PoSassa eletään kriittisiä aikoja – jopa kolmasosa hoitohenkilökunnasta sairaana

Alueen pienemmät terveysasemat suljetaan osittain kuukaudeksi terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

PoSassa ryhdyttiin toimenpiteisiin terveydenhoitohenkilöstön riittämiseksi pandemian kiihtyessä. Tapalan pääterveysasema Kankaanpäässä toimii normaalisti, mutta pienemmät terveysasemat joudutaan sulkemaan tilapäisesti.

26.1. 14:45

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän, PoSan, alueella on tammikuun aikana todettu enemmän koronatartuntoja kuin koko viime vuoden aikana yhteensä. Koronan helposti tarttuva ja rokotesuojan ohittava omikron-variantti jyllää alueellamme voimakkaasti.

Tämä heijastuu myös terveydenhuollon henkilökuntaan. Tällä hetkellä PoSan joidenkin yksiköiden työntekijöistä neljäsosa on sairaana tai karanteenissa. Ajoittain poissa on jopa kolmasosa työntekijöistä.

PoSassa ryhdyttiin toimiin, jotta kriittisimmät terveydenhoidon toiminnot saadaan turvattua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Honkajoen, Jämijärven ja Siikaisten peruspalvelukeskusten toiminnot siirretään osittain Tapalan pääterveysasemalle, eli virallisemmin Tapalan SOTE-keskukseen. Tämän hetkisen pandemiatilanteen vallitessa erikoisjärjestely olisi voimassa ensi maanantaista helmikuun loppuun.

Laboratorio- ja neuvolatoiminta sekä suun terveydenhuolto jatkuu normaalisti myös pienemmillä peruspalvelukeskuksissa. Sulkeminen koskee siis käytännössä lääkäri- , hoitaja- ja neuvontapalveluita.

”Tällä hetkellä pandemia kuormittaa meitä valtavasti. Samaan aikaan kun esimerkiksi vuodeosasto on täynnä potilaita, osa henkilökunnasta on itsekin sairaana. Jotta toiminta voidaan turvata, jotain oli tehtävä. Ei tätä kevein perustein tehty, vaan kynnys palvelukeskusten sulkemiseen on korkea”, kertoo PoSan ylilääkäri Margit Seppälä.

Päätöksen Honkajoen, Jämijärven ja Siikaisten terveysasemien kuukauden mittaisesta sulusta teki PoSan yhtymähallitus tiistaina.

PoSan vs. hoitotyön päällikön Anu Sorvalin, ylilääkärin Margit Seppälän ja osastonhoitajan Päivi Leponiemen mukaan kansalaisten ei pidä olla tilanteesta huolissaan. Sairaat hoidetaan jatkossakin. Tilapäisellä järjestelyllä turvataan hoitohenkilökunnan riittävyys.

Pienemmät peruspalvelukeskukset eivät ole normaalitilanteessakaan joka arkipäivä avoinna, vaan ne ovat olleet suljettuna osan viikkoa tähänkin asti.

PoSan vs. hoitotyön päällikön Anu Sorvalin mukaan jo varattuja lääkäri- ja hoitajavastaanottoaikoja ei peruuteta, vaan ne tullaan siirtämään Tapalan sote-keskukseen Kankaanpäähän.

”Meiltä otetaan jokaiseen jo ajan varanneeseen yhteyttä henkilökohtaisesti. Ajan varanneiden henkilöiden ei siis tarvitse itse alkaa miettimään miten varatulle ajalle käy, vaan PoSasta otetaan yhteyttä ja sovitaan milloin on uusi aika”, kertoo Sorvali.

Tarkkoja tartuntamääriä on vaikea määritellä, sillä testauskapasiteetti pyörii tällä hetkellä täysillä, mutta samaan aikaan testeihin pääsyä on rajattu sote-henkilökunnan ja asumis- ja laitosyksiköiden testaamiseen raskaana oleviin rokottamattomiin ja jos henkilö kuuluu vakavan koronataudin riskiryhmään. Todellisia tartuntalukuja ei tiedä kukaan.

”Testauspäiviä on pidennetty, mutta silti samana päivänä on melkeinpä mahdotonta päästä testiin. Tällä hetkellä joudumme priorisoimaan testattavia. Toiminnan turvaamiseksi sote-henkilöstöllä ja heidän perheenjäsenillään on etuoikeus testeihin”, kertoo osastonhoitaja Päivi Leponiemi.

Ylilääkärin Margit Seppälän mukaan PoSan alueen tartuntahuippu on vielä tulossa.

”Varmaksi sitä ei voi sanoa, mutta uskon tartuntahuipun olevan vasta tulossa. Koronatilanne tulee meille aina muutaman viikon pääkaupunkiseutua jäljessä, joten siihen peilaten tämä tilanne tulee jatkumaan vielä useamman viikon ja kenties vielä vaikeutumaan, ennen kuin tilanne rauhoittuu.”

Mitä?

Tilapäinen sulku

  • PoSa siirtää osittain Honkajoen, Jämijärven ja Siikaisten peruspalvelukeskusten toiminnan Tapalaan 31.1.–27.2.

  • Taustalla on hoitohenkilökunnan riittävyyden turvaaminen pandemian kiihtyessä alueellamme.

  • PoSan hoitohenkilökunnasta noin neljäsosa on tällä hetkellä sairaana tai karanteenissa.

  • Henkilöstövajetta on yritetty paikata rekrytoinneilla, mutta ne eivät ole onnistuneet toivotulla tavalla. Esimerkiksi sairaanhoitajista on tällä hetkellä pulaa joka paikassa.

  • PoSan alueella on tammikuun aikana todettu enemmän tartuntoja kuin viime vuonna yhteensä. Viime vuonna tartuntoja todettiin yhteensä 459. 1.–25. tammikuuta 2022 PoSan alueella on todettu yhteensä 609 tartuntaa.

  • Tapalan sote-keskuksen vuodeosasto on tällä hetkellä täynnä. Osastolla on sekä koronapotilaita että muita vuodepotilaita. Koronapotilaat ovat eristettyinä eri huoneissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos