Ensilumi virittää hiihtoniilot - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Ensilumi virittää hiihtoniilot – latu-urien jokavuotinen ongelma on mönkijäralli

8.11.2017 13:00

Taas on se aika vuodesta, kun hiihdon ystävät pureskelevat kynsiään ja odottavat lumen ja pakkasen tuloa. Ladulle pitäisi päästä, varsinkin kun jäinen ja hiekoitettu asvaltti ei enää rullahiihtoonkaan sovellu.

Hiihtoniilot ovat samanlaisia kuin tosipilkkijät. Heti kun lunta on maassa edes nimeksi, puskaradio kiertää, missä voisi jo hiihtää. Aikainen lumentulo lokakuussa toi vieroitusoireisiin ainakin pientä helpotusta.

Laduille – tai ainakin pohjatuille latupohjille pääsi lokakuun lopulla suksimaan jo Viidentienristeyksessä, Jämillä sekä Pomarkussa.

Varsinkin ensi- ja viimeisen lumen tilanteessa Facebookissa ja verkossa toimivasta Latutilanne-yhteisöpalvelusta on hiihtäjille suuri apu.

Aktiivisessa Facebook-yhteisössä on jo yli 22 000 jäsentä. Palveluun päivitetään maamme latujen kuntotietoja Hangosta Utsjoelle talvikuukausien aikana päivittäin. Toiminta on täysin käyttäjävetoista, ja kuka tahansa voikin osallistua tietojen ylläpitoon.

Ensilumen sataessa palvelu täyttyikin suksimiskuvista ympäri Suomen. Ehtipä eräs todellinen hiihtoniilo suksimaan jo Helsingin Kallion Franzenin puistikossakin.

Siinä on saattanut osa Kallion hipstereistä hieraista silmiään näyn nähdessään.

Paikallisesti monia hiihtolatujen ja ulkoilu-urien käyttäjiä harmittaa kuitenkin pienen marginaalin piittaamattomuus kulkureittejä kohtaan.

Esimerkiksi viime tammikuussa Jämin kuntolatu sotkettiin pahanpäiväisesti, kun sitä käytettiin autotien korvikkeena.

Lähistöllä kulkevan Pirkan Uran jokavuotinen ongelma on mönkijäralli.

Viime talvena hiihtolatu näytti ajoittain paikoitellen enemmän drifting-radalta kun kuntoilu-uralta.

Myös kesäaikaan urilla on nähty autoja, mönkijöitä ja hevosia, vaikka vieressä kulkisikin niille omat urat. Monesti raskaammalla kalustolla liikkuminen saattaa pilata ulkoilu-uraa tehokkaasti.

Osa väärinkäytöksistä on varmasti piittaamattomuutta, mutta monissa tapauksissa kyse on myös tietämättömyydestä. Hämeenkankaan alueella erilaisia kulku-uria menee parhaimmillaan hyvinkin tiiviisti.

Voisiko tapauksia vähentää esimerkiksi opasteita lisäämällä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset