Sote-uudistuksen valmistelu jatkuu - ”Nyt pitää päästä eteenpäin, jotta Satakunta ehtii mukaan rahanjakoon” - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Sote-uudistuksen valmistelu jatkuu - ”Nyt pitää päästä eteenpäin, jotta Satakunta ehtii mukaan rahanjakoon”

Jokainen kunta ja kuntayhtymä nimeävät kolme edustajaa ohjausryhmään.

4.11.2019 15:13

Peruspalvelut ja asiakaslähtöisyys nousevat tärkeysjärjestyksen kärkeen, kun Satakunnan kunnat käynnistävät - jälleen kerran - yhteisen sote-uudistuksen valmistelutyön.

Ensimmäinen valtionavustushaku uusien palvelujen ja toimintamallien kehittämiselle käynnistyy vielä loppuvuodesta. Käytössä olevan rahoituksen kokonaissumma on noin 70 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Satakunnan kuntien ja kuntayhtymien hallitusten sekä maakunnan sosiaali- ja terveysjohtajien edustajat kokoontuivat maanantaina keskustelemaan Porin kaupunginhallituksen aloitteesta.

– Meillä oli vakava huoli, että nyt pitää päästä eteenpäin, jotta Satakunta ehtii mukaan peruspalveluiden parantamiseen tähtäävien hankkeiden rahanjakoon, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen perustelee.

Valmistelusta vastaa ohjausryhmä, johon jokainen kunta ja kuntayhtymä nimeävät kolme edustajaa. Valmistelun painopiste on peruspalveluissa ja palvelujen asiakaslähtöisyydessä.

Aikataulu on ripeä.

– Porin kaupunki lähettää tiistaina Satakunnan kunnanhallituksille kirjeen, jolla pyytää näitä nimeämään edustajansa ohjausryhmään, joka koostuu kuntien valtuutetuista. Ohjausryhmä kutsutaan ensimmäiseen kokoukseensa mahdollisimman pikaisesti, Luukkonen kertoo Porin kaupungin tiedotteessa.

Myös jatkokuviot ovat jo selvillä.

– Ohjausryhmä valitsee hankkeelle johtoryhmän sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista koostuvan palveluryhmän, joka ryhtyy valmistelemaan palveluprosessien kehittämistä tulevaisuuden sotekeskus -linjausten mukaisesti ja huolehtii hankerahoituksen hakemusten valmistelusta, Luukkonen toteaa.

Ohjausryhmän tehtävänä on ottaa kantaa myös siihen, mikä taho tulee toimimaan valmistelun alustana.

–Tärkeintä on saada hanke nopeasti käyntiin ja varmistaa, että Satakunta pääsee ensimmäisten joukossa kehittämään perustason sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) korosti demokratian merkitystä tulevaisuuden soten muodostamisessa.

– Pidän hyvänä, että ohjausryhmä koostuu nimenomaan vaaleilla valituista kuntien valtuutetuista. Toki ohjausryhmään myönnettäneen puhe- ja läsnäolo-oikeuksia myös eri tahoille, kuten kunnanjohtajille, Satakunnan kansanedustajille ja poliittisten piirijärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajalle. Näin toimittiin Satasotea viimeksi valmisteltaessa ja se osoittautui hyväksi toimintamalliksi.

Maanantain tapaamisen puheenvuoroissa kiinnitettiin huomiota muun muassa saumattomiin palveluketjuihin, kustannusten hallintaan, yhteiseen kehittämisalustaan, ICT-ratkaisujen tärkeyteen, maakunnan vetovoimaan sekä valmentavaan johtamiseen.

Erikoissairaanhoito halutaan tukemaan perusterveydenhuoltoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti sote-uudistuksen maakuntakierroksen Porista. Paikalla tilaisuudessa olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sote-uudistuksen pääsihteeri Päivi Salo.

Lisäksi kuultiin puheenvuorot Porin vs. perusturvajohtaja Anna-Liisa Koivistolta ja maakunnan sote-palvelujen kenttää kehittävältä ylilääkäri Mika Viitalalta.

Paikalla Pripolissa oli kaikkien Satakunnan kuntien ja sote-toimijoiden edustus. Yhteensä kunta- ja kuntayhtymäjohtajia sekä valtuustojen ja hallitusten johtajistoa oli läsnä noin 100.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos