Vihreän energian keksinnön saama huomio on hämmentävän iso. Energiayhtiö Vatajankosken ja start up -firma Polar Night Energyn hiekka-akusta on julkaistu ympäri maailmaa lähes tuhat juttua. Vatajankoski Oy:n toimitusjohtaja Pekka Passi (keskellä) kertoo keksinnöstä TV Asahin toimittaja Yaki Satolle. Kuvaaja Takuto Terao tallentaa joka sanan.

”Luvut ovat aivan absurdeja” – Eli tarina siitä, miten Kankaanpää nousi tänä kesänä satojen juttujen aiheeksi ja miljardien ihmisten tietoisuuteen

Mikä ihme saa yli 5 000 työntekijän japanilaisen mediajättiläisen lähettämään iskuryhmänsä juttukeikalle Kankaanpäähän? Syynä on yksi keskikesällä tehty juttu, jolla sattui olemaan sopiva julkaisija ja ajan hermoon osunut ajankohta.


11.9. 9:15

Kankaanpääläisen voimalaitosalueen perimmäisessä nurkassa seisoskelee huomiota herättävä nelikko.

Vai pitäisikö sanoa, että tummiin pukeutunut nelikko herättäisi huomiota, jos hakekasoihin, tuiki tavalliseen teollisuushalliin ja sen päädyssä tönöttävään harmaaseen siiloon kiinnittäisi ylipäätään mitään huomiota?

Samanlaisia verkkoaidalla ja ylikasvaneella pajukolla ympäröityjä teollisuustontteja on tässä maassa tuhansia.

Mutta vain tältä tontilta sattuu löytymään innovaatio, joka kiinnostaa ympäri planeettaa.

Vatajankosken kaukovoimalaitoksen pysäköintialue on ollut tänä kesänä 13 000 asukkaan pikkukaupungin kansainvälisin paikka.

Juuri nyt paikalle on pärähtänyt japanilaisen TV Asahi Corporation -mediayhtiön kolmehenkinen kuvausryhmä. Se on lentänyt Pohjois-Satakuntaan Lontoosta, missä yhtiöllä on kuusihenkinen toimitus.

Vatajankosken ja tamperelaisyritys Polar Night Energyn teknologiaan perustuva hiekka-akku nousi Britannian yleisradioyhtiön ympäristö- ja ilmastokirjeenvaihtajan uutisaiheeksi juhannuksen hujakoilla.

”Suomalaistutkijat ovat asentaneet maailman ensimmäisen täysin toimivan hiekka-akun, joka kykenee varastoimaan vihreää energiaa kuukausiksi”, BBC raportoi jutussaan.

Sen jälkeen hiekka-akku on noussut median uutisaiheeksi aika monessa muussakin suunnassa.

”Paikan päällä on käynyt kuusi tv-ryhmää, Teams-haastatteluja olen antanut parikymmentä, joista vain kolme Suomeen. Edelleen soi puhelin, seuraavaksi tulee yksi englantilainen ryhmä”, Vatajankoski Oy:n toimitusjohtaja Pekka Passi kertoo.

Nuo määrät ovat vielä ymmärrettäviä, mutta kokonaiskiinnostuksen määrä on käsittämätön. Vihreän pioneerihankkeen esittelystä ryöpsähti mediahuomio, jonka mittasuhteet ovat poskettomat.

”Luvut ovat aivan absurdeja”, myöntää Passi ja puistelee päätään.

”Yli 800 juttua tv:ssä, radiossa, sanomalehdissä tai verkossa. Meltwaterin mediaseurantapalvelun mukaan potentiaalinen yleisö on ollut 3,5 miljardia BBC:n jutun julkaisemisen jälkeen.”

Toden totta luvut ovat niin isoja, että huomioarvon suuruutta on hankala hahmottaa.

Periaatteessa puolet maailman silmäpareista on saattanut huomata, että Suomessa on keksitty – ja myös kaupallistettu – laitteisto, joka on iso harppaus kohti hiilineutraalia kaukolämmitystä.

Vihreän energian innovaation saamalle ansainväliselle mediahuomiolle vetää vertoja oikeastaan vain erään tamperelaisen perheenäidin tanssi- ja lauluvideo.

Vatajankoski Oy:n toimitusjohtaja Pekka Passi on antanut hiekka-akusta tänä kesänä lukemattomia haastatteluja.

Syksyn ensimmäinen pakkasaamu ei ole kangistanut ulkomaalaisvieraiden kielenkantoja. Toimitusjohtaja Passi yrittää parhaansa mukaan perehdyttää japanilaisia laitteiston toimintaperiaatteisiin.

Kysymyksiä riittää. Kun toimittaja Sato hiljenee, kysymysvuoron ottaa tuottaja Jiashun Li ja häneltä journalistinen viestikapula siirtyy lennossa kameramies Takuto Teraolle. Ja päinvastoin.

”Mistä se hiekka tulee?”

”Kuinka usein hiekka pitää vaihtaa?”

”Voisiko akussa olla muuta kuin hiekkaa?”

Passi vastailee kaikkiin kysymyksiin tottuneesti ja kärsivällisesti.

”Se on ihan normaalia hiekkaa, tuosta parin kilometrin päästä. Siitä on seulottu pois isoimmat kivet ja palava materiaali, kuten juuret. Hiekka ei ole ”keneltäkään muulta pois”, sillä sitä ei voida käyttää sementin tai betonin raaka-aineena.”

”Ei, ei. Hiekkaa ei tarvitse vaihtaa ollenkaan. Ei se mene miksikään siinä, että sitä kuumennetaan.”

”Materiaaleista on hiekan lisäksi on testattu muitakin materiaaleja, kuten metalli- ja kaivosteollisuuden jätettä”, Passi taustoittaa.

Hiekka-akku löytyy tämän siilon sisältä.

Taikasanoja on kaksi: Green ja Energy. Ja kun niihin liittyy vieläpä sellainen sanapari kuin maailman ensimmäinen, megahuomion voi ymmärtää.

Vihreä siirtymä on maailmalla iso asia, todella iso.

”Olemme kiinnostuneet energia-asioista. Tämä on upouusi innovaatio, toimittaja Yuki Sato hehkuttaa.

Hänen majapaikkansa on seuraavat kolme vuotta Lontoo. Britanniasta kirjeenvaihtaja tekee pistokeikkoja ympäri Eurooppaa. Kankaanpää on kovassa seurassa.

”Tänä kesänä isoja aiheita ovat olleet Ukrainan sota, Keski- ja Etelä-Euroopan kuumuus ja tämä energiakriisi sekä vihreä siirtymä”, Sato kertoo.

”Taikasanoja on kaksi: Green ja Energy.”

Japani on tiheään asuttu 126 miljoonan asukkaan saarivaltio, jossa juuri nyt etsitään kuumeisesti uusia tapoja tuottaa energiaa edullisesti. Kuulostaako tutulta?

”Olen kirjeenvaihtaja, en energia-asiantuntija. Siksi pidän kysymykset yksinkertaisina. Huomenna menemme Tampereelle ja aion kysyä myös Polar Night Energyn insinööreiltä, voisiko tämä systeemi toimia meillä Japanissa.”

No, voisiko?

”Absolutely, ehdottomasti. Kyselyjä on jo tullut Etelä-Afrikasta, Kanadasta, Keniasta ja vähän kaikkialta. Kyllä, se voisi toimia yhtä hyvin Japanissa kuin Suomessa, kunhan vain käytössä on normaalia hiekkaa”, Passi vastaa ja hymyilee kameralle.

”Voisiko tämä toimia Japanissa” TV Asahi -mediayrityksen kolmikko Yuki Sato (toinen vas.), Takuto Terao ja Jiashun Li pääsi käymään myös kaukovoimalaitoksen valvomossa.

BBC:n jutusta kävi ilmi, että energiayhtiö Vatajankoski ja myös Kankaanpään kaupunki ovat mukana monissa vihreää energiaa ja kiertotaloutta hyödyntävissä pioneerihankkeissa. Yhdessä nämä näyttävät suuntaa tulevaisuuteen ja kartuttavat kaupungin ympäristöystävällistä mainetta.

”Uusiutuvan energian tuotannolle on tehty merkittäviä investointeja ilmastonmuutoksen ja nyt myös nopeasti nousseiden fossiilisten energiamuotojen hinnan vuoksi”, Matt McGrath totesi juhannusviikon jutussaan.

”Yksi isoista haasteista on nyt se, pystytäänkö tekniikka skaalaamaan niin, että sillä todellakin on merkitystä ja pystyvätkö kehittäjät saamaan sähköä yhtä lailla kuin lämpöä, McGrath kirjoitti.

Hankalin kysymys koskee ajoittaista epäsäännöllisyyttä – miten pitää valot päällä, kun aurinko ei paista tai tuulta löydy pyörittämään tuulivoimalan roottoreita. Juuri siihen ongelmaan akku on ratkaisu.

Koekäytössä olevan laitteiston kokoa on tarkoitus kasvattaa 10-15-kertaiseksi ja sen jälkeen edelleen 10-15-kertaiseksi.

Keksinnössä on käytännössä kyse siitä, että energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa, voidaan varastoida lämpöenergiana hiekkaan. Polar Night Energy on patentoinut menetelmän, jossa laitteisto kykenee säilyttämään hiekan lämpötilan 500-asteisena kuukausia.

Hiekasta sitä voidaan tarvittaessa luovuttaa kaukolämpöverkkoon tai kiinteistöjen tarpeisiin.

”Nimensä mukaisesti akku kykenee varastoimaan lämpöä. Vastuksia ei tarvitse kuumentaa. Voimme käyttää akun lämmittämiseen yösähköä, eli hyödyntää vuorokauden halvimpia tunteja”, Passi sanoo.

Tavoite on tarjota ihmisille lämpöä tehokkaasti ja pienimmällä mahdollisella hiilijalanjäljellä. Lämpövarastot ovat iso askel kohti hiilineutraalia kaukolämmitystä, mikä ei ole kovin vähäpätöinen asia.

”This is somehow like very big kiuas.”

Välillä mennään sellaisiin teknisiin yksityiskohtiin, että kaikilla on tekemistä niiden ymmärtämisessä.

Passi yrittää ensin havainnollistaa toimintaperiaatetta kertomalla saunasta ja sähkökiukaasta, mutta suomalainen hikihuone ei selvästikään ole kovin tuttu nousevan auringon maan kolmikolle.

”This is somehow like very big kiuas, jossa sähkö saa vastukset hehkumaan”, Passi sanoo ja vilkaisee japanilaiskolmikon suuntaan.

Vastaukseksi hän saa hiljaisuutta ja pään pudistelua.

”Olen vain talousmies, siksi en osaa kertoa teille tekniikasta aivan kaikkea”, Passi hymähtää.

Siinä on kuitenkin puolet satakuntalaista vähättelyä. Todellisuudessa Passi on aivan riittävän hyvin perillä kokonaisuudesta.

Kyseessä on maailmanlaajuinen sensaatio. Tyhjästä ei nyhjästäisi tuhatta juttua.

Lue lisää: Britannian yleisradioyhtiö BBC hehkuttaa hiekka-akkua – kankaanpääläisen energiayhtiön käyttöön ottamalla innovaatiolla miljoonayleisö

Lue lisää: Kankaanpäälle energia-brändi?

Lue lisää: Vihreät pioneerihankkeet etenevät – Kankaanpää ja Vatajankoski kulkevat tienraivaajina kohti päästöttömän energian aikakautta

Lue lisää: Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne tutustui tiistaina kankaanpääläisiin energiaratkaisuihin

Lue lisää: Hiekkaan pohjautuva lämpövarasto tuo lämpöä Kankaanpään kaukolämpöverkkoon: ”Kankaanpäähän valmistuva varasto on ensimmäinen laatuaan tuotantomittakaavakoossa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos