Katso video: Pomarkussa suurpalo vuonna 1989 – Erkki Autio kuvasi sen videolle - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Katso video: Pomarkussa suurpalo vuonna 1989 – Erkki Autio kuvasi sen videolle

Kankaanpään Seutu uutisoi Pomarkun suurpalosta näyttävästi 2. marraskuuta 1989. Etusivulle laitettiin oikein värikuva, mikä tuohon aikaa ei ollut mitenkään itsestään selvä asia.

30.1.2017 15:46

”Useisiin miljooniin markkoihin nousevat vahingot aiheutti räjähdysmäinen tulipalo Pomarkussa tiistain vastaisena yönä. Tuli tuhosi Pomarkun Puurakenne Oy:n, jo Pomarkun Liike Oy:n käytössä olleen vanhan tehdasrakennuksen perusteellisesti. Alueelle annettiin palohälytys maanantai-iltana kello 22.45 ja minuuttia myöhemmin suurpalohälytys. Ympäristön asukkaille annettiin myrkkyvaroitus, koska tarkkaan ei tiedetty tehtaassa käytettävistä myrkyistä.”

Näin uutisoi Kankaanpään Seutu etusivullaan torstaina 2. marraskuuta 1989. Uutinen oli iso, sillä etusivuun päätettiin käyttää värikuvaa. Tuohon aikaan värikuvien käyttäminen sanomalehdessä ei ollut itsestään selvä asia, sillä väreistä joutui maksamaan ylimääräistä.

Viime viikolla Pomarkussa oli suurpalo muovitehtaan alueella. Sattumoisin vuoden 1989 suurpalo tapahtui samalla alueella. Harrastajavideokuvaaja Erkki Autio oli videokameransa kanssa palopaikalla 27 vuotta sitten.

- Silloisen Kankaanpään Seudun toimittajan, jo edesmenneen Erkki Saarisen kanssa saimme tiedon, että Pomarkussa on iso tulipalo. Tarkkaan en muista miten saimme sen tiedon, varmaankin Kankaanpään paloasemalta lähti palomiehiä paikalle ja sitä kautta tieto levisi. Itse kuvasin videon Kankaanpään Kaapeli-TV:lle ja Erkki otti Seutuun kuvia, muistelee Autio.

Sen tarkempia muistikuvia Autiolla ei tuosta kuvauskeikasta ole.

- Videoo katsoessa huomasin, että siinä ovat värit pielessä. Minulla oli tuolloin käytössä jokin erikoislinssi, mikä oli paikoillaan. Sen takia punahehkuista liekkiä ei videolla näy. Toki ajan hammaskin on varmasti päässyt puraisemaan vanhaan VHS-nauhaan.

Tuohon aikaan Erkit Autio ja Saarinen kiersivät usein yhteisillä kuvauskeikoilla.

- Erkin kanssa käytiin yhdessä kuvaamassa muun muassa moottoriurheilua Ahvenistolla. Silloin mielenkiinnon kohteena oli Kankaan Saulin kisaaminen, kertoo Autio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset