Kankaanpään kaupunki pyrkii tukemaan Ukrainasta saapuneiden pakolaisten kotoutumista: ”Kaupungilla ei ole sopivia tiloja saati henkilökuntaa avustusasioiden organisoimiseksi"

Sotaa pakoon lähteneet ukrainalaiset voivat käyttää Kankaanpään kaupungin kuntosalia veloituksetta vuoden loppuun saakka.

15.9.2022 8:00

Tilapäistä suojelua on sotatilanteen alkamisen jälkeen hakenut Suomesta kaikkiaan 38 130 Ukrainan kansalaista. Suojelutarpeen määrä on pysynyt tasaisena, vaikka sodan alkamisesta on jo seitsemän kuukautta.

Vaikka sotaa paenneita onkin tällä hetkellä ympäri Suomen, Kankaanpään tapauksessa väkeä kaupunkiin saapuu suhteessa poikkeuksellisen paljon vastaanottokeskuksen perustamisen johdosta.

Kankaanpään kaupungin kehittämisjohtaja Ulla Norrbo toteaa, että koulujen ja varhaiskasvatuksen puolella on tehty töitä sen eteen, että maahan saapuneille lapsille ja nuorille olisi tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet.

”Opetustilojen suhteen meillä ei ole tässä vaiheessa ongelmia, mutta pätevistä työntekijöistä on pulaa. Kaupungilla on tälläkin hetkellä haussa opetuspuolen henkilökuntaa. Pitää kuitenkin muistaa, että tilanne on valtakunnallinen. Osaavalle työvoimalle on kysyntää kaikkialla.”

Norrbon mukaan kaupunki pyrkii tukemaan Ukrainasta saapuneiden henkilöiden yhteiskunnallista ja taloudellista integroitumista.

”Olemme miettineet asiaa aktiivisesti. Pyrimme toteuttamaan ja viemään eteenpäin sellaisia keinoja, mitkä edesauttavat tulijoiden kotoutumista paikkakunnalle. Kaupungin lisäksi toimissa on mukana myös muita toimijoita.”

Yksi konkreettinen tuki Ukrainasta saapuneille pakolaisille on kaupunginhallituksen viime viikolla sinetöimä vuoden loppuun saakka voimassa oleva maksuton pääsy uimahalliin, kuntosalille ja museoihin.

Ovet aukeavat vastaanottokeskuksen asiakaskortilla, oleskelulupakortilla tai Ukrainan passilla tai henkilökortilla.

Kaupungilla itsellään ei ole Norrbon mukaan resursseja järjestää materiaalisia avustustoimia ukrainalaisille. Hänen mukaan kaupunki toimii tiedonvälittäjänä ja läheisessä yhteistyössä avustus- ja lahjoitustoimijoiden, esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin kanssa.

”Kaupungilla ei ole sopivia tiloja saati henkilökuntaa avustusasioiden organisoimiseksi. Pyrimme auttamaan ja tarvittaessa ohjaamaan oikeiden tahojen pariin niissä tapauksissa, kun tarpeita meidän korviimme kantautuu.”

Lue lisää: Vastaanottokeskuksessa täysi hyörinä päällä – paperit ja asunnot ensin kuntoon, sitten yhteisöllisiä toimintoja kotouttamisen tueksi

Lue lisää: Ukrainan pakolaiset pääsevät ilmaiseksi museoon ja uimaan

Lue lisää: Uudentyylisen vastaanottokeskuksen toiminta mitoitettu 200:lle sotaa pakenevalle: ”Kaikki meille saapuneet asuvat täysin kodinomaisissa oloissa”

Lue lisää: Ukraina voitti informaatiosodan – honkajokelaisten ja muiden auttajien syvä empatia tuo toivoa sydämiin

Lue lisää: ”Kun heräsimme aamulla, oli sota” – ukrainalaisista rauhallisen kotimaan muuttuminen taistelutantereeksi on käsittämätöntä, osalle tämän hetken turva löytyy Laviasta

Lue lisää: Avustustyöntekijä Keijo Mäkelä on nähnyt paljon: ”Auttaminen konkretisoituu juuri siellä, siinä missä koko avun ketju saa paljon aikaan.”

Lue lisää: Ensimmäiset ukrainalaisperheet saapuivat yöllä Jämijärvelle – yhdistysten yhteistalkoilla tyhjät asunnot hioituivat kodikkaiksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos