Ylikersantti nöyryytti naiskersanttia Porin prikaatissa – määräsi kontilleen esittämään koiraa

Ylikersantin mielestä koulutustilanne ei ollut millään tavoin epätavanomainen.

Nöyryyttävä koulutustilanne sattui Porin prikaatissa Niinisalossa. (Kuvan koirat ja henkilöt eivät liity tapaukseen).

15.1.2020 16:06

Porin prikaatissa sattunut harvinainen esimiesaseman väärinkäyttäminen on parhaillaan Helsingin hovioikeuden puntaroitavana.

Käräjäoikeus on jo aiemmin antanut sakkotuomion miespuoliselle ylikersantille, joka nöyryytti koiraksi määräämäänsä naiskersanttia koulutustilanteessa varusmiesten edessä.

Hihna kireälle

Kysymys oli sotakoiraosastolla tapahtuneesta suojelukoulutuksesta koulutuskentällä. Kouluttajana ollut ylikersantti pyysi yllättäen apukouluttajana olleen kersantin joukon eteen ja käski hänet vasemmalle puolelleen kontilleen tarkoituksenaan saada nainen esittämään koiraa.

Ylikersantti otti pitkän koulutushihnan ja kiinnitti naisen kaulukseen. Seuraavaksi hän käski yhden jääkäreistä eteen maalimieheksi havainnollistaakseen koirien purun tuennan. Koiraa esittänyt naiskersantti tarttui käsillään maalimiehen puruhihasta, minkä jälkeen ylikersantti havainnollisti koiranohjaajan toimenpiteet.

Seuraavaksi kyse oli koiran lähdöstä ennen suojelu- ja purutilannetta. Ylikersantti astui taaksepäin ja veti ”koirakersantin” hihnan kireämmälle. Tässä vaiheessa nainen ilmaisi katseellaan kouluttajalle, ettei pitänyt tilanteesta.

Katse ei kuitenkaan estänyt ylikersanttia jatkamasta esitystään. Nyt hän ryhtyi näyttämään, kuinka koiraa innostetaan suojelu- ja purutilanteessa.

”Hyvä tyttö!”

Nainen oli edelleen kontillaan ja hihassa kiinni, kun ylikersantti alkoi taputella häntä voimakkaasti kylkeen huutaen samalla ”hyvä tyttö”. Koiraa esittänyt nainen koki tilanteen yhä nöyryyttävämpänä.

Kun ylikersantti komensi naisen ylös ja ryhtyi esittämään koiran viemistä pois tilanteesta, hihnan lukko irtosi useita kertoja naisen kauluksesta. Kun lukko ei pitänyt, kouluttaja yritti kiertää hihnan naisen kaulan ympärille.

– Et varmasti laita sitä kaulani ympärille! nainen huusi.

Kiellosta huolimatta ylikersantti teki hihnaan silmukan ja pujotti sen alaisensa kaulaan. Kuljetuksen päätyttyä hän irrotti hihnan ja komensi, kuten koiralle, ”Vapaa!”

”Tavanomainen koulutus”

Koulutus kesti kaikkiaan parikymmentä minuuttia. Koiraa esittänyt apukouluttaja koki tapahtuneen erittäin ahdistavana ja nöyryyttävänä varsinkin, kun se tapahtui varusmiesten edessä, joita hän itse oli aiemmin kouluttanut.

Ylikersantti taas katsoi, että kyseinen koulutustilaisuus ei millään tavoin ollut epätavanomainen, eikä se hänen mukaansa poikennut aiemmista vastaavista tilanteista.

Todistajana kuultu sotilaskoiraosaston päällikkö puolestaan kertoi, että apukouluttajia ei käytetä koirina. Koulutustilanteessa tehtävään kysytään hänen mukaansa vapaaehtoinen varusmies.

Satakunnan käräjäoikeus katsoi, että ylikersantin antama koulutus ei kyseisessä tapauksessa ollut palveluksen kannalta tarpeellista. Sen mukaan menettely oli objektiivisesti arvioiden ollut naiskersanttia nöyryyttävää ja tahallista.

Sakkoa ja korvaus

Esimiesaseman väärinkäyttäminen tapahtui elokuussa 2018.

Oikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen ylikersantin 20 päiväsakon rangaistukseen. Tuomitun tuloilla se merkitsi 520 euron sakkoa. Alistamalleen naiskersantille hänet määrättiin maksamaan 800 euron korvaus loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Tuomittu valitti päätöksestä hovioikeuteen. Keskiviikkona antamallaan päätöksellä Helsingin hovioikeus vahvisti ylikersantin oikeudenkäyntiavustajan vaihtumisen. Hovin tuomio asiassa on odotettavissa lähikuukausien aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos