Toimittajalta: Kela aina yhtä kekseliäs säätäjä - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Toimittajalta: Kela aina yhtä kekseliäs säätäjä

30.6.2017 13:01

Vuosien varrella on onneksi aika harvoin tarvinnut olla yhteydessä Kansaneläkelaitokseen. Ikävänlaiset mielikuvat Kelan henkilöstön habituksestakin saattavat perustua liian vähäiseen kokemukseen.

Ennakkoasenne on pysynyt, ellei suorastaan pinttynyt: nutturapäät kissamaisine silmälaseineen ovat tarkkoja tätejä. Avarakatseisena olisin halunnut päästä tästä mielikuvasta eroon, mutta ei tahdo onnistua.

Mielikuvat vuodelta 1998 äitiyspäiväraha-asioissa pysyttelevät muistissa. Silloin Kelan täti yritti tehdä kaikkensa, että en olisi ollut oikeutettu korotettuun äitiyspäivärahaan viimeisen puolen vuoden tulojeni perusteella. Äitiyspäiväraha kun olisi asianomaisen mielestä ollut "ihan hyvä" ilman korostustakin. Omista kukkaroistaanko Kelan työntekijät maksavatkin etuuksia?!

Seuraavan kerran tarkkuus ja valppaus kiilsi Kelan työntekijöiden kontrollikakkuloissa saman vuoden marraskuussa. Ehdin nostaa yksinhuoltajan korotettua lapsilisää kaksi kuukautta, kun Kelan kontrollikoneistosta tuli jo postia että korotus on evätty marraskuusta alkaen. Niin hienoa kuin olikin saada perhe kokoon, oli aika hämmentävää mistä Kela sai muuton kuukautta ennen meitä tietoonsa ja ennen kuin yhteistä osoitetta edes oli.

Tällainen valppaus on ihailtavaa. Saman ovat kohdanneet monet opiskelijatkin, kun opintotukia on eri syistä peritty takaisin. Nyt Kela pitää huolen siitäkin, etteivät opiskelijat saa hyötyä isommista ja edullisemmista kimppakämpistä. Koko porukka lasketaan nimittäin pariskuntiin verrattavissa oleviksi ruokakunniksi, mikä vaikuttaa asumistukeen. Ei saa asua liian kalliisti eikä ainakaan liian halvalla?!

Viimeisin näkemäni Kelan päätös 18-vuotiaan sairauspäivärahahakemuksen hylkäämisestä on vertaansa vailla. Asianomainen ei ole oikeutettu sairauspäivärahaan, koska hänen tulonsa vuonna 2015 ei yllä 1428 euroon. Menkää nyt ihmeessä kesätöihin kaikki 15-vuotiaat, ettei Kela syrjäytä teitä perusturvajärjestelmistään. Älkää nyt ainakaan urheilko nuorena, sillä voitte loukkaantua!

18-vuotias polvioperoitu ylioppilas saa syrjäytyä rauhassa. Ei mahdollisuutta hakea kesätöitä, ei oikeutta työttömyysturvaan, ei sairauspäivärahaan eikä toimeentulotukeen. Armeijakin siirtyy, joten ainoa pelastus on opiskelupaikka ja opintolaina.

Hyvä sinänsä, ettei nimi jää näiden hyvinvointivaltion hätäinstituutioiden rekistereihin. Pyrkikäämme siihen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset