Kahdessa viikossa 80 uutta koronatartuntaa –katso pitkä lista Satakunnan ensi viikon koronasuosituksista, yksityistilaisuuksiin ja harrastustoimintaan lisäkiristyksiä

Satakunnan heikentynyt koronavirustilanne näkyy lähiviikkoina monella tapaa ihmisten arjessa.

29.11.2020 13:34

Satakunnan koronavirustilanne on viime päivinä heikentynyt voimakkaasti.

Lauantai-iltana kokoontunut alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä on päättänyt kiristää alueellisia suosituksia sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen mukaisesti.

Maakunnan koronanyrkkiä huolestuttaa erityisesti se, että 14 viimeisen vuorokauden aikana täällä on todettu 80 uutta koronavirustapausta.

Samalla maakunnan ilmaantuvuusluku on noussut korkeammalle kuin koko epidemian aikana, 37,8 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän PoSan alueella ilmaantuvuusluku on jo pelottava 161.

Terveydenhuollon puolella Satakunnan tilanne on toistaiseksi hyvä. Sairaalahoidossa on vain yksi potilas ja terveyskeskuksen vuodeosastolla kolme potilasta.

Kansallisesti tilanne näyttää olevan kuitenkin pahenemassa.

Fakta

Satakunnassa 234 koronavirustartuntaa

Viimeisen 14 vuorokauden aikana on Satakunnassa todettu 80 uutta covid-19-tartuntaa.

Satakunnan ilmaantuvuus 37,8/100 000 henkilöä/ 14 vrk. Ilman PoSaa 24,1.

Pori 19 tapausta, ilmaantuvuus 23,8/100 000/14 vrk.

Rauma 23 tapausta, ilmaantuvuus 58,6/100 000/14 vrk.

PoSa 33 tapausta, ilmaantuvuus 161,0/100 000/14 vrk.

Muut paikkakunnat yhteensä 5 tapausta.

Siksi työryhmä listaa ensi viikon suositukset Satakuntaan. Osa kiristyksistä päätetään myöhemmin.

Suosituksissa on kiristetty esimerkiksi yksityistilaisuuksien osanottajamäärää. Vielä torstain suosituksissa maksimimäärä oli 20 henkilöä.

Samalla lailla kiristyksiä on tullut myös aikuisten harrastustoimintaan. Nyt työryhmä suosittelee pidättäytymään kokonaan sisätilojen harrastustoiminnasta seuraavan kolmen viikon ajan.

1.Alueellinen maskisuositus

Maskisuositusta kiristettiin jo perjantaina. Alueellinen työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakuntaan THL:n kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Suositusta laajennettiin koskemaan myös toisen asteen oppi-laitosten henkilöstöä ja oppilaita (lukiot ja ammattioppilaitokset) sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Niissä oppilaitoksissa, joissa yläkoulu on toisen asteen oppilaitoksen yhteydessä, suositus koskee myös yläkoulun oppilaita. Varhaiskasvatuksessa maskin voi korvata visiirillä. Oppilaitosten suositus tulee voimaan maanantaina.

Ammattikorkeakouluissa on voimassa etäopiskelu, ja läsnäopiskelussa on voimassa maskisuositus.

2. Yksityistilaisuudet

Suositellaan, että yli 10 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi.

Lisäksi suositellaan huomioimaan, että saman työyhteisön jäseniä osallistuisi enintään 5 samaan vapaa-ajan tilaisuuteen. Näin voidaan turvata työvoiman saantia mahdollisissa altistustilanteissa.

Myös yksityisissä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.

3. Etätyö

Suositellaan Satakunnassa etätyöhön siirtymistä niin laajasti kuin se vain on mahdollista valtioneuvoston etätyösuosituksen mukaisesti

4. Harrastustoiminta

Ohjeistetaan aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta pidättäytymistä sisätiloissa ja suosimaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin.

Erityisesti kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa kehotetaan välttämään. Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Suositus on voimassa 3 viikkoa 1. joulukuuta alkaen.

Alle 15-vuotiaat ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun tarkasti huomioidaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.

5. Julkiset tilaisuudet

Määräys julkisten tilaisuuksien järjestämisestä tulee todennäköisesti kiristymään ensi viikolla.

AVI ilmoitti lauantaina, että ensi viikolla kokoontumisrajoituksia tullaan todennäköisesti kiristämän niin, että julkisten tilaisuuksien henkilömäärää rajataan ja suuremmat tilaisuudet kielletään. Asiasta tiedotetaan, jos ja kun päivitetty määräys saadaan.

6. Julkiset tilat

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän PoSan alueella julkiset tilat on epidemian leviämisvaiheen vuoksi suljettu noin kolmen viikon ajaksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen viikoittain. Kunnat ovat harkintansa mukaan jättäneet esimerkiksi kirjastopalvelut ja muut välttämättömät palvelut pienimuotoisesti auki.

Muun Satakunnan osalta asian käsittely on siirretty keskiviikkona pidettävään kokoukseen, kun on saatu enemmän tietoa muun muassa muiden maakuntien suosituksista vastaavassa tilanteessa.

7. Ikääntyneet ja riskiryhmät

Työryhmän mukaan on tärkeää huolehtia, että vierailut toteutetaan noudattaen THL:n ohjeistusta ja että suojaimia käytetään koko vierailun ajan.

PoSan alueella on vaikeasta epidemiatilanteesta johtuen voimassa tilapäinen vierailukielto ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Kielto on voimassa asukkaiden suojelemiseksi ja se ei koske terminaalivaiheen potilaita, joiden kohdalla läheisten vierailut pyritään toteuttamaan erityisen tarkasti varotoimia noudattaen.

Edelleen painotetaan etäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa. Myös kokoontumisrajoitukset tulee ottaa vakavasti, jotta voitaisiin välttyä epidemian pahenemiselta ja terveydenhuollon kuormittumiselta.

Satakunta

Tartunnan lähde löytyy, näytteitä 460 päivässä

Tartunnanjäljitys toimii Satakunnassa ripeästi ja tartuntaketjut katkaistaan tehokkaasti.

Viikolla 47 tartunnan lähde selvisi 19/22 tapauksessa (86 %).

Kuluvalla viikolla alustavan arvion mukaan tartunnan lähde on selvillä 47/52 tapauksessa (90,4 %) tapauksista.

PoSan epidemiatilanteessa valtaosa tapauksista liittyy yhteen kaksihaaraiseen tartuntaketjuun tai sen jatkotartuntoihin. Joukkoaltistumisia on useita.

Raumalla tartunnat liittyvät paljolti kahteen laajempaan tartuntaketjuun.

Koronanäytteitä otettiin viime viikolla noin 460 päivässä.

Positiivisten näytteiden osuus oli Satakunnassa 0,6 %, joka on valtakunnallisesti matala.

Ennakoidaan, että PoSan tilanteen vuoksi prosenttiosuus tulee nousemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos