toteaa.

Hän arvioi, että mahdollisesti juuri ensi talvikaudella Jämi olisi ollut eteläisen Suomen harvoja ellei ainoa hiihtoputki. Se olisi ollut valtti, joka olisi ehkä kannattanut kokea.

Keskusteluja ja suoranaisia vetoomuksia käytiin myös Hämeen hiihtopiirin suuntaan, mutta lisäresursseja ei herunut sieltäkään. Pirkanmaa on kuitenkin ollut se suunta, josta kävijöitä on ollut eniten. Uhasta kunnan johto on kyllä informoinut hyvissä ajoin.

”Kävimme vielä kulujen karsintakierroksen ja saimme menoja vähennettyä 20 000 euroa.”

Se ei riittänyt eikä talkoovoimien venyminenkään. Energian hinnannousu teki tehtävänsä eikä tuulivoimakaan pelasta sähkölaskua.

”Onhan tässä riski, että toiminta lakkaa kokonaan. Sen verran isoja investointeja olisi edessä”, Karppinen huokaa.

Vuokatissa satsataan nyt rullahiihtoratoihin. Sitäkin Jämillä yritettiin, mutta tunnelin ympärille tehty asfaltti ei lisäväkeä tuonut.

”Ongelmana on myös markkinointi. Kunnalla ja yhtiöllä ei ole resursseja eikä voimia markkinointiin. Kovin on rahkeet vähissä”, Karppinen harmittelee.

Kunnassa on tehty juuri iso investointi koulukeskukseen, ja siihen kuntapäättäjätkin vetoavat. Murtomaahiihto koulutuksen rinnalla kalskahtaa vähemmän tärkeältä, kun niukkuutta jaetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos