Asuntokauppa kiihtyi voimakkaasti: Koronavuoden kauppamäärä voi vielä ohittaa viimevuotisen - Uutiset - Kankaanpään Seutu

Asuntokauppa kiihtyi voimakkaasti: Koronavuoden kauppamäärä voi vielä ohittaa viimevuotisen

Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa marraskuussa 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

26.12.2020 14:15

Kiinteistövälittäjä Jussi Uusitalo esitteli Näsilinnankadulla myytävänä ollutt asuntoa videopuhelimen avulla kesällä 2019.

Asuntokauppa kiihtyi marraskuussa merkittävästi, kun vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Pääkaupunkiseudulla asuntojen kauppamäärät nousivat 18 prosenttia.

– Vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat marraskuussa reippaasti edellisvuosia korkeammalla tasolla. Vuoteen 2019 verrattuna esimerkiksi Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat marraskuussa 29,3 prosenttia ja Tampereella 25,8 prosenttia, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Kari Virta sanoo tiedotteessa.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja.

Asuntojen myynti saavuttamassa 2019 tason

Vilkastuneen kaupankäynnin myötä vuoden kokonaismäärät ovat jo lähes saavuttaneet viime vuoden tason. Kuluvana vuonna tammi–marraskuussa vanhoja asuntoja on myyty enää 0,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Esimerkiksi Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa ollaan jo edellä vuodentakaista.

Jos myös joulukuussa asuntojen kauppamäärissä ylitetään selvästi viimevuotinen taso, asuntokauppojen määrä koronavuotena ylittäisi viimevuotisen määrän. Näin tapahtuisi siitä huolimatta, että kauppamäärät laskivat huhti- ja toukokuussa noin kolmanneksella edellisvuodesta.

Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitaloudet nostivat lokakuussa 2020 uusia asuntolainoja noin 2 miljardin euron edestä, mikä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli lokakuussa 2020 noin 103,5 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu yli 3 prosenttia.

Huoneistokeskus odottaa, että asuntokauppa jatkuu vilkkaana myös ensi vuonna.

– Ensi vuodesta ennustamme vilkkaampaa asuntokauppavuotta. Korona vähensi tarjontaa, mutta ei kysyntää. Tosiostajat ovat liikkeellä ja paikoin kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa, Virta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset