KS 25.1.2018: Yt-neuvotteluihin joutuneen Kankaanpään konepajan tilaukset tulevat pätkittäin

Kankaanpää Works -konepajassa viimeisteltiin hitsaustyötä tammikuussa.

17.12.2018 11:18 | Päivitetty 17.12.2018 11:22

Kankaanpän Seutu uutisoi tammikuussa Kankaanpää Worksin yhteistoimintaneuvotteluista, jonka piirissä oli tuotantolaitoksen koko henkilökunta. Konepajan toimitusjohtaja Jari Ainali totesi tuolloin, että tilauskanta on lyhyt, muutamia kuukausia.

KS 25.1.2018: Konepajan tilaukset tulevat pätkittäin:

Kankaanpää Worksissä on meneillään yhteistoimintaneuvottelut, jonka piirissä on tuotantolaitoksen koko henkilökunta. Konepajan toimitusjohtaja Jari Ainali toteaa, että tilauskanta on lyhyt, muutamia kuukausia.

Konepajalla kyse on lyhytaikaisista lomautuksista, maksimissaan 90 päivästä. Edellisen kerran konepajalla oli yt-neuvottelut 2015.

Konepajalla on noin 140 työntekijää ja vuokratyöntekijöitä. Tehtaalla tehdään töitä useissa eri vuoroissa, sillä osa työntekijöistä on yhdessä, osa kahdessa ja osa kolmessa vuorossa.

Vuonna 2017 konepajan liikevaihto oli noin 25 miljoonaa euroa.

Rolls-Royce ilmoitti viime viikolla harkitsevansa tappiollisen merenkulkuliiketoimintojen myymistä. Jari Ainalin mukaan tämä ei vaikuta suoranaisesti Kankaanpää Worksin toimintaan.

– Rolls-Royce on meidän asiakkaamme, mutta viime aikoina olemme tehneet sinne osia aika pienessä mittakaavassa. Offshore-puolella on ollut nyt hiljaista. Pitkään jatkunut alhainen öljynhinta on vähentänyt alan tilauksia. Komponenttitilaukset ovat aikaisemmin kohdistuneet paljolti näihin laitteisiin.

Tällä hetkellä ei vielä tiedetä Rolls-Roycen merenkulkuliikennetoimintojen mahdollista ostajaa, ja sen pohtiminen ei Ainalin mukaan edes kuulu alihankintakonepajalle.

– Pitkällä aikavälillä sillä voi olla merkitystä, kuka on ostaja ja miten he ajattelevat järjestää Rolls-Roycen toimintoja Suomessa.

Meriteollisuus on Kankaanpää Worksin toimintojen kannalta iso asiakas, joten offshore-puolen alhainen kysyntä näkyy. Alihankintapaja on riippuvainen siitä, miten heidän asiakkaansa saavat kauppaa.

Jari Ainali toteaa, että Suomessa on kymmeniä konepajoja, jotka toimivat samassa kokoluokassa kuin Kankaanpää Works. Pottia on jakamassa myös muita kuin suomalaisyrityksiä.

Ainali on ollut Kankaanpää Worksin toimitusjohtajana pari kuukautta. Tuotantopäällikkö Vesa Routamaa otti nykyisen tehtävänsä vastaan noin kuukausi sitten. Tehtaan työntekijät ovat toiveikkaita, koska pitkästä aikaa pajalla on pomot, jotka ovat paikan päällä. Muutama vuosi meni, että Kankaanpään konepajaa johdettiin muualta.

Kankaanpää Worksin pääluottamusmies Vesa Vuorenmaa toteaa, että konepajan tilauskanta ei ole täynnä.

– Keväällä on tulossa kuoppia, joita ei millään pystytä täyttämään. Työt pajalla jakaantuvat epätasaisesti, sillä materiaalin tilaamisessa menee aina aikansa, ja kyse on isoista tuotteista, joilla on tietty läpimeno.

Vuorenmaan mukaan tilauksia ei ole enää samalla tavalla kuin 2000-luvun puolivälissä, jolloin tilauksia oli vuosien päähän.

– Pajalla tehdään enimmäkseen projektitöitä, joiden aikataulut on vedetty todella piukalle. Kukaan ei halua pitää maailmalla rahaa.

Satamittari julkaisi alkuvuodesta tilaston, maakunnan suurimmista yrityksistä henkilöstömäärän mukaan. Tämän tilaston perusteella Kankaanpää Works oli vuonna 2016 Kankaanpään suurin yksityinen työnantaja henkilöstömäärän mukaan mitattuna. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen toimipaikkarekisteriin, jonka henkilöstöä koskevat tiedot ovat verohallinnosta peräisin.

Kankaanpää Worksin työntekijämäärä on vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana roimasti, sillä vuonna 2007 yritys löytyy Satakunnan suurimpien yritysten listalta sijalta 12. Tuolloin henkilöstön määräksi ilmoitettiin 447.

Kankaanpään lisäksi toimipaikkoja oli silloin myös Porissa.

Uutinen on julkaistu Kankaanpän Seudussa 25.1.2018

Mikä

Kankaanpää Works

Kankaanpää Works Oy on suomalainen alihankinta- konepaja, joka on osa Hollming-konsernia.

Kankaanpäässä tehdään erilaisia teräskomponentteja ja kokoonpanoja kotimaisille rakentajille.

Kankaanpää Works valmistaa muun muassa potkurilaitteiden osia meriteollisuudelle ja erilaisia kokoonpanotöitä muun muassa Metsolle.

Yhtiön liikevaihto oli noin 25 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos