"Tulevaisuus on täysi mysteeri" – Nuoret ottavat Kankaanpään Valtissa isoja askeleita kohti työelämää, mutta lakiuudistusten myötä koko työpajatoiminta on vaakalaudalla - Uutiset - Kankaanpään Seutu

"Tulevaisuus on täysi mysteeri" – Nuoret ottavat Kankaanpään Valtissa isoja askeleita kohti työelämää, mutta lakiuudistusten myötä koko työpajatoiminta on vaakalaudalla

Kohti työelämää! Janette Kossi ja Ella Manninen työskentelevät Valtin tuotepajassa, Sebastian Vesterbacka mediapajan puolella.

17.12.2018 18:00

24-vuotias kankaanpääläinen Sebastian Vesterbacka on opiskellut ICT-asentajaksi. Kun oman alan työtä ei löytynyt, hän päätyi TE-toimiston kautta Valtti-työpajaan.

Nyt Vesterbacka on työskennellyt pajan mediapuolella jo kahdeksan kuukautta, joista viimeisimmät neljä palkkatuella. Hän on huoltanut ja korjannut tietokoneita, tehnyt ohjelmistoasennuksia ja toiminut mikrotukihenkilönä.

–Jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, työpaja johtaa työllistymiseen jossain yrityksessä, Vesterbacka kertoo.

26-vuotiaiden kankaanpääläisten Janette Kossin ja Ella Mannisen suunnitelmat eivät ole yhtä selkeitä. Kossi valmistui artesaaniksi vuonna 2012, mutta kahden lapsen hoitaminen on pitänyt hänet työelämän ulkopuolella.

Valtti-pajassa Kossi on yhdentoista kuukauden aikana ehtinyt tehdä monenlaista – ompelua, perhojen sidontaa, keittiö- ja siivoustöitä. Artesaanin töitä ei välttämättä ole tarjolla, ja hän onkin valmis ottamaan vastaan mitä tahansa työtä.

–On niin monia asioita, joita haluan tehdä – enkä välttämättä samanlaista työtä koko ajan, Kossi tiivistää.

Manninen on valmistunut Kokemäellä maaseutuyrittäjäksi, mutta jäänyt työttömäksi. Kossin tavoin hän on työskennellyt Valtin tuotepajassa lähes vuoden ajan muun muassa ommellen ja perhoja sitoen.

–Haluan työpajajakson jälkeen luultavasti uuteen kouluun, mutta vielä vähän auki mihin, Manninen pohtii.

Arvokasta työkokemusta, rohkaisua ja itseluottamusta, arjen ja päivärytmin hallintaa – kaikkia näitä nuoret kankaanpääläiset kertovat saaneensa Valtti-työpajasta.

Vuosi 2018 on ollut Valtti-pajalle vilkas, sillä sen eri palvelujen piirissä on ollut jopa 350 ihmistä verrattuna vuoden 2017 lukuun 268. Pajan toiminta on tarkoitettu niin nuorille kuin varttuneemmille työttömille. Nuorten 16–29 -vuotiaiden lukumäärä 115 on sekin edellisvuotta suurempi.

–Syrjäytyneiden nuorten osuus ei ole Pohjois-Satakunnassa välttämättä kasvanut, mutta se uhkaa kasvaa. Vaikka työttömyys on kokonaisuudessaan vähentynyt, nuorten työttömyys ei ole, korostaa Valtti-työpajan toiminnanjohtaja Niina Veko.

Veko voi esitellä ylpeänä sosiaalisen vahvistumisen mittaria, jossa verrataan työpajojen toimintaa valtakunnallisesti. Valtti on muun muassa yhteisöllisyyden ja työvalmennuksen kategorioissa reippaasti koko maan keskiarvoa edellä. Työpajatoiminnan kokonaisarvio asettuu Valtissa lukemaan 4,5 / 5, kun koko maan lukema on 4,3.

Kaikki nämä saavutukset ovat tulevina vuosina vaakalaudalla muuttuvan lainsäädännön ja rahoituksen vähenemisen takia. Veko pelkää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien jäämistä tyhjän päälle.

Vuonna 2017 Valtin palveluja käyttäneistä 81 % löysi jonkinlaisen jatkopolun. 12 % päätyi ansiotyöhön, 11 % koulutukseen ja 22 % muihin työelämän palveluihin. Työelämästä kauimpana oleville jatkopolku merkitsee jotain muuta kuin suoraa työ- tai opiskelupaikkaa – esimerkiksi sairauslomaa tai eläkettä.

–Tuleva lainsäädäntö uhkaa noteerata vain työpajatoiminnan suoraan työllistävän vaikutuksen, Veko painottaa.

–Haastavimmassa asemassa oleville työnhakijoille ei riitä suoraan työelämään tähtäävä tuki, vaan tarvitaan paljon muuta. Tulosperusteisessa rahoituksessa palveluntuottaja saa palkan siitä, että löytää työpaikan ihmiselle. Kauimpana työelämästä olevat uhkaavat näin jäädä vaille palvelua, ja syrjäytymisriski kasvaa.

Maakuntauudistus, sote-uudistus, kasvupalvelu-uudistus ja koulutusreformi tulevat kaikki vaikuttamaan työpajatoimintaan. Onkin Vekon mukaan täysi mysteeri, mitä toiminnalle tulevaisuudessa tapahtuu.

Suurin uhkakuva lakiesityksissä on Vekon mukaan se, että työpajat eivät ole jatkossa mahdollisia palveluntuottajia ollenkaan. Tällöin iso osa työpajan nykyisistä palveluista jäisi toteutumatta.

Veko nostaa esiin myös sen, että kasvupalvelu-uudistuksen myötä palveluohjaus siirtyy yksityisille toimijoille. Näillä ei välttämättä ole kannustinta ohjata ihmisiä työpajatoimintaan.

–Parhaassakin tapauksessa työpajatoiminnassa tulee olemaan palveluaukkoja ja hetkellisiä viiveitä palvelun saatavuudessa.

Valtti-työpaja

Valtti-työpaja tuottaa Pohjois-Satakunnassa työpajapalveluita työttömille aikuisille ja nuorille.

Se tarjoaa yhteisöllisen mahdollisuuden opetella uudenlaisia käytännön taitoja, työelämässä tarvittavia taitoja ja arjenhallintaa.

Henkilökohtaisen ohjauksen osuudessa työtöntä autetaan miettimään oman urapolkunsa suunnittelemista.

Työpaja tarjoaa Kankaanpäässä keittiö-, siivous-, puu-, auto-, tekstiili-, media-, toimitus-, toimisto- ja kokoonpanoalan töitä.

Valtista löytyy myös tuotemyymälä.

Karviassa Valtilla toimii kierrätyskeskus, puuosasto, Moon Karviasta -myymälä ja ompelimo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos