Jarkko, 42, lähetti viestin sadalle ystävälleen: Kuolen pian syöpään - Miksi niin moni ei vastannut mitään? - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Jarkko, 42, lähetti viestin sadalle ystävälleen: Kuolen pian syöpään - Miksi niin moni ei vastannut mitään?

Kuolemasta on vaikea puhua, huomasi kirjailija Henna Mäkelin. Kuvituskuva.

29.9.2018 21:00

Syöpää sairastava Jarkko, 42, ei kertonut kuoleman mahdollisuudesta ystävilleen silloin, kun toivoa vielä oli. Hän ei halunnut, että läheisiä alkaisi ahdistaa.

Kun kuolema tuli vääjäämättä lähemmäs ja lähemmäs, Jarkko ilmoitti asiasta sadalle ihmiselle: ystäville, tutuille ja työkavereille.

”Osa viestin saaneista on epäillyt, että sen on lähettänyt Jarkon älypuhelimeen pesiytynyt haittaohjelma. Osa ei ole reagoinut viestiin mitenkään. Suurin osa on vastannut. Jarkko on käynyt kuolemasta monta hyvää keskustelua. Hän on puhunut ihmisten kanssa esimerkiksi siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu.”

Miksi kuolemaa ja sen koskettamaa ihmistä on niin vaikea lähestyä, miksi kuoleman läsnäolo jähmettää meidät?

Miksi hautajaisissa täytyy pidätellä itkua? Esikoiskirjailija, toimittaja Henna Mäkelin lähti etsimään vastauksia kysymyksiin, jotka toisivat kuoleman helpommaksi sulattaa.

Syntyi Kuolema - kaikki mitä olet aina halunnut tietää -kirja, jota varten Mäkelin haastatteli kuoleman tutkijoita, kuoleman parissa työskenteleviä ja ihmisiä, joita kuolema oli jollain tavalla koskettanut.

Kotisaattohoidossa oleva Jarkko oli ensimmäinen Mäkelinin haastateltavista. Jarkko kertoi hänelle kahtena viimeisenä elinviikkonaan, miltä tuntuu kuolla.

”Nelisen kuukautta sitten leukemiadiagnoosin saanut Jarkko on vähän kalpea ja hoikka. Katselemme toisiamme tietokoneen näytöltä. Emme voi tavata kasvokkain, koska olen flunssainen, ja syöpähoitojen heikentämälle Jarkolle pikkunuhakin voisi olla hengenvaarallinen. Juttutuokiotamme ei ole voitu myöskään siirtää, sillä Jarkko ei välttämättä elä enää niin kauan, että ehtisin parantua.”

Mäkelin sanoo, että Jarkon haastattelut olivat opettavaisimpia kaikista.

–Hänen rauhallisuutensa kuoleman edessä rauhoitti minutkin ja tavallaan näytti tien, jota pitkin lähteä kulkemaan kirjan kanssa.

Tavallisten ihmisten tarinat koskettivat Mäkeliniä muutenkin eniten. Puhuminen heidän kanssaan oli helppoa, paljon helpompaa kuin luulisi, Mäkelin kertoo.

–Kuoleman koskettamalla ihmisellä on usein suuri tarve jakaa kokemuksensa ja ajatuksensa toisen ihmisen kanssa, mutta kuulijoita heillä ei välttämättä aina ollut. Jokaisen kanssa puhuimme suoraan ja rehellisesti. Joidenkin kanssa itkimme yhdessä, joidenkin kanssa nauroimme, joskus molempia.

Monen kanssa viljeltiin mustaa huumoria.

”Ihmiset ovat hukassa kuoleman suhteen”

Henna Mäkelin oli aina itse pelännyt kuolemaa. Hän katseli keinuvaa lasta ja pelkäsi, että tämä putoaa keinusta ja halkaisee kallonsa tai että mies ajaa matkallaan hirvikolarin.

–Pelkäsin, että eläkeikäiset vanhempani sairastuvat ja kuolevat tuskissaan. Kuolema oli liian iso asia käsiteltäväksi. Se hengitti niskaani koko ajan, Mäkelin kertoo.

Mäkelin ei kuitenkaan uskaltanut ajatella kuolemaa menetyksen hetkeä pidemmälle: mitä tapahtuu ennen kuolemaa, sen aikana ja sen jälkeen.

–Mielikuvat pysähtyivät aina meille kaikille äärettömän tuskalliseen menetyksen hetkeen, en uskaltanut ajatella kuolemaa yhtään pidemmälle.

Sitten Mäkelinin kolmevuotias lapsi sairastui vakavasti. Pitkittynyt nuhakuume paljastuikin henkeä uhkaavaksi sairaudeksi. Lapsen sairastuminen toi Mäkelinille konkreettisesti esille sen, kuinka vaikea asia kuolema on - paitsi hänelle itselleen - myös muille.

–Ihmiset ovat hukassa kuoleman suhteen. Jo pelkkä lapsen kuoleman mahdollisuus sai jotkut ihmiset kaikkoamaan. Tilanne oli uusi ja pelottava meille kaikille, ja sitä pahensi entisestään se, että jotkut ihmiset ympärillä eivät osanneet auttaa tai edes olla läsnä.

Mäkelin alkoi etsiä tietoa kuolemasta ja huomasi, että tietoa oli ripoteltuna sinne tänne, mutta kuolemaa konkreettisesti käsittelevää tietokirjaa ei ollut saatavilla.

Kirjan kirjoittamisesta tuli Mäkelinille tapa tutustua kuolemaan.

–Yhtä paljon kuin kirjoitin kirjan avuksi muille, kirjoitin sen myös itselleni.

Vaikeimmat aiheet

Mäkelinille oli selvää, että mitä vaikeammalta aihe vaikutti, sitä suuremmalla syyllä se piti ottaa kirjaan. Siksi Mäkelin etsi vastauksia kysymyksiin, kuten voiko elämä jatkua lapsen kuoleman jälkeen? Onko kuolema kipua ja kärsimystä?

–Halusin katsoa tabujen, stereotypioiden ja pelkojen taakse ja nähdä, mitä sieltä oikeasti löytyy. Hyppäsin ihan ummikkona syvään päähän.

Pelkoja ruokkii se, että meillä on kuolemasta vääristynyt kuva, väittää Mäkelin. Kuolema on monelle suomalaiselle vieras ja tuntematon. Meidän ei tarvitse nähdä sitä ja on helppoa ajatella, ettei se koske meitä.

–Elokuvissa ja sarjoissa mässäillään väkivallalla ja julmuuksilla ja lehdissä kerrotaan kuolemasta poikkeusyksilöiden selviytymistarinoina.

Tavallinen kuolema on Mäkelinin mukaan se, jota me emme näe ruuduilta.

–Suuri osa meistä kuolee rauhallisesti, usein vanhana ja sairauden uuvuttamana. Meidän on kovin vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa, että kuolema on ihan yhtä kiinteä osa elämää kuin syntymäkin.

”Loppujen lopuksi kuolema on aika arkinen asia”, toteaa Jarkkokin kirjassa.

Vastalääke pelolle

Yksi syy kuolemanpelkoon on Mäkelinin mielestä mustavalkoinen ajattelu. Kuolemaan liitetään usein vain ahdistusta, surua ja kauhua.

–Mitä enemmän puhuin ihmisten kanssa, sitä syvemmin ymmärsin, että kuolema herättää monia tunteita. Vihan, epätoivon ja tuskan lisäksi rauhaa, kiitollisuutta ja rakkautta.

Hyvät tunteet voivat liittyä Mäkelinin mukaan myös kokemukseen siitä, että jokin yhteisö, kuten koulu, työpaikka, hoitokoti tai ystävät, kannattelevat surussa.

–Näistä surussa kannattelevista tunteista ja kokemuksista ei puhuta mielestäni tarpeeksi. Ne ovat vastalääkettä kuolemanpelkoon.

Hoito ei ole sama kaikille

Mäkelin kertoi kirjaa tehdessään yllättyneensä siitä, miten perustavanlaatuisia ongelmia suomalaisessa parantumattomasti sairaiden oireita lievittävässä hoidossa ja saattohoidossa on.

– Suomalaiset eivät saa joka puolella Suomea hyvää palliatiivista ja saattohoitoa, vaikka joka paikassa ihmisiä kuolee. Yksi syy on, että hoitohenkilökuntaa ei kouluteta tarpeeksi. Ihmiset, jotka hoitavat kuolevia, eivät pahimmassa tapauksessa tiedä, miten kuolevaa ja hänen läheistään tulisi hoitaa.

Kirjan teon aikoihin Suomessa keskusteltiin eutanasialaista.

Keskustelussa ajauduttiin Mäkelinin mukaan pois itse asiasta: kuolevan ihmisen oikeudesta päättää oman kärsimyksensä määrästä.

Kirjassa vaimonsa itsemurhapäätöstä tukeneen lesken tarina kuvaa Mäkelinin mukaan hyvin, miten suojaton kuoleva ja hänen omaisensa ovat, kun hoitohenkilökunta ei voi olla tukena loppuun asti.

–Halusimme tai emme, jotkut kuolevat kärsivät niin paljon, että haluavat jo kuolla, vaikka saisivat laadukasta palliatiivista ja saattohoitoa. Siksi palliatiivisen ja saattohoidon kehittäminen ei riitä. Myös eutanasiasta ja avustetusta itsemurhasta tulee keskustella.

Miten lohduttaa kuoleman koskettamaa?

Henna Mäkelinin mukaan läsnäolo, kuunteleminen ja toisen toiveiden kunnioittaminen ovat tärkeimpiä asioita kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä kohtaamisessa.

1. Ota osaa.

Jos tiedät, että toinen on kokenut menetyksen, esitä osanottosi.

–Silloin toisen ei tarvitse arvailla tai kipuilla asiasta kertomisen kanssa. “Otan osaa” on ihan hyvä tapa avata keskustelu.

2. Ota yhteyttä.

Jos tiedät, että ihminen on kokenut menetyksen, sairastunut vakavasti tai on kuolemassa sairauteensa, ota yhteyttä.

–Kun lapseni sairastui, miehen kaveri ilmestyi yllättäen oven taakse orkidean kanssa. Hän sanoi, että juuri sinut minä halusinkin tavata. Hän sanoi auttavansa mielellään, jos tarvitsemme apua ihan missä tahansa. Kohtaamisesta jäi hyvä mieli ja tunne, että tuo ihminen on minun joukoissani, vaikka mitä tapahtuisi.

3. Tarjoa apuasi.

Jos apusi torjutaan, älä loukkaannu. Jos se hyväksytään, pidä lupauksesi.

–Joku tarvitsee konkreettista apua vaikka kaupassa käymisessä, toinen tarvitsee tilaa ympärilleen, kolmas haluaa itkeä tai huutaa. Ja sama ihminen saattaa haluta kaikkia näitä eri aikoina. Suru on aina yksilöllistä, ja se elää ja muuttuu.

4. Palaa asiaan.

Tarjoa apuasi myöhemmin uudelleen, mutta älä painosta.

–Muista myös, että läheisen suru ei lopu hautajaisiin. Niiden jälkeen alkaa uusi arki, jota pitää opetella elämään uudella tavalla, ilman kuollutta. Silloinkin tarvitaan tukea.

5. Älä pienennä surua.

Suomalaisesta surusta väitöstutkimuksen tehnyt uskontotieteilijä Mari Pulkkinen kertoo kirjassa asioista, joita sureville sanotaan.

Lapsensa menettäneelle pariskunnalle saatetaan sanoa, että onneksi voitte tehdä vielä toisen lapsen. Kuolleen vanhuksen läheiselle puolestaan on voitu sanoa, että vanhuksen oli jo aikakin lähteä.

Näin sanomalla halutaan Mäkelinin mukaan ratkaista surun ongelma tai selittää sen pienemmäksi.

- Surussa elävää ei kuitenkaan lohduta, että häneltä näin kielletään oikeus suruunsa. Jos ei tiedä, mitä sanoa, kannattaa keskittyä kuuntelemaan. Joskus hiljainen läsnäolokin voi olla hyvin lohdullista.

6. Anna kaikille tunteille tilaa.

Niin kipeille kuin ilon tunteille tulisi antaa tilaa, neuvoo Mäkelin.

–Kukaan ei jaksa surra koko aikaa, ja toisaalta menetyksen kokeneella on oikeus surra ja muistella rakasta ihmistä vielä pitkään kuoleman jälkeen.

Lainaukset kirjasta Kuolema - kaikki mitä olet aina halunnut tietää (Kustantamo S&S 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset