Puolustusvoimien kokeilussa varussotilaalle tarjotaan lämpimän lounaan sijaan kylmä ruokapaketti – Näin asiantuntijat kommentoivat - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Puolustusvoimien kokeilussa varusmiehelle tarjotaan lämpimän lounaan sijaan kylmä ruokapaketti – Näin asiantuntijat kommentoivat

Kokeilun aikana varusmiesten lämmin lounas vaihtuu kylmiin lounaspussin tuotteisiin.

15.11.2018 13:00

Puolustusvoimat aloittaa kokeilun, jossa alokkaille annetaan aamuisin kylmä lounas mukaan pusseissa. Ruoka syödään varuskuntaravintolan sijaan maastossa. Pussissa on saman verran energiaa kuin tavallisessa lounaassa.

Lounaskokeilu toteutetaan myös Niinisalon varuskunnassa, ja se kestää neljä viikkoa.

Kylmä lounas on koottu Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja Leijona Cateringin yhteistyöllä.

Muun muassa varusmiehiä edustavan liiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö kommentoi kokeilua keskiviikkona. Kivistöä huolettaa että varusmiesten päivästä häviää yksi lämmin ruoka.

Kysyimme Tampereen kaupungin ravitsemusterapeutti Virpi Salmiselta ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmaiselta, miltä kokeilu vaikuttaa.

–Me olemme tehneet yhden tutkimuksen Leijona Cateringin kanssa liittyen lounasruokailuun ja siltä pohjalta tiedän, että heillä on tietyt suositukset, jotka perustuvat varusmiesten ravinnontarpeeseen ja siihen, miten kuormitus maastoharjoituksissa vaikuttaa energian ja ravintoaineiden tarpeeseen, professori Kolehmainen kertoo alkuun.

Saako nuori varusmies lounaspaketista kaiken tarvitsemansa, mitä lounaalta voi odottaa?

–Lounaasta annettujen tietojen (proteiinipatukoita, ruisleipää ja erilaisia pasteijoita) perusteella on mahdotonta ottaa kantaa siihen, onko se riittävä. Ruisleivästä saadaan ravitsemuksellisesti hyvinkin monipuolinen täyttämällä se järkevästi. Välissä voisi olla esimerkiksi kasviksia, leikkelettä, juustoa, kananmunaa sekä levitettä, jolloin se on huomattavasti monipuolisempi kuin pelkkä leipä rasvalla. Myös pasteijoita tai proteiinipatukoita on hyvin monenlaisia. Kokeilusta ei ole myöskään kerrottu, mitä tarjotaan juomana. Oikein koostettuna evästyyppisestä kylmästä ateriastakin on mahdollista saada kaikki tarvittava, ravitsemusterapeutti Salminen sanoo.

–Jos varusmies odottaa lounaalta jotain muutakin kuin ravintoarvoa, niin sitä varten varmastikin tämä kokeilu tehdään. Uskoisin, että siinä halutaan selvittää, miten varusmiehet suhtautuvat kylmiin lounaspusseihin ja miten ne tekevät kauppansa, professori Kolehmainen toteaa.

Onko sillä merkitystä, syödäänkö sama määrä kaloreita lämpimänä vai kylmänä kokonaisuutena?

–Periaatteessa sillä ei ole merkitystä, saadaanko tarvittava energia ja ravintoaineet kylmästä tai lämpimästä ateriasta. Täytyy myös muistaa, että nyt on kyse vain yhdestä ateriasta päivässä. Varusmiehet saavat kuitenkin muilla aterioilla lämmintä ruokaa, Salminen sanoo, ja jatkaa:

–Enemmän mietityttää se, kuinka evästyyppinen ateria maistuu varusmiehille. Jos evääksi ajateltu kylmä lounas jää syömättä, silloin sillä on tietenkin vaikutusta muun muassa harjoituksissa jaksamiseen ja keskittymiseen.

–Kun puhutaan laskennallisesti kokonaisuuksista ilman, että puhutaan esimerkiksi siitä, onko se maukasta tai mitä subjektiivisia tunteita se aiheuttaa, niin sillä ei ole merkitystä mistä kalorit ja ravintoaineet saadaan. Periaatteessa lämmin ei tuo siihen eroa, Kolehmainen sanoo.

Kannattaako tällainen kokeilu tehdä?

–On hyvä, että kokeilu järjestetään. Silloin tulee nimenomaan varusmiesten mahdollisuus vaikuttaa, jos he esimerkiksi näkevät, että kylmä ateria ei anna niin hyvin kylläisyyden tunnetta kuin lämmin ateria. Toisaalta se voi olla hyväkin, että lounaspussissa on eri komponentteja, sillä silloin ei tarvitse ryhtyä syömään vaan voi toiminnan ohella syödä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos