Koronatilanne Pohjois-Satakunnassa: Tartuntamäärät ovat suuria, mutta vain harvat sairastuvat vakavammin

Ylilääkäri Margit Seppälä muistuttaa, että epidemia jatkuu yhä, vaikka on aiempaa vähemmän esillä mediassa.

Koronatapausten määrä on pysytellyt PoSan alueella korkealla, mutta vakavasti sairastumisia ja koronakuolemia on ollut vähän suhteessa suuriin tartuntamääriin, kertoo ylilääkäri Margit Seppälä.

20.3. 12:00

Koronasta uutisoiminen on jäänyt viime viikkoina Ukrainan sodan varjoon. Koronatilanne ei ole kuitenkaan ohi, ja esimerkiksi Kankaanpäässä tartuntojen määrä on pysytellyt korkealla tasolla.

Kysyimme Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä PoSan ylilääkäri Margit Seppälältä olennaisimpia koronatietoja juuri nyt.

Kankaanpään tartuntaluvut ovat pysyneet suunnilleen samalla, korkealla tasolla. Mistä tämä kertoo?

Pandemia ei ole ohi. Hiljattain juhlimme pandemian 2-vuotissynttäreitä. 11.3.2020 WHO julisti covid-19-pandemian alkaneeksi. Pandemia jatkuu edelleen, ja covid-19-virus variantteineen on tullut jäädäkseen.

Tartuntaluvut eivät kerro koko totuutta – tartuntoja on huomattavasti enemmän, koska näytteitä otetaan enää vain kohdennetusti. Arvioni mukaan tartuntoja on noin 3–4 kertaa enemmän.

Tartuntaluvut ovat kohdennettujen ryhmien lukuja, ja siksi pysyvät suunnilleen samalla tasolla. Kaiken kaikkiaan epidemia Euroopassa, Suomi mukaan lukien, on vähitellen laantumassa, mutta ei ole vielä ohi.

Kuinka vakava Kankaanpään koronatilanne tällä hetkellä mielestäsi on? Entä muun Pohjois-Satakunnan?

Tartuntoja on todellisuudessa enemmän kuin luvut kertovat. Alle 20-vuotiaiden tartunnat ovat vähentyneet, mutta nyt sairastuvat keski-ikäiset, yli 60-vuotiaat ja hoitolaitoksien asukkaat. Suurimmalla osalla tauti on lievä flunssan kaltainen tila, vain harvoilla vaikea.

Vakavammin sairastuneet hakeutuvat hoitoon, joten nämä tulevat tietoomme. Lievemmin sairastuneet sairastavat tautia kotona, eikä todellinen tilanne ole selvillä. Sairastumiset näkyvät työpaikoilla, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa poissaoloina, joista minulla ei ole tarkkaa käsitystä.

Riskiryhmillä, erityisesti ikäihmisillä, on pääsääntöisesti hyvä rokotussuoja. Vakavasti sairastuminen on vähäistä, ja tapauskuolemia alueellamme on ollut vähän suhteessa suuriin tartuntamääriin.

Rokotusinto tuntuu hiipuneen täällä, kuten muuallakin maassa. Kuinka tärkeää on kolmannen rokotuksen ottaminen tällä hetkellä?

3. rokotus eli tehosterokotus antaa hyvän lisäsuojan, ja sen ottaminen on erittäin tärkeää. Ikäihmisillä juuri ilmestyneen tutkimuksen perusteella on hyvä rokotussuoja 3. rokotuksen jälkeen. 2. rokotus ei vielä anna riittävän hyvää suojaa.

3. rokotuksia jää taudin sairastamisen vuoksi ottamatta, koska taudin sairastaminen korvaa rokotuksen. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokotusta.

Mitä mieltä olet siitä, että koronasta uutisoiminen tuntuu jääneen mediassa hyvin vähälle huomiolle, sodasta uutisoinnin varjoon?

Koronan uutisoinnin loppuminen on huono asia, sillä siitä välittyy tunne, että epidemia on ohi. Sota ja pakolaisvirta lisäävät monien infektiotautien, korona mukaan lukien, leviämisen riskiä. Terveydenhuollon on varauduttava etupainotteisesti tilanteeseen.

Kuinka paljon Porissa on tällä hetkellä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita PoSan alueelta? Millainen on tilanne PoSan omalla vuodeosastolla?

Yksi eristettävä potilas on Satasairaalassa. PoSan sairaalassa ei ole yhtään eristettävää koronapotilasta, mutta muutama jo koronan sairastanut on jatkokuntoutuksessa.

Korona on aiheuttanut PoSassa pulaa muun muassa eri sektorien hoitajista, lääkäreistä ja laitoshuoltajista. Mitään toimintoja PoSa ei ole kuitenkaan käytännössä joutunut ajamaan alas.

Mikä on PoSan oman henkilökunnan terveystilanne tällä hetkellä?

Henkilökunnan sairastumiset ovat vähentyneet, mutta edelleen niitä päivittäin on muutamia.

Millainen on PoSan resurssien kuormitustilanne tällä hetkellä? Mistä joudutaan tinkimään?

Ongelmana on yleinen työvoimapula monella alueella, jota koronaan sairastumiset ovat entisestään vaikeuttaneet. "Työtä on, mutta ei työvoimaa". On pulaa muun muassa hoitajista eri sektoreilla, lääkäreistä, laitoshuoltajista, mutta käytännössä mitään toimintoja emme ole alasajaneet.

Koronanäytteenottoa tietyille ryhmille, -jäljitystä ja -rokotuksia olemme jatkaneet, ja työhön on kohdennettu riittävä määrä henkilökuntaa. Koronatyö on lisännyt kuormitusta pitkäaikaisesti. Helmikuun kehyskuntien terveysasemien sulut vapauttivat työvoimaa, ja pahin vaihe saatiin hoidettua. Hoitojonot kasvavat, mutta hoitotakuussa on pysytty. Osastokuormitus on ollut korkeaa, koska jatkohoitopaikoista on pulaa.

Mikä on juuri nyt olennaisinta tavallisen PoSan alueen asukkaan kannalta?

Haluan muistuttaa, että epidemia ei ole vielä ohi. Omikron-muunnoksen nopea leviäminen ja sen tarttuminen myös rokotettuihin korostaa varotoimien ja kontaktien välttämisen merkitystä edelleen. Laaja maskinkäyttösuositus yli 12-vuotiaille on edelleen voimassa, ja se koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Maskia kannattaa vielä käyttää tilanteissa, joissa on useita ihmisiä ja lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, vaikka henkilömäärää koskevia rajoituksia tai suosituksia ei enää ole.

Millaista kehitystä on odotettavissa lähiviikkoina?

Epidemia on vähitellen paranemassa, ja toukokuussa arvioidaan epidemian olevan ohi toistaiseksi, vaikka covid-virus jää maailmaan pyörimään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos