Iso-Britannian puolustusministeri Niinisalossa: ”Tulisimme avuksi, jos tarvittaisiin”

Iso-Britannian puolustusministeriltä Ben Wallacelta kysyttiin lukemattomin eri sanoin, millaiset turvatakuut Iso-Britannia tarjoaa Suomelle, jos päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta nostattaa Venäjän vastareaktioita.

Arrow 22 -harjoituksen kansainvälinen huomioarvo on tänä keväänä poikkeuksellisen suuri. Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallacen ja puolustusministeri Antti Kaikkosen yhteisessä tiedotustilaisuudessa oli kymmeniä ulkomaalaisten tiedotusvälineiden edustajia.

4.5.2022 17:35

Iso-Britannia on valmis lähettämään joukkoja Suomeen, jos Venäjä hyökkäisi Nato-jäsenyyshakemusta seuraavan ratifiointiprosessin aikana maahamme. Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin, olivat maat sotilasliitto Naton jäseniä tai eivät.

Tällaisen vastauksen tarjosi Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace monikymmenpäiselle kansainväliselle toimittajajoukolle vierailtuaan keskiviikkona Kankaanpään Niinisalossa.

Brittiministeriltä odotettiin vastausta ennen kaikkea yhteen kysymykseen: Millaista käytännön turvaa Iso-Britannialta on luvassa jäsenyysneuvottelujen ajaksi.

”On mahdotonta ajatella, ettei Britannia tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi huolimatta siitä, missä vaiheessa Nato-prosessia ne ovat”, Wallace sanoi.

”Britannia tekee, mitä se sanoo, ja seisoo kumppanimaittensa rinnalla”, hän korosti.

Wallace sanoi uskovansa, että Suomi täyttää Naton jäsenyyden kriteerit.

Lue lisää: Analyysi: Niinisalo maailman median keskipisteenä – Ministerit jättivät sotaharjoituksen varjoonsa

”Ratifiointi-prosessi ottaa aikaa. Venäjältä voi tulla reaktioita, mutta se jää nähtäväksi”, Wallace sanoi ja korosti yhteistä arvopohjaa.

”Brittiministeriltä odotettiin vastausta ennen kaikkea yhteen kysymykseen: Millaista käytännön turvaa Iso-Britannialta on luvassa jäsenyysneuvottelujen ajaksi.”

Wallace ei kuitenkaan tarkentanut, millaista tukea tai apua Britannia olisi valmis antamaan Suomelle.

”Me olemme eurooppalaisia maita ja jaamme samat länsimaiset arvot. En sano, ettemme voisi auttaa Suomea ja Ruotsia, jos tarve tulee. Ennen kaikkea on syytä korostaa, että Suomella on vapaus valita - freedom to choose, Wallace painotti useaan otteeseen.

Puolustusministerit Ben Wallace ja Antti Kaikkonen ehtivät Niinisalon sotilaskodissa myös virvokkeille ennen virallista tiedotustilaisuuttaan.

Brittijoukkoja on jo parhaillaan Suomessa, sillä käynnissä on Arrow 22 -sotaharjoitukseen, johon osallistuu 140 brittisotilasta ja 14 isokokoista Challenger 2-taistelupanssarivaunua.

Wallace ja Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tutustuivat harjoitusjoukkojen toimintaan aiemmin keskiviikkona.

Kaikkosen mukaan on Suomen kannalta tärkeää kuulla, millaisia ajatuksia muilla Nato-mailla on Suomen mahdollisesta jäsenyydestä ja miten he mahdollisesti tukisivat Suomea prosessin aikana.

Lue lisää: Katso tallenne: Iso-Britannian puolustusministeri Suomeen ja Niinisaloon - tapaa suomalaiskollegansa Antti Kaikkosen: Arrow 22 -harjoitus kiinnostaa poikkeuksellisen vahvasti

”Tällaiset viestit ovat erittäin tervetulleita. Yhdessä olemme vahvempia.”

Kansainvälistä mediaa kiinnosti luonnollisesti myös se, miksi aiemmin pidättyväisesti tai jopa kielteisesti Natoon suhtautunut Suomen kansa on muuttanut mieltään.

”Aiempi linja toimi niin kauan kuin olosuhteet olivat sellaiset, että se linja toimi, mutta tilanne ja asetelmat muuttuivat Venäjän hyökättyä Ukrainaan”, Kaikkonen perusteli.

”Nämä harjoitukset ovat normaali osa toimintaamme. Jokainen armeija harjoittelee. Teemme sen ylläpitääksemme puolustuskykyämme. ”, Kaikkonen korosti.

Tiedotustilaisuudessa Kaikkosta pyydettiin kommentoimaan myös uutista Suomeen kohdistuneesta epäillystä ilmatilaloukkauksesta. Venäläisen Mi-17-helikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa keskiviikkona aamupäivällä, puolustusministeriö kertoi.

Kaikkosen mukaan ilmatilaloukkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti. Puolustusministeri ei kuitenkaan halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa tarkemmin.

Vapun jälkeen käynnistyneeseen maavoimien mekanisoituun Arrow 22 -harjoitukseen osallistuu suomalaisjoukkojen lisäksi kansainvälisiä joukkoja Isosta-Britanniasta, Latviasta, USA:sta ja Virosta.

Harjoitus jakaantuu kahteen paikkaan, Pohjankankaalle Kankaanpään Niinisaloon sekä Säkylän Huovinrinteelle. Arrow-harjoitus päättyy 13. toukokuuta.

Harjoitus on kooltaan iso. Joukkojen kokonaisvahvuus on noin 3 400 henkilöä. Harjoituksessa on mukana noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos