Nähtiinkö natsi-Saksan keskitysleirille joutunut Eino Altis 1960-luvulla Kuhmossa? - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Hurja väite: Nähtiinkö natsi-Saksan keskitysleirille joutunut Eino Altis 1960-luvulla Kuhmossa?

Eino Altis (istuu)

2.9.2019 9:44

Satakunnan Kansa kertoi 24. elokuuta 2019 honkajokisen Eino Altiksen traagisen tarinan.

Viimeinen merkintä Altiksesta on 75 vuoden takaa Gdanskin lähellä sijaitsevan Stutthoffin keskitysleirin vankiluettelossa 31. elokuuta 1944.

Juttu perustui palkitun tutkijan ja toimittajan Elina Sanan kirjaan Luovutetut (2003). Kirjaa varten Sana yritti vuosien ajan selvittää, mitä Altikselle tapahtui.

Kirjan julkaisun jälkeen Eino Altiksen veljenpoika Osmo Altis sai yllättävän yhteydenoton. Isojoelta kotoisin oleva mies väitti nähneensä 1960-luvulla Kuhmossa miehen, joka tiesi paljon Osmon isän Lennartin perheestä, ja joka muistutti tätä.

Satakunnan Kansan uutisen innoittamana jo vuosikymmeniä Ruotsissa asunut Osmo Altis kirjoitti siskontyttärensä Birgit Halkion kanssa Kuhmolainen-lehden yleisönosastolle, jossa he kysyvät lukijoiden apua.

Ohessa Kuhmolainen-lehdessä 30.8.2019 julkaistu kirjoitus:

Nähtiinkö sotavuosina kadonnut Eino Altis 1960-luvulla Kuhmon Rajakankaalla?

Suvussamme on vuosikymmenet puhuttu isoisäni veljen Eino Altiksen kohtalosta. Eino syntyi 5.1.1900 Honkajoella. 1930-luvulla hän asui Lennart Altiksen luona Isojoen Kodesjärven kylässä, josta hän lähti ensin Kanadaan, mutta siirtyi sitten laman vuoksi Venäjälle. Annetut lupaukset osoittautuivat perättömiksi ja olot olivat ankarat. Eino pakeni Suomeen, jäi kiinni ja sai tuomion valtiorikoksesta. Hän otti osaa talvisotaan. Sotavuosien jälkeen hänet tuomittiin kyseenalaisesti heinävarkaudesta Kankaanpäässä.

Aiemman Venäjän-yhteyden vuoksi hänet luovutettiin Gestapolle ja vietiin Viroon 28.8.1942. Juuri tämän enempää suvussa ei ollut saatu selville Einosta. Tarkemmin hänen vaiheisiinsa paneutui kirjailija Elina Sana Luovutetut-teoksessaan (2003), jossa hän haastatteli muun muassa Osmo Altista. Oletus on, että Eino katosi tai kuoli Saksassa tai Puolassa.

Osmo Altis sai kuitenkin yllättävän yhteydenoton, kun Luovutetut-kirja oli julkaistu. Kirjan kannessa on Einon kuva. Tämän nähtyään Isojoella asuva mies kertoi olevansa täysin varma, että hän oli nähnyt Einon Kuhmossa Rajakankaan suunnalla 1960-luvun alkupuolella, ehkä 1963. Hän oli tuolloin alle 20-vuotias ja oli ollut ajamassa puutavaraa Venäjänvaaran alueella. Lähellä Venäjän rajaa oli isoista hirsistä rakennettu suuri talo, jossa asui vanha pariskunta ja yksi noin 60-vuotias mies. Tämä tiesi Kodesjärven kylästä ja Lennart Altiksen perheestä paljon ja oli pyytänyt välittämään terveisiä.

Puukuskin mukaan terveisten lähettäjä oli samannäköinen kuin Lennart Altis. Miehen kotiväki kuitenkin kielsi tätä kertomasta asiasta, koska kaikkien sanottiin tietävän, mikä Einon kohtalo oli. Nyttemmin mies on edesmennyt.

Osmo Altis piirsi miehen ohjeiden mukaan kartan alueesta, jossa kyseinen talo olisi sijainnut. Paikka olisi Venäjänvaaralta parisen kilometriä kaakkoon, ja talon pitäisi olla lähellä Rajankankaankiveä. Talo oli kuulemma ainoa rakennus tässä paikassa ja siellä oli majoitettu saksalaisia, suomalaisia ja venäläisiä. Rajan Venäjän puolella oli ollut vartiotorni.

Jos jollakulla on mahdollisesti tietoa tästä paikasta ja sen asukeista tai vaiheista, olisimme ilahtuneita kaikista lisätiedoista.

Birgit Halkio, Hämeenlinna, 044 2982147, birgit.halkio@gmail.com

Osmo Altis, Sollentuna, Ruotsi, +46707555193, osmo.altis@tele2.se

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos